Ovaj recept sam dobila prosle godine od drugarice Ljilje i vec sam nekoliko puta pravila pogacice po tom receptu . Mogu se praviti sa cvarcima ili sa sirom. Ovog puta sam pravila sa sirom...
Recept;
250 ml mleka
350 gr margarina sobne temperature,
3 jaja,
40 grama kvasca ,
1 kasicica secera
2 kasicice soli
,malo praska za pecivo
brasna izmedju 800 grama do 1 kg ( brasno dodavati postepeno i prema potrebi ne sasuti sve od jednom) 200 grama sira ( unutra u testo)
Za premazivanje ;
oko 150 grama margarina za premazivanje
oko 300 grama sira
susam
1 umuceno jaje za odozgo
U mlako mleko otopi kvasac i secer i ostavi 10 minuta da kvasac naraste . Margarin i jaja mutis a zatim u to dodajes brasno ( ne sve od jednom) soli i prasak za pecivo . Onda dodas taj nadosli kvasac i dalje muteci i dodavajuci brasno . Testo treba da bude glatko i srednje mekano . Zatim u to dodas sir i jos malo lagano premesis. Zameseno testo ostaviti 30 minuta da naraste .
Nadoslo testo razvuci i premazati margarinom i staviti sir ali samo na polovinu . Preklopiti testo i ostaviti da odmara 15 minuta.
Preklopljeno testo razvuci polagano oklagijom pa ponoviti postupak jos 2 puta .( Da budem iskrena nisam svaki put cekala da prodje 15 minuta)
Razvuci koru lagano pritiskajuci testo oklagijom. Testo treba da bude otprilike debljine prsta.
Mozete vaditi okrugle pogacice a mogu biti i cetvrtaste ( ja sam se sad odlucila za ovu drugu varijanru da bi iskoristila svo testo bez odbacivanja ) ali ako hocete za goste i da budu perfektne onda mozete ih praviti okrugle ili im odseci krajeve i seci ih iste velicine .( ja sam ovog puta pravila za nas za veceru i nisam komplikovala puno)
Isecene pogacice ostaviti da nadodju oko 30 minuta , premazati ih umucenim jajetom i posuti susamom ili kimom ( sta zelite)
Peci na 250 stepeni nekih 30 minuta ( u zavisnosti od sporeta)
Recept;
250 ml mleka
350 gr margarina sobne temperature,
3 jaja,
40 grama kvasca ,
1 kasicica secera
2 kasicice soli
,malo praska za pecivo
brasna izmedju 800 grama do 1 kg ( brasno dodavati postepeno i prema potrebi ne sasuti sve od jednom) 200 grama sira ( unutra u testo)
Za premazivanje ;
oko 150 grama margarina za premazivanje
oko 300 grama sira
susam
1 umuceno jaje za odozgo
U mlako mleko otopi kvasac i secer i ostavi 10 minuta da kvasac naraste . Margarin i jaja mutis a zatim u to dodajes brasno ( ne sve od jednom) soli i prasak za pecivo . Onda dodas taj nadosli kvasac i dalje muteci i dodavajuci brasno . Testo treba da bude glatko i srednje mekano . Zatim u to dodas sir i jos malo lagano premesis. Zameseno testo ostaviti 30 minuta da naraste .
Nadoslo testo razvuci i premazati margarinom i staviti sir ali samo na polovinu . Preklopiti testo i ostaviti da odmara 15 minuta.
Preklopljeno testo razvuci polagano oklagijom pa ponoviti postupak jos 2 puta .( Da budem iskrena nisam svaki put cekala da prodje 15 minuta)
Razvuci koru lagano pritiskajuci testo oklagijom. Testo treba da bude otprilike debljine prsta.
Mozete vaditi okrugle pogacice a mogu biti i cetvrtaste ( ja sam se sad odlucila za ovu drugu varijanru da bi iskoristila svo testo bez odbacivanja ) ali ako hocete za goste i da budu perfektne onda mozete ih praviti okrugle ili im odseci krajeve i seci ih iste velicine .( ja sam ovog puta pravila za nas za veceru i nisam komplikovala puno)
Isecene pogacice ostaviti da nadodju oko 30 minuta , premazati ih umucenim jajetom i posuti susamom ili kimom ( sta zelite)
Peci na 250 stepeni nekih 30 minuta ( u zavisnosti od sporeta)
Pogacise su vam Parexellance,pravim obavezno!!!Pozdravcic!
ОдговориИзбриши