четвртак, 17. фебруар 2022.

Zirafa hlebici

 

 

 


 Ukusan i na oko jako interesantan hlebici Vec dosta dugo ih vidjam po netu i na instagaram stranicama i imam zelju da ih isprobam

Recept ovih hlebica  sam uzela  od Tanje Djordjevic sa insta stranice pod nazivom  tanja_recepti gde ima jako dobrih stvari a posebno hlebova i pogaca.....

Ja sam napravila prvo 4 kako ide po receptu a onda sam sledeceg dana ponovo pravila ali sam napravila samo dva od istog testa 

Vrlo sam zadovoljna ukusom ovog hleba a sto je naj bitnije nisam ga mesila dugo i nije moralo u masini vec rucno i i ide brzo sa mesenjem





Hleba je tako dobar a i mekan i treceg dana Ne znam da li je to sto ima kurkume unutrai  bude tako mekan 

Ja sa jutros doruckovala ( sendvic ) sa tim hlebom koji je mesen pre 3 dana  i uopste nije bio mnogo suv kao pojedini hlebovi




Recept:


Testo


450 do 600 grama testa ( u prvobitnom receptu stoji 600 grama brasna ali meni je otislo samo 450 od brasna koje imam kod kuce)

3 decilitara tople vode

1kasicca soli ( ja sam stavila vise jer volim slan hleba)

1 kasicica secera 

1 kasika ulja

25 grama kvasca

 

½ do 1 kasicice kurkume

Rastvoriti kvasac u toplu vodu sa kasikom brasnna i secera u ciniju u kojoj cete mesiti i ostavite da kvasac proradi

U to dodati ulje i kurkumu pa lagano dodajete brasno od te izmerene kolicine 

Mozda vam nece otici svo brasno ali je bitno da se zamesi fino glatko testo

Testo ostaviti 1 sat da nadolazi

Testo podelite po zelji na 4 dela ili na 2 ( u zavisnosti da li zelite 4 manja hlebica ili samo 2 veca) 

Oblikujte od tih delova loptice i stavite na pleh od sporeta oblozen pek papirom

Malo rukom spljosnuti loptice i ostaviti 10 minuta da testo odmara


 

 





 

     U medjuvremenu napravite  premaz za premazivanje hlebica ovako :

 

Premaz koji se premazuje odozgo:

 

 100 ml vode hladne

1 kasicica kakao

1 kasicica suvog kvasca

1 kasicica ulja

soli 

palente  krupne ( to nisam merila  nego sam dodala od prilike) i treba sve sjediniti da se dobije gusca smesa koja ce se premazati preko hlebica i ne sme da bude mnogo gusta a ni previse retka jer ce da klizi sa testa

Poenta je da se ona posle malo prosusi i stvori sare koje podsecaju na zirafu

Znaci ni pre gusto niti retko nesto izmeddju zato ne znam  tacno koliko brasna i odmera vode mozete da dodajete po malo dok ne naucite kako

 

U medjuvremenu ukljucite i rernu na 200 stepeni

Posle 10 minuta  pemazati loptice tim premazom   i sacekajte da se premaz prosusi opet nekih 10 minuta






Peci u zagrejanoj rerni na 200 stepeni nekih 25 minuta 

Premaz ce tokom pecenja da se susi i pukne neravnomerno i stvori sare poput zirafinih sara 

Valjda otud i ime Zirafa hleba




 

Нема коментара:

Постави коментар