четвртак, 7. мај 2015.

scones ( skonz)

Scons/ skonz su mala peciva slicni nasoj pogaci pravljenoj sa sodom bikarbonom i praskom za pecivo. Poticu iz Skocke ali su popularni u mnogim zapadnim zemljama a posebno ovde u Skandinaviji. Moj recept sam dobila od naseg kuvara Keneta na poslu i uvek kad ih sprema za veceru svi smo odusevljeni .
Brzo se prave a mogu se i zamrznuti i tako da ih mozete pripremiti ranije . Dobri su za iznenadne goste a i kao nedeljni dorucak sa familijom.
 Ja ih pravim i jedem  pretezno slane ili verzija " praznih " pa ih mozete kombinovati i jesti sa dzemom ili sa nekim sirnim namazom . Postoji i slatka verzija gde je u principu sve isto samo dodate suvog grozdja ili brusnica ili sitno iseckane kockice cokolade i malo manje soli. Veceras smo ih jeli sa dzemom od breskvi i pili caj.




Recept po kojima ja pravim sconse je sledeci i nisam isprobavala druge ( mozda su drugi isto dobri):

7,5 dec brasna,
1kasicica soli, ½ dec secera,
125 grama hladnog putera
 1 jaje,
 2 dec mleka,
 1 kasicica praska za pecivo
 i pola kasicice sode bikarbone.
Premazati zumancetom.






Saviti u ciniju brasno , soli i secera dodati margarin i raditi rukom mesajuci brasno i margarin da se sjedine dodati jaje i mleko. Nesmete preterati sa mesenjem ( onda budu tvrde)Testo treba da bude srednje cvrstoce, nesme se lepiti.
Na lagano pobrasnjenoj povrsini rastanjim testo 3 cm debljine i  vaditi okruglom modlom ( za krofne) ili ih seci na kockice kao pogacice i tedjati ih na papir za pecenje.
 Umucenim zumancetom ih premazati i peci  15 do 20 minuta na  180 ( ja zagrejem rernu na 200  i 10 minuta na 200 a zadnjih par minuta smanjim  na 180)


Нема коментара:

Постави коментар