среда, 3. јун 2015.

Tocak krofne

Ovo je jos jedna vrsta kolaca koja se cesto jela kod nas u kuci dok su deca bila mala. Bilo mi je lako napraviti ih ai deca su stalno trazila tocak kolace vruce sa ukusom cimeta. Cak i kad ih ne pravim sama krofne ( munkar)  cesto kupimo



Recepta ima razlicitih za krofne ali je ovaj jedan od tih koji je dobar bas za krofne u vidu tocka. Recept sam uzela sa jednog Svedskog bloga jedene mamae koja ih isto pravi cesto.
Potrebno je;
1, 5 decilitara mlakog mleka,
 1,5 decilitra secera,
 25 grama kvasca,
2 jaja, malo soli,
100 grama putera i
oko 9 decilitara brasna
rendana korica od jednog limuna
Ulje za przenje krofni
obican secer i cimet za valjanje kofni u to
 ili prah secer

Zagrjati mleko do 37 stepeni,i u to mlako mleko stavi kvasac i secer i ostavi 15 minuta.Pomesaj zatim u ciniji nadosli kvasac sa brasnom i ostalim secerom , jajima  i puterom. Ja moje testo mutim u asistentu 10 minuta a rucno 15  .
Ostaviti da odstoji 1 sat i tesro se duplira.
Zatim na radnoj povrsini razvuci koru  1-2 cm debljine i vadi modlom za krofne ( casom) krugove pa onda jos manjom (  casicom) u sredini jos jednom da bi se dobili tockovi. Dobicete malene krofnice koje prvo przim i dok przim ove ostale te male skoro da nestanu  ( pojedu se u zaletu) Ostavi pokrivene tako da odstoje 30 minuta.
Zagrejati ulje u serpi 180 stepeni i prziti tockove sa obadve strane dok ne porumene.
Przene tockove onako vruce " valjam" u cimet pomesan sa secerom a ako ne volite tu kombinaciju onda moze samo prah secerom.
















Нема коментара:

Постави коментар