Evo na jednom mestu razlicitih recepata strudli pa ako zeleite isprobajte Ja sam pravila sve njih i to po nekoliko puta i uvek sam bila zadovoljna
Jedini sto imam obicaj da menjam to je kolicina secera jer ja volim da strudla bude slatka ( a ne kao hleba) i onda dodam malo vise secera a vi uradite po svome....
Recept br 1
Strudla sa makom i visnjama ( dzemom)
Testo:
2,5 dl mleka
20 gr svezeg kvasca
1 kasicica secera za kvasac
½ praska za pecivo
4 kasika secera
½ kasicice soli
1 jaje
1 dec ulja
oko 550 grama brasna U zavisnosti od brasna moze da ode manje a moze i vise
Zamesiti sve to ( ja mesim u asistentu prvo pa onda malo formiram loptu rucno) Testo ne treba da bude tvrdo
Pokrite testo i ostavite da nadolazi 40 minuta
Fil za strudlu:
250 grama mlevenog maka
2 dec mleka
2 vanil secera
secera po ukusu
Ja volim slatke strudle pa stavim uvek vise
U serpicu zagrejte mleko i secer i vanil secer i u to stavite mleveni mak i sjedinite
Ne sme da bude ni pregusto niti previse mekano Podesite sa mlekom da bi se lakse mazalo preko testa
Jos vam treba 300 grama visanja koje cete ubaciti u nutra kad isfilujete makom ili neki dzem kao ja sto sam uradila
Ja nisam koristila visnje jer ih nisam imala nego dzem od kajsija stavila negde negde preko maka dok sam mazala strudlu
Mozete i bilo koji drugi dzem za koji mislite da ce biti dobar u kombinaciji sa makom
A mozete samo fil od maka ili samo je filovati filom po zelji
Nadoslo testo podeliti na dva dela
Svaki deo razvuci i filovati pripremljenim makom a preko staviti kiselkasti dzem od visanja( ja sam imala od kajsija) a mozete samo sa makom
Ja nisam ljubitelj maka pa onda sam kombinovala sa dzemom od sipaka ili kajsija i odlicno je
U prvobitnom receptu je mak sa visnjama svezim koje su zasladjene malo i potrebno je 400 grama visanje po 200 grama u svaku strudlu
Recept je uzet sa stranice Pravi domaci kolaci sa malim izmenama u kolicini secera
Urolajte strudle i ostavite u kalupove za hleba duzine 30 cm ili u plehu od spoeta oblozenim pek papirom
Treba da odstoje 15 minuta pre pecenja i treba ih premazati umucenim zumancetom u koje dodamo kasiku mleka
Zagrejati rernu na 200 stepeni i peci nekih 10 minuta a zatim smanjiti na 180 i peci jos mozda nekih 20 minuta Vreme pecenja prilagoditi svom sporetu
Posuti secerom u prahu
Recept br 2
Posna strudla
Ovu strudlu sam pravila par puta za moju posnu slavu jer ne idu jaja u testo a mleko mozete zameniti sojinim ili ovsanim mlekom Koristiti biljni margarin
600 grama brasna
200ml mlakog sojinog mleka
100ml mlake vode
4 kasika secera
25 grama kvasca
50 grama ulja
narendana kora od jednog limunaama
Treba vam jos za premazivanje i prelivanje strudle
100 grama biljnog margarina hladnog isecenog na kockice podeljenog preko strudli pre pecenja
80 do 100 gr biljnog otopljenog margarina za premazivanje strudle dok je vruca ( kad se izvuce iz rerne)
2 decilitara sojinog mleka prokuvanog i prohladjenog kojim
premazete pre pecenja i prelivanja zadnjih 10 minuta pri pecenju
Zamesite testo tako sto stavite brasno u jednu posudu i napravite
udubljenje i stavite izmrvljeni kvasac i secer naliti malo od
spremljenog sojinog mleka i ostaviti nekih 10 minuta.
Kada kvasac krene dodati ostatak sojinog mleka , vodu , ulje i rendanu koru od limuna izradite dobro testo da se ne lepi i da ne bude tvrdo.
Testo podelite na 2 dela ( ja sam moje podelila na 3 posto su moje forme za hleba manje ) i ostavite da nadolazi 40 minuta
Razvuci testo u tanku koru i mazi filom po zelji
Filovati nekim dzemom ili orasima i suvim grozdjem
Ja orahe i suvo grozdje prelijem sa malo skuvanog serbeta i napravim smesu koja se maze po kori.
Neku meru za orahe nemam bitno je da su orasi mleveni i skuvati malo
serbeta i preliti te orahe da bi bili mekani / kremasti da bi se mazali
lagano i lakse uvijali.
Posle filovanja narasta izmedju 20 do 30 minuta.
staviti listice margarina odozgo ( kao na slici)
Rernu zagrejati na 220 stepeni
prvih 10 minuta peci na 220 stepeni
smanjiti na 200 i peci jos 15 minuta a zatim smanjite na 180 i izvucite strudlu i prelijte sa tih 2 dec sojinog mleka i vratite nazad u rernu na jos 10 minuta
zadnjih 10 inuta peci na 180 stepeni.
Znaci sve skupa 35 minuta
.
stavite nekoliko kockica biljnog putera odozgo ( kao na slici)
Zadnjih 10 minuta pecenja preliti sojinim mlekom
Pecenu strudlu kada izvucete ostavite da odmori pa je jos mlaku
premazite puterom opet i pospite prah secerom . Nemojte je seci dok se
skroz ne ohladi.....
Nemam izvor odakle sam uzela recept jer je vec par godina pravim za posne dane po ovom receptu i ne secam se odakle je recept
Recept br 3:
Ovaj sjajni recept je uzet sa bloga Minjina kuhinja i ne treba objasnjavati mnogo da je dobar Jedina izmena je sto ja ne koristim masst u ishrani pa umesto masti je puter
Pravila sam strudlu vec par puta po ovom receptu i jako sam zadovoljna
Volim sa orasima i sa dzemom mada strudla sa makom izgleda naj primamljivije za slikanje
Mak ne volimo svi u familiji i nikad ne napravim samo makom ..... unuka alergicna na orahe pa ne bude ni mnogo sa orasima ( muz i ja obozavamo) onda bude neka sa dzemom zbog dece da bi svi bili zadovoljni
Ali mak strudla definitivno najlepse izgleda na slikama
Recept:
250 ml mleka
1 kasicica secera ( za nadolazenje kvasca)
25 gr kvasca
100 grama putera/ margarina 2
2 zumanca
5 kasika secera
550 grama brasna
Fil:
300 grama mlevenog maka
200 grama secera
1 vanilin secer
200 ml vrelog mleka
i jos treba
1 zumance
kasika mleka
secer u prahu za posipanje odozgo
Fil:
Sjedinite mleveni mak, secer i vanil secer
Prelijte to vrelim prokuvanim mlekom i pomesajte
Ostavite da se hladi dok pripremate testo
Testo postupak:
U mlako mleko stavite kasicicu secera i brasna i i izmrvljeni kvasac
Ostaviti nekih 10 minuta da kvasac nadodje
U ciniji u kojoj cete mesiti stavite puter , zumanca i secer Izmiksajte i u to dodajte mleko sa kvascem Brasnom zamesiti testo
Ostavite 30 minuta da testo naraste a zatim ga podelite na dva dela
Ukljucite rernu na 180 stepeni
Obadva dela svaki za sebe razvuci na pek papiru
Stavite polovinu pripremljenog fila i uvijte Tako uraditi i sa drugom
Strudle prebacite u odgovarajuci pleh od sporeta oblozen pek papirom
Umutite malo viljuskom zumance i sjedinite sa mlekom i premazite strudle
Strudle ubaciti odmah ( ne treba cekati da nadolaze)u zagrejanu rernu na 180 i peci 35 do 40 minuta
Ohladiti strudle a zatim je isecite i pospite secerom
Recept br 4
Ovaj recept je uzet sa YU tub kanala Silvanas kithen po preporuci Slavice Kopljar
Odlicna strudla
400 grama brasna
rendana korica od 1 limuna
1 vanilin secer ( kesica)
4 kasika secera
2 kasicice suvog kvasca
prsohvat soli
2 kasike pavlake
4 zumanaca
180 grama poluotopljenog maslaca
100 ml mleka
Sve to staviti u posudu za mesenje i zamesiti
Moze i rucno ali ja obicno sva testa mesim u asistentu
Ostaviti testo da nadolazi 1 sat
Testo bude glatko i mekano i lepo se razvlaci
Dok testo nadolazi pripremite fil
FIL;
4 belanaca
1 vanil secer
100 grama secera
400 grama mlevenih oraha
100 ml vruceg mleka
Umutiti belanca sa vanilinim i obicnim secerom penasto
u drugoj ciniji pripremite orahe koje prelijete sa vrucim mlekom i pomesati sa mlekom
to sad pomesati sa belancima i dobicete kremasti fil
Nadoslo testo podeliti na dve loptice /dva dela
Jedan deo staviti na stranu a drugi razvuci u velicini pleha i premazati polovinom fila
Testo umotati u rolat/ strudlu
Isto to uraditi i sa drugim delom testa
Staviti u veliki pleh od sporeta oblozen pek papirom
Strudle nadolaze nekih 30 minuta
U medjuvremenu ukljuciti rernu na 180 stepeni
Pre pecenja nadosle strudle izbockati na dosta mesta cackalicom ili stapicem za raznjic
Peci na 180 stepeni 30 minuta
Pecene strudle posuti prah secerom
Нема коментара:
Постави коментар