Kis sa jednim drugacijim ukusom , ukusom Balkana a to je ajvar...Sad ne znam koliko se cesto Kis Loren pravi u Srbiji ali definitivno znam da je ajvar jako zastupljen kod nas sto znaci da ga svaka kuca ima i vrlo je cudno da ga neko ne voli
A ova kombinacija je pun pogodak ne mozete da je ne volite Razlog vise da se proba i sa ajvarom
Ovaj specijalitet Francuske kuhinje je rasprostranjen i popularan svuda u svetu i prednost je sto sem originalnog recepta / punjenja mozete prilagoditi svojim ukusima , kao i sto vec postoji na razne nacine
Moze da se jede i topao i hladan sa mlevenim mesom , sa tacos zacinom u mesu , samo sa raznim vrstama sira, ili samo sa brokolijem To su sve varijante koje ja pravim svih ovih godina ali sad sam pronasla ideju i sa ajvarom i mogu vam reci da mi se najvise svidja
Moja deca sin i cerka obozavaju ovakve pajeve / pite uz salatu i hladni sos koji pravim od grckog jogurta sa belim lukom i cesto sam ih pravila na razne nacine dok su bili mali
Danas pisem recept za ovaj sa ajvarom
Obicno pravim duplo uvek po dva komada da imamo za dva dana
Recept je za jednu meru a ja sam duplirala sastojke za testo a punjenje prilagodjavate
Recept za testo:
125 grama putera
3 decilitara brasna
3 kasike hladne vode
Punjenje
400 grama mlevenog mesa po zelji
margarin ili ulje za przenje mesa
1 crni luk ( ja ga izmiksam da se ne vidi)
malo belog luka po zelji ( ispresovanog ili u prahu)
soli i bibera po ukusu
2 kasike paradajz pireja
2 decilitara ajvara ljutog
1 dec vode
I jos
2 jaja
1½ do 2 dec pavlake za kuvanje
Dosta rendanog kackavalja
2 paradajza za dekoraciju
Pripremite prvo punjenje koje zelite
Ja radim ovako
Isprziti malo luka i dodati mleveno meso i beli luk i izdinstajte / ispzitrzite
Izdinstanom mesu dodajte 2 kasike paradajz pirea i 2 decilitara ajvara Sjedinite i prodinstajte jos malo dodajte sve zacine koje vi zelite i ako izgleda gusto dodajte malo vode
Pripremite / umutite u jedan tanjir 2 jaja sa malo pavlake i ostavite na stranu
Pripremite izrenani sir ( kolicina po vasoj zelji)
2 paradajza isecite na kolutice
Kad to pripremite mozete da krenete sa pravljenjem testa
U brasno dodajte na kockice iseckani puter Rukama ili masinom sjedinite dobro sastojke zatim dodajte 3 kasika hladne vode i izradite srednje meko testo
Ja moja testa radim u masini za mesenje
Ukljucitye rernu na 225 stepeni
Testo oklagijom razvite na radnoj povrsini velicine vase forme u kojoj cete ga peci
Kada ste testo prebacili i podigli krajeve uz ivicu forme onda viljuskom izbockajte dno testa i stavite u vrucu rernu nekih 10 minuta , ali kad testo pocinje da dobija boju onda smanjite na 200 stepeni
Kada testo porumeni izvucite i napunite filom po zelji koji ste predhodno pripremili
Napunite filom ( slika dole) i preko toga prelijte umucenim jajima i pavlakom A preko toga stavite dosta rendanog sira ( ja sam ovog puta imala na listice moze i tako) i te kolutove paradajza preko a moze i sitno iseckani vlasac preko
Peci na 200 stepeni 25 do 30 minuta
Jesti sa salatom po vasem izboru
Mi volimo hladni sos od Grckog jogurta gde stavim dosta belog luka , malo kecupa ( zbog boje) i soli ili nekog biljnog zacina i onda se gostimo
Prijatno
Нема коментара:
Постави коментар