Baklava od maka je jedan od kolaca koji pravim godinama bar jednom godisnje, mada sam je ranije pravila cesce .
Recept sam dobila od jedne poznanice rodom iz Vojvodine to jest recept je njene mame a ja je zoven Sasina baklava od maka.
Obicno je pravim samo sa makom ali ovog puta nisam imala dovoljno maka pa sam ubacila kokos i bilo je odlicno a vi mozete kako hocete .
Portebno je ;
500 grama kora za baklavu,
4 jaja,
1 casa secera,
1 casa kiselog mleka,
1 casa ulja
1 prasak za pecivo,
200 grama suvog grozdja,
300 grama mlevenog maka ( ili 200 grama maka i 100 grama kokosa)
Umutiti jaja i secer penasto i dodati u to kiselo mleko ,ulje ,suvo grozdje pecivo i mak.
Od tih kora odvojiti 6 do 8 kora i ostaviti cele a ostatak kora iskidati/ izmrviti rukom u smesu od jaja.
Podmazati pleh ( djuvec formu) 25x25 ili 35x20 uljem i staviti 3 kore na dnu forme / tepsije tako da krajevi malo vire sa strane pleha
Zatim tu smesu od jaja , kora i secera sasuti ravnomerno u pleh i onda staviti te preostale 3 kore odozgo i one sto su virile preko tako da prekrijete testo.
Nozem iseci / zaseci kockice i staviti da se pece 25 minuta na 220 stepeni
Pecenu baklavu ponovo iseci tu gde ste vec sekli nozem da bi mogla da upije serbet i preliti skuvanim vrucim serbetom.
.Skuvati serbet od 3 casa secera i 3 casa vode ( kuvati 10 minuta) i preliti baklavu .
Secer i vodu kuvati dok ne provri i zatim kuvati jos nekih 5 minuta na tihoj vatri
Kolac ili baklava upije sav serbet i vise podseca na socnu pitu .....
Нема коментара:
Постави коментар