Savrseni ustipci sa ukusom susama za one koji vole susam
Ja sam jedna od njih ustvari svi u familiji volimo susam
Slika ovih ustipaka mi je zapala za oko na insta stranici Jelenadoskovic i odmah sam htela da ih isprobam Mi smo nase pojeli ( a ima ih dosta ) uz rucak muz i ja a ostatak sam odnela cerki i njenoj familiji i vrlo brzo sam dobila poruku" Wov kako su dobri deca su bila odusevljena"
I to je bio razlog da odmah napisem recept jer ce mozda hteti jos neko da isprobe
Za 24 ustipka je potrebno
500 grama mekog belog brasna( ja sam koristila sve namensko brasno koje sam trenutno imala u kuci)
Trebace jos malo brasna kasnije za posipanje radne povrsine ( to nije u toj meri)
420 ml toplog mleka
1 suvi kvasac ( 14gr )
1 kasika secera
2 kasicic soli ( ja sam stavila vise)
100 grama susama
malo vode u ciniju za umakanje
U ciniji za mesenje pomesajte secer kvasac i 200 ml mlakog mleka
Ostaviti par minuta da kvasac proradi pa onda sjediniti sa brasnom , soli i ostatkom mleka
Umesiti testo i ostaviti prekriveno na toplom da narasta nekih pola sata
Kod mene je bilo oko 40 minuta i ja nisam nesto mnogo mesila
Prvo sam sve to sjedinila i varjacom izmesala i onda malo rukom samo formirala loptu Testo je dosta mekano Ostavite da soji pola sata
Kada testo nadodje vi ga malo premesite lagano i podelite na 6 jednakih delova i od toga formirajte loptu
U medjuvremenu pripremite jednu ciniju sa malo vode i drugu sa tih 100 grama susama
Sada jednu loptu umocite celu u vodu i zatim u susam sa svih strana
Tako lopticu staviti na pobrasnjenu radnu povrsinu i zatim razvuci malo oklagijom u obliku (velicine)jedne tacne/ tanjirica za kolace da tako susam udje u testo
Ustvari ja sam tako uradila sa svih 6 komada ( obavezno stavite dosta brasna ispod da vam se ne zalepi)
a onda iseci svaki krug na 4 dela ( slika dole) da dobijete 4 od jedne
U medjuvremenu zagrejte ulje u serpi u kojoj cete peci ustipke ( i posle smanjite do zelljene toplote u zavisnosti od vaseg sporeta) pazeci da vam ne izgori susam na njima i stavite prvih 4trougla / ustipaka Oni ce se podici i lagano ih okrenite da se ispeku sa jedne i druge strane
Przene ustipke stavljati na pair na tanjiru da pokupi masnocu
Divno izgledaju,ja sam odusevljena svim vasim isprobanim receptima😀
ОдговориИзбриши