четвртак, 29. април 2021.

Prekriveni kolac od jabuka

 


 Divan kolac recept je uzet sa bloga Jekin kapric sa malom izmenom

Kod nje je pola  ostro a pola obicno brasno  a ja sam koristila obicno jer nisam imala drugo

Ujedno u prvobitnom receptu ide pola vode pola soka za nadev a ja sam se odlucila za sok i onda cu vam dole napisati onako kako sam ja pravila

Ovakav kolac cesto jedem u Ikeji kad ga imaju i bas dugo trazim recept

Pravila sam ranije nesto slicno ali sam pravila sa obicnom korom kao lenja pita i jabuke sam kuvala i nije imalo istog efekta jer su se neke raskuvale  Kad sam pronasla sliku ovog kolaca odmah sam odlucila da ga napravim i jako sam zadovoljna  Pravljen oko  Svedskog Uskrsa  i zato ima ove uskrsnje dekoracije i bas smo uzivali u ukusu

 




Potrebno za koru / testo


250 grama brasna

125 grama maslaca

1 kasicica praska za pecivo

1 jaje

50 grama secera u prahu




U ciniju pomesati sve sastojke i rukom lagano izradite testo koje ce se prvo osipati a zatim posle par minuta mesenja postati glatko  i formirati u pravo testo


To testo odmah podelite na dva dela 

Jedan deo treba da bude veci to je taj deo sto ide na dno i sa njime se oblaze kalup i drugi deo koji ce biti poklopac tom kolacu /testu

To testo ostavite u posebne plasticne folije ili kese u frizider  da se prohladi dok se ne pripremi nadev za punjenje 









Nadev


1 litra soka od jabuke ( djus)

200 grama secera

2 kasike vanilinog secera

3 kesice ( 120 grama) praska za puding od vanile

6 jabuka srednje velicine  Neociscene jabuke su oko 1.100gr


U serpu sipati sok od jabuke ( ostavite malo da razmutite prasak za puding ) dodajte secer i stavite na vatru

Kada sok u serpi provri ukuvati puding mesajuci da se puding zgusne

Sklonite sa vatre povremeno mesajuci

Dok se puding hladi pripremite korice

 pripremite kalup kome se skidaju stranice 24 cm velicine

Na pek papiru pomocu oklagije i pek papira razvucite krug  da bude malo veci od te forme u kojoj cete peci Treba da bude vece da ima testa i strane  da se oblozi kalup 

Mozda bi bilo dobro da se malo papir pobrasni pre razvlacenja testa na njemu

Testo je dosta tanko  ali pri pecenju ce malo da naraste / nabubri To testo izbockajte viljuskom i ubacite ga zajedno sa papirom u pleh i stisnite malo prstima  to testo uz stranice kalupa da se lepo osloni i legne na kalup

Pripremite sada i ostatak testa za poklopac Ustvari ukrojite ga odmah da bi ga kasnije samo prebacili preko smese odozgo 

Sipajte smesu ( meni je smese bilo previse i nisam se usudila da je stavim celu ali su mozda moje jabuke bile krupnije  ) U svakom slucaju forma treba da bude 24 cm

Mada sam mozda i mogla jer je moj kolac bio malo tanji ali sam se bojala ali cu sledeci put probati da stavim sav nadev

 


    Odozgo stavite poklopac od testa i namestite ga da se lepo zalepi  za taj nadev






Peci na 180 stepeni oko 30 minuta

Nadev je vec gotov i samo je potrebno da se testo ispece i porumeni

Kolac bi trebao da odstoji najmanje 12 sati a najbolje je ga pripremiti navece i da se hladi celu noc i stegne da bi mogao da se lepo sece

Moze se  napraviti dva dana ranije pre serviranj

Pre serviranja moze se posuti cimetom i secerom u prahu 

Ja sam ovog puta koristila samo secer u prahu

Izgleda komplikovan a tako je jednostavno ga napraviti Ja sam uzivala i u ukusu i izgledu ovog finog kolaca 

Ako se odlucite da ga napravite necete se pokajati sigurno





1 коментар: