петак, 11. март 2022.

Uvretene mekike sa persunom , sirom i belim lukom

 

 

 


 

Jako ukusne mekike i lagane za pravljenje

Recept je uzet davno sa stranice Serpica recepti  i pravljen mnogo puta i sve pohvali Ivaninim receptima

Pravljene su samo sa sirom ili samo sa persunom i belim lukom u zavisnosti sta smo hteli da jedemo

Testo mekano i jako ukusno  


Potrebno je za otprilike nekih 12 mekika


800 d0 850 grama brasna

1 kasicica secera

1 kasika soli ( ja volim slanije)

40 grama svezeg kvasca

300 ml mlakog mleka

250 grama sitno izmrvljenog sira

100 ml ulja

2 jaja

kasiku susenog ili svezeg persuna

malo belog luka izrendanog 







Ulje za przenje istih


Izmesajte kvasac sa secerom i mlakim mlekom u ciniju u kojoj cete mesiti

Dodati ulje , jaja i sir zacine ( persun i luk)

Dodajte brasno i soli i zamesite testo Ne sme da bude tvrdo ali ne i da se lepi Treba da bude te mekoce da se lepo razvuce bez lepljenja ali ne i da bude tvrdo

Zato pocnite sa manje brasna mozda 750 grama pa dodavati jer zavisi koje se brasno koristi

Meni je svaki put trebalo manje ili vise brasna Zameseno  testo ostavite 30 do 40 minuta da naraste


Nadoslo testo razvucite u pravuoganik na radnoj povrsini i iseci ga na trakice( mozete ga razvuci tanje a mozete i deblje ) zavisi koliko debele i velike mekike zelite 

Ja sam prvi put pravila malo deblje i bilo ih je manje a zadnja dva puta sam ih rastanjila malo vise 

Dobijem nekih 12 do 14 mekika od tog testa

Sada razvuceno testo iseci na trakice 

 

 

 


 

Svaku trakicu za sebe uvijete kao pletenicu 

Ostaviti nekih 10 minuta da odstoje dok pripremite i zagrejete ulje 

Prziti u dosta ulja sa obadve strane na krako pazeci da van ne pregore Treba da budu zlatno braon

Za one koji vole kao ja slano onda kad ih isprzite dok su vruce mozete ih dodatno posoliti a onda uzivati

Ja sam ih danas malo duze przila ( skoro pa izgorela)  a obicno kad ne zurim onda budu bolje boje 

Prijatno





Нема коментара:

Постави коментар