Priblizava se Uskrs a ovo je nesto sto je interesantno napraviti bas tih dana
Mozete napraviti posle Uskrsa kad vam ostane puno ofarbanih jaja pa da se ne bi bacali iskoristiti
i sevirati kao predjelo sa nekom salatom koja sadrzi majonez na primer ruskom salatom
A mozete servirati bas za Uskrsnji rucak na stolu pored svih drugih djakonija koje servirate
Bilo kako uradite necete pogresiti jer je jako dekorativno i ako se stave malo vise zacina onda ce imati specificni ukus
Ja sam pravila dva puta Prvi put sam pravila prosle godine posle Uskrsa kada su mi ostala jaja i iskoristila ih a danas sam napravila jos jednom da potvrdim gradivo
Zumancca sam pomesala sa majonezom i napunila ih
Recepte sam uzela sa jedne Svedske stranice
Postupak i recept za 5 komada jaja
1 decilitar sirceta ( moze jabukovo a moze i obicno)
½ decilitar secera
3 decilitara vode
1 kasika mlevene kurkume
kasicica soli
Pomesati sve sastojke u serpici i prokuvati par minuta da se secer otopi
Ako vam je boja previse bleda vi dodajte jos malo kurkume a probajte ujedno i na ukusu ako treba soli ili sirceta vi dodajte jos malo Ostavite da vam se to prohladi
Ako zelite neke zacine kao lorber , biber u zrnu mozete staviti to je stvar ukusa
Moja su bila bez toga jer nisam zelela te ukuse ali moze
U medjuvremenu skuvajte 5 omada jaja onako kakoliko zelite da vam budu tvrda
Ja moja kuvam 7 do 8 minuta
Kuvana jaja stavite pod hladnu vodu i zatim pazljivo oljustite
Pripremite jednu teglu uzu gde modu da stanu ta sva jaja i prohladjena jaja spustite u teglu i prelijte prohladjenom tecnoscu stavite poklopac i ostavite najmanje 24 sata u frizder
Moze i duze da stoje u toj tecnosti
Mozete to isto uraditi u nekoj plasticnoj ciniji sa poklopcem ne mora tegla bitno je da jaja budu u vodi i da ima dovoljno vode
Pre sluzenja iseci jaja na polovine i mozete izvaditi zumanca iz njih i pomesajte sa majonezom ili jesti tako kako vec jesu i posluziti sa nekim suhomesnatim proizvodima , raznim sirevima
Jaja u cvekli
1 cveklu srednje velicine oljustiti i izrendati
½ decilitara secera
1½ dec sirceta ( vinskog sirceta)
4 ½ decilitara vode
1 kasicicu soli
nekoliko zrna bibera
2 lista lovorovog lista
Oljustiti i izrendati cveklu i staviti u jednu serpicu vode , secera, sirce, bibera , soli , lorbera i kuvati 30 minuta
Ostaviti na stranu da se ohladi
Zatim skuvati 6 jaja ( po zelji tvrda ili mekana)
Kuvana jaja ostavite malo u hladnoj vodi a zaim oljustite
Spustite jaja u teglu ili u plasticnu ciniju sa poklopcem i prelijte tom ohladjenom tecnoscu
voda treba da prekrije jaja
Poklopiti poklopcem i ostaviti u frizider preko noci najmanje
Jaja ce imati lepu lila ili ceris boju u zavisnosti koliko je cvekla bila velika toliko ce i boja biti jaca
Kada dobije zeljenu boju iseci i servirati jaja
Prosli put nisam imamla svezu cveklu nego sam koristila sok od ukiseljene cvekle a ovog puta sam koristila svezu cveklu
Sto se tice ukusa mozete experimentisati i dodati zacine koje zelite
Neko stavlja i ruzmarin ili beli luk To je vec na vama ako vam se bude svidelo
Danas procitah na jednoj instagaram stranici da moze i sa crvenim/ lila kupusom isto da se oboje ovakva jaja i boja bude svetlo plava Isto su interesantna
Pozdrav
Нема коментара:
Постави коментар