субота, 10. април 2021.

Susam ustipci

 

 


 

 Savrseni ustipci sa ukusom susama za one koji vole susam


Ja sam jedna od njih ustvari svi u familiji volimo susam

Slika ovih ustipaka mi je zapala za oko na insta stranici Jelenadoskovic i odmah sam htela da ih isprobam Mi smo nase pojeli ( a ima ih dosta ) uz rucak muz i ja a ostatak sam odnela cerki i njenoj familiji i vrlo brzo sam dobila poruku" Wov kako su dobri deca su bila odusevljena"

 I to je bio razlog da  odmah napisem recept  jer ce mozda hteti jos neko da isprobe

Za 24 ustipka je potrebno

 


 

 


 


500 grama mekog belog brasna( ja sam koristila sve namensko brasno koje sam trenutno imala u kuci)

Trebace jos malo brasna kasnije za posipanje radne povrsine ( to nije u toj meri)

420 ml toplog mleka

1 suvi kvasac ( 14gr  )

1 kasika secera

2 kasicic soli ( ja sam stavila vise)

100 grama susama

malo vode u ciniju za umakanje 







U ciniji za mesenje pomesajte secer kvasac i 200 ml mlakog mleka

Ostaviti par minuta da kvasac proradi pa onda sjediniti sa brasnom  , soli i ostatkom mleka

Umesiti testo i ostaviti prekriveno na toplom da narasta nekih pola sata

Kod mene je bilo oko 40 minuta i ja nisam nesto mnogo mesila

 Prvo sam sve to sjedinila i varjacom izmesala i onda malo rukom samo formirala loptu Testo je dosta  mekano  Ostavite da soji pola sata 







Kada testo nadodje vi ga malo premesite lagano i podelite na 6 jednakih  delova i od toga formirajte loptu 

U medjuvremenu pripremite jednu ciniju sa malo vode i drugu sa tih 100 grama susama

 

Sada jednu loptu umocite celu u vodu i zatim u susam sa svih strana 

Tako lopticu staviti na pobrasnjenu radnu povrsinu  i zatim razvuci malo oklagijom u obliku  (velicine)jedne tacne/ tanjirica  za kolace  da tako susam udje u testo

Ustvari ja sam tako uradila sa svih 6 komada ( obavezno stavite dosta brasna ispod da vam se ne zalepi) 

a onda iseci svaki krug na 4 dela ( slika dole) da dobijete 4 od jedne 

U medjuvremenu zagrejte ulje u serpi u kojoj cete peci ustipke ( i posle smanjite do zelljene toplote u zavisnosti od vaseg sporeta)  pazeci da vam ne izgori susam na njima i stavite prvih 4trougla / ustipaka Oni ce se podici i lagano ih okrenite da se ispeku sa jedne i druge strane

Przene ustipke stavljati na pair na tanjiru da pokupi masnocu





Нема коментара:

Постави коментар