петак, 7. октобар 2016.

Lazna lazanja / zapecena testenina



Lasanje na moj nacin .....Verovatno je neko pravio nesto slicno i verovatno svako ima svoju varijantu a postoji i originalni recept lazanja ali ja sam ovako napravila jednom davno zbog vremena  i onda nam se svidelo i tako smo dobili ustvari lazanju koju sam ja nazvala lazna lazanja

Kada sam mislila na sparanju vremena pri spremanju  lazanje mislilasam na to da je ovako jednostavnije,,,,,
Umesto redova plocica za lazanje i besamela izmedju i mesa i tako redom  ovaj sistem je mnogo jednostavniji a isto je ukusan.
Ovde se skuvaju makarone koje zelite u mom slucaju su tagliattele i stavite ih po dnu vatrostalne cinije , prelijete sosom od mesa i paradajza/ bolonjeze sosa  prelijete besamelom ( mnogo manje  besamela neko za lazanje sa sirokim nekuvanim plocicama) sir rendani odozgo i to je to.
Prednost je sto je sve vec spremljeno i samo treba da se sir otopi i sve to zagreje i nekih 20 do 25 minuta i imate rucak.
Vrlo jednostavno a ukusno uz dobru salatu ...Usparano vreme kad zurite i kad dodjete kasno sa posla a zelite da pojedete nesto kremasto a zove se pastta ili testenine.....

Neke mere za ovo nemam nego obicno napravim bolonjeze sos i prvi dan jedemo sa spagetama a drugi dan kad sosa ostane onda  ga iskoristim za ovu varijantu.....

Pastu skuvati al dente  ,  napraviti  bolonjeze sos i besamel  i toje to . Naravno rendanog kackavalja  koliko imate i volite.....Skuvanu tagliattele pastu  i  procediti
Uzeti jednu dublju vatrostalnu ciniju
.Staviti pastu u vatrostalnu ciniju
Sasuti  bolonjeze sos koji ste napravili onak okako volite ...preko te paste i na kraju staviti besamela odozgo i rendanog sira ...Staviti u zagrejanu rernu da se sir otopi i peci nekih 20 minuta....
Jesti sa salatom.....

 

Pasta tagliattele je dosta slicna fettucinima i siroka ioko 1 cm i pljosnata za razliku od spageta ..

Kako napraviti bolonjeze sos

Isprzite malo crnog luka a zatim mleveno meso mozda negde nekih 400 do 500grama mesa vam treba za vatrostalnu ciniju velicine 20x35
 dobro se isprzi i doda se najmanje 400  do 600 gram pasiranog paradajza a   zatim dodati oregano zacin c i biber ako volite
 Pustite da kuva neki minut i zatim sklonite sa vatre


Izrendajte malo sira po zelji moze puno moze manje sve zavisi koliko volite ukus sira unutra i koliko imate sira kackavalja.

Skuvajte pastu / testenine po receptu ali neki minut krace  da bvude al dente Skuvanu pastu odmah procedite u hladnu vodu i skroz ocedite posle da se nebi raskuvala  i stavite na dno vatrostalne cinije...




Zatim sipati taj bolonjeze sos preko toga


Na puteru ili margarinu uprzite 1 do 1½ kasike brasna i naspite oko 5 decilitara mleka u to i napravite sos pazeci da ne dobijete grudvice....

Sipati besamel preko sosa koji ste stavili
Zatm stavit dosta rendanog sira

Zapeci u rernu nekih 20 minuta samo sve da porumeni    


Jesti sa dosta salate bilo koje vrste koju volite.




Нема коментара:

Постави коментар