недеља, 11. април 2021.

Pariserbullar sa vanilinim kremom

 

 


 

 Prisbullar, vanilj bular ili krem bular su nazivi za ove ukusne loptice / buhtlice punjene sa kremom

Ne znam zasto ih  zovu parisbullar  nisam istrazivala mozda imaju neko francusko poreklo ali znam da su ovde dosta popularne

Postoji varijanta obicnog testa sa kardemom i ova sto ja pravim sa  safranom

Ko  ne voli ukus safrana a zeli zute buhtlice moze da koristi vrlo malo kurkume zbog boje 

Kod nas moze da se napravi vanilj krem gusci po svom receptu koji imate a moze puding od vanile ili slatke pavlake ili od kokosa ( isprobano samo malo sladju kremu napraviti )

Ja ih napravim uvek duplu turu i stavim u zamrzivac i onda kad pozelimo nesto slatko samo ih izvucem i zagrejem u mikro sporetu

Retko kad pravim jednu turu kolaca koji mogu u zamrzivac uvek pravim duplo ionda kad pozelimo imamo da biramo


 Pisem vam ovo rano ujutru dok pijem kaficu pa sam se raspricala........sama sa sobom

 

 

 


 

A sada evo i recepta

Otprilike nekih 48 malih loptica 

A mozete i malo vece da ih napravite   bitno je da vam stanu u korpice  

 


 

125 gr putera

3 decilitara mleka

50 grama kvasca 

1½ dec secera

1 kasicica kardemom

 0,5 grama soli  

0,5 gr safrana( ako nemate safran upotrebite pola kasicice kurkume zbog boje 

Licno mislim da  safran daje neku mekocu testu i tu prelepu zlatnu boju Ovde ih prave i bez i sa safranom


540 grama brasna






Za punjenje


otprilike 2½ dl krema po zelji

Moze kupljeni vanilin krem umucen 

Moze sa pudingom po zelji 

a mozete napraviti poslasticarski krem sami

Ja sam koristila puding od slatke pavlake vanilin puding i kupljeni vanilin krem koji se samo umuti sa mlekom 

Za premazivanje loptica

kad ih izvucete iz rerne ide otopljeni puter nekih 50 do 80 grama i obicni kristal secer sa cimetom ako volite ukus cimeta inace je dovoljno samo secer

Stavite secer  u jednu ciniju i polako ih uvaljajte u taj secer i vratite u korpice ili kao ja samo pospite secer po njima dok je puter jos vruc i secer se lepi za njih

Krem kojim cete puniti bi mogli da napravite malo ranije da stigne da se ohladi



Ovako izgleda puter kojim vete premazati vruce  bule





Postupak je sledeci

Otopite puter u serpici i stavite mleko kad se puter otopi

 

 



Treba da bude 37 stepeni 

Izmrvite kvasac u ciniji u kojoj cete mesiti  i otopljeni puter i mleko sipajte u to 

Promesajte da se kvasac otopi i spoji sa tim Dodati secer , kardemumu , malo soli i jedan deo brasna i mesiti a zatim dodavati postepeno brasno

Mozete mesiti rucno ali ja mesim u masini veci deo mojih testa  Na kraju ga samo malo izradim sa rukom pre narastanja

Umeseno testo ostavite pokriveno da nadolazi nekih 40 minuta


U medjuvremenu dok cekate da nadolazi testo vi napravite krem ako ga niste pre napravili

Nadoslo testo podeliti na dva dela

prvi deo razvuci na velicinu 24x 36 cm da bi mogle da se seku kockice iz toga velicine otprilike 6x6 

Staviti po kasicicu krema na svaku kockicu ( slika dole ) I rukom pokupi sa svih strana i zatvori  kockicu u lopticu 

 Kada ste to uradili svaku lopricu okrenuti tako da  deo koji ste zatvorili ide  dole i redjati u korpice vec pripremljene na plehu

Tako uraditi i sa preostalim testom

Ostaviti da odstoje od 30 do 40 minuta

Ukljucite rernu na 225 stepeni 

Peci ih u zagrejanoj rerni izmedju 8 i 10 minuta u zavisnosti od vase rerne

Izvuci ih i posle toga kad stavite drugu turu u rernu one sto ste izvukli vi cetkicom ih premazite sa otopljenim puterom/ margarinom i uvaljate u secer  i vratite nazad u korpice 

Mozete ih samo posuti sa secerom odozgo

Sacekati da se krem u njima ohladi i navalite 

Meni su lepse kad su hladne ili mlake

Nije tesko kao sto izgleda

Ako ste resili da isprobate verujte mi necete se pokajati




 

 


 


 

Нема коментара:

Постави коментар