субота, 6. јун 2015.

Vencici i pogacice sa kackavaljem


Jutros sam pravila pecivo sa kackaveljem. Recept je moj stari nekih 15 godina koji sam dobila od drage teta Mire Simic i pravila sam samo 2 puta ranije .Pre neki dan sam na  blogu  La cuisine creative  pronasla sliku i setila se mog starog recepta koji je dosta slican sa receptom sa bloga . Ima malo razlike samo sto ja nisam pravila samo vencice vec  i pogacice sa" rupom " u sredini kao sa mog prvobitnog recepta. Nije tesko za pravljenje jedino sto treba zamesiti ranije i ostaviti u frizider testo. Bili smo zadovoljni ukusom za dorucak sa jogurtom , a moze i kao prilog uz  meze za goste. Sto znaci da ce biti pravljeno malo cesce.




Bitno je testo zamesiti najmanje 1 sat ranije i ostaviti ga u frizideru .
 Ja sam doduse moje testo zamesila sinoc jer sam planirala da pravim sinoc medjutim nisam stigla i testo je " prespavalo" u frizideru , sto se pokazalo da nema nikakvih problema.
U mom receptu stoji da testo treba da nadodje nekih pola sata pre pecenja  pogacica dok u receptu sa bloga ne stoji nista , ja sam ipak sacekala nekih pola sata  pre pecenja a i trebalo je vremena zavrsinti sve pogacice i vencice premazati ih belancetom i posuti kackavaljem .
Koristila sam i susam za odozgo posto ga obozavam i imam uvek u kuci pa da se ne baci.

Potrtebno je
 500 do 550 grama brasna
 2 zumanca ,
1 kasika soli
 1 kasicica secera,
200 grama maslaca /margarina
150 grama rendanog kackavalja za u testo,
 40 grama kvasca,
oko 100 ml mleka

Za premazivanje pogacica ,
2 belanca
 kackavalj i susam

Razmutiti kvasac u otprilike 100 ml mlakog mleka i kasicicom secera i malo brasna i ostaviti nekih 10 minuta.
Od 500 grama brasna , 2 zumanceta ,  margarina ,soli i smese od kvasca zamesiti testo i dodati rendanog kackavalja .Testo netreba da bude tvrdo ali ne ni mekanio i lepljivo previse .Mozda ce trebati jos malo brasna . Testo zaviti u najlon kesu i ostaviti sat dva u frizider.Moze i duze da stoji u frizideru
.Mozete probati sa margarinom sobne temperature a mozete sa otopljenim margarinom .Ja sam ovog puta otopila malo margarin ali sledeci put ce biti sa margarinom sobne temperature ( ja imam obicaj da experimentisem dok ne dodjem do nekog zakljucka ,dali ima razlike ili nema)

Posle toga izvuci testo  i podeliti na 3 - 4 loptice i razvucite lagano oklagijom testo debljine koje zelite.
 Ja sam ostavila testo nekoliko minuta pre razvlacenja da se odmori napolju  da bi se lakse razvuklo . Mozda treba tako a mozda ne jer ni u jednom ni u drugom receptu ne stoji postupak tako da sam ja pravila onako kako sam mislila da mi je lakse. Volela bih da ako neko od vas proba a ima drugu ideju ili radi drugacije moze da ostavi komentar . Uvek je dobro imati nove ideje i razmeniti misljnenja.
Ako hocete malo deblje pogacice onda nemojte mnogo rastanjiti testo . To zavisi od vas ja sam razvlacile otprilike debljine prsta. Mozete praviti samo vencice koje je lakse napraviti , premazati belancetom i posuti kackavaljem ili ovu alternativu na slikama......


 Vaditi casom ili moldlom za krofne ...
 Pa onda manjom  modlicom za vanilice da bi dobila vencic ...


 Belance , susam i kackavalj za odozgo...

 Ovako izgledaju vencici koje sam samo premazala belancetom i stavila kackavalj odozgo...


 Ovako sam uradila sa ostatkom ....Pogacice  premazati belancetom i onda staviti odozgo kao na slici  vencic
 I dobicete ovako...
 Premazati ponovo vencic belancetom...
 Napuniti kackavaljem i malo susama...
 Aove su samo vencici...


 Pola sata cekanja pre pecenja , peci na 200c  nekih 20 minuta ...






1 коментар: