Prisbullar, vanilj bular ili krem bular su nazivi za ove ukusne loptice / buhtlice punjene sa kremom
Ne znam zasto ih zovu parisbullar nisam istrazivala mozda imaju neko francusko poreklo ali znam da su ovde dosta popularne
Postoji varijanta obicnog testa sa kardemom i ova sto ja pravim sa safranom
Ko ne voli ukus safrana a zeli zute buhtlice moze da koristi vrlo malo kurkume zbog boje
Kod nas moze da se napravi vanilj krem gusci po svom receptu koji imate a moze puding od vanile ili slatke pavlake ili od kokosa ( isprobano samo malo sladju kremu napraviti )
Ja ih napravim uvek duplu turu i stavim u zamrzivac i onda kad pozelimo nesto slatko samo ih izvucem i zagrejem u mikro sporetu
Retko kad pravim jednu turu kolaca koji mogu u zamrzivac uvek pravim duplo ionda kad pozelimo imamo da biramo
Pisem vam ovo rano ujutru dok pijem kaficu pa sam se raspricala........sama sa sobom
A sada evo i recepta
Otprilike nekih 48 malih loptica
A mozete i malo vece da ih napravite bitno je da vam stanu u korpice
125 gr putera
3 decilitara mleka
50 grama kvasca
1½ dec secera
1 kasicica kardemom
0,5 grama soli
0,5 gr safrana( ako nemate safran upotrebite pola kasicice kurkume zbog boje
Licno mislim da safran daje neku mekocu testu i tu prelepu zlatnu boju Ovde ih prave i bez i sa safranom
540 grama brasna
Za punjenje
otprilike 2½ dl krema po zelji
Moze kupljeni vanilin krem umucen
Moze sa pudingom po zelji
a mozete napraviti poslasticarski krem sami
Ja sam koristila puding od slatke pavlake vanilin puding i kupljeni vanilin krem koji se samo umuti sa mlekom
Za premazivanje loptica
kad ih izvucete iz rerne ide otopljeni puter nekih 50 do 80 grama i obicni kristal secer sa cimetom ako volite ukus cimeta inace je dovoljno samo secer
Stavite secer u jednu ciniju i polako ih uvaljajte u taj secer i vratite u korpice ili kao ja samo pospite secer po njima dok je puter jos vruc i secer se lepi za njih
Krem kojim cete puniti bi mogli da napravite malo ranije da stigne da se ohladi
Postupak je sledeci
Otopite puter u serpici i stavite mleko kad se puter otopi
Treba da bude 37 stepeni
Izmrvite kvasac u ciniji u kojoj cete mesiti i otopljeni puter i mleko sipajte u to
Promesajte da se kvasac otopi i spoji sa tim Dodati secer , kardemumu , malo soli i jedan deo brasna i mesiti a zatim dodavati postepeno brasno
Mozete mesiti rucno ali ja mesim u masini veci deo mojih testa Na kraju ga samo malo izradim sa rukom pre narastanja
Umeseno testo ostavite pokriveno da nadolazi nekih 40 minuta
U medjuvremenu dok cekate da nadolazi testo vi napravite krem ako ga niste pre napravili
Nadoslo testo podeliti na dva dela
prvi deo razvuci na velicinu 24x 36 cm da bi mogle da se seku kockice iz toga velicine otprilike 6x6
Staviti po kasicicu krema na svaku kockicu ( slika dole ) I rukom pokupi sa svih strana i zatvori kockicu u lopticu
Kada ste to uradili svaku lopricu okrenuti tako da deo koji ste zatvorili ide dole i redjati u korpice vec pripremljene na plehu
Tako uraditi i sa preostalim testom
Ostaviti da odstoje od 30 do 40 minuta
Ukljucite rernu na 225 stepeni
Peci ih u zagrejanoj rerni izmedju 8 i 10 minuta u zavisnosti od vase rerne
Izvuci ih i posle toga kad stavite drugu turu u rernu one sto ste izvukli vi cetkicom ih premazite sa otopljenim puterom/ margarinom i uvaljate u secer i vratite nazad u korpice
Mozete ih samo posuti sa secerom odozgo
Sacekati da se krem u njima ohladi i navalite
Meni su lepse kad su hladne ili mlake
Nije tesko kao sto izgleda
Ako ste resili da isprobate verujte mi necete se pokajati
Нема коментара:
Постави коментар