Jako ukusne mekike i lagane za pravljenje
Recept je uzet davno sa stranice Serpica recepti i pravljen mnogo puta i sve pohvali Ivaninim receptima
Pravljene su samo sa sirom ili samo sa persunom i belim lukom u zavisnosti sta smo hteli da jedemo
Testo mekano i jako ukusno
Potrebno je za otprilike nekih 12 mekika
800 d0 850 grama brasna
1 kasicica secera
1 kasika soli ( ja volim slanije)
40 grama svezeg kvasca
300 ml mlakog mleka
250 grama sitno izmrvljenog sira
100 ml ulja
2 jaja
kasiku susenog ili svezeg persuna
malo belog luka izrendanog
Ulje za przenje istih
Izmesajte kvasac sa secerom i mlakim mlekom u ciniju u kojoj cete mesiti
Dodati ulje , jaja i sir zacine ( persun i luk)
Dodajte brasno i soli i zamesite testo Ne sme da bude tvrdo ali ne i da se lepi Treba da bude te mekoce da se lepo razvuce bez lepljenja ali ne i da bude tvrdo
Zato pocnite sa manje brasna mozda 750 grama pa dodavati jer zavisi koje se brasno koristi
Meni je svaki put trebalo manje ili vise brasna Zameseno testo ostavite 30 do 40 minuta da naraste
Nadoslo testo razvucite u pravuoganik na radnoj povrsini i iseci ga na trakice( mozete ga razvuci tanje a mozete i deblje ) zavisi koliko debele i velike mekike zelite
Ja sam prvi put pravila malo deblje i bilo ih je manje a zadnja dva puta sam ih rastanjila malo vise
Dobijem nekih 12 do 14 mekika od tog testa
Sada razvuceno testo iseci na trakice
Svaku trakicu za sebe uvijete kao pletenicu
Ostaviti nekih 10 minuta da odstoje dok pripremite i zagrejete ulje
Prziti u dosta ulja sa obadve strane na krako pazeci da van ne pregore Treba da budu zlatno braon
Za one koji vole kao ja slano onda kad ih isprzite dok su vruce mozete ih dodatno posoliti a onda uzivati
Ja sam ih danas malo duze przila ( skoro pa izgorela) a obicno kad ne zurim onda budu bolje boje
Prijatno
Нема коментара:
Постави коментар