Divan kolac recept je uzet sa bloga Jekin kapric sa malom izmenom
Kod nje je pola ostro a pola obicno brasno a ja sam koristila obicno jer nisam imala drugo
Ujedno u prvobitnom receptu ide pola vode pola soka za nadev a ja sam se odlucila za sok i onda cu vam dole napisati onako kako sam ja pravila
Ovakav kolac cesto jedem u Ikeji kad ga imaju i bas dugo trazim recept
Pravila sam ranije nesto slicno ali sam pravila sa obicnom korom kao lenja pita i jabuke sam kuvala i nije imalo istog efekta jer su se neke raskuvale Kad sam pronasla sliku ovog kolaca odmah sam odlucila da ga napravim i jako sam zadovoljna Pravljen oko Svedskog Uskrsa i zato ima ove uskrsnje dekoracije i bas smo uzivali u ukusu
Potrebno za koru / testo
250 grama brasna
125 grama maslaca
1 kasicica praska za pecivo
1 jaje
50 grama secera u prahu
U ciniju pomesati sve sastojke i rukom lagano izradite testo koje ce se prvo osipati a zatim posle par minuta mesenja postati glatko i formirati u pravo testo
To testo odmah podelite na dva dela
Jedan deo treba da bude veci to je taj deo sto ide na dno i sa njime se oblaze kalup i drugi deo koji ce biti poklopac tom kolacu /testu
To testo ostavite u posebne plasticne folije ili kese u frizider da se prohladi dok se ne pripremi nadev za punjenje
Nadev
1 litra soka od jabuke ( djus)
200 grama secera
2 kasike vanilinog secera
3 kesice ( 120 grama) praska za puding od vanile
6 jabuka srednje velicine Neociscene jabuke su oko 1.100gr
U serpu sipati sok od jabuke ( ostavite malo da razmutite prasak za puding ) dodajte secer i stavite na vatru
Kada sok u serpi provri ukuvati puding mesajuci da se puding zgusne
Sklonite sa vatre povremeno mesajuci
Dok se puding hladi pripremite korice
pripremite kalup kome se skidaju stranice 24 cm velicine
Na pek papiru pomocu oklagije i pek papira razvucite krug da bude malo veci od te forme u kojoj cete peci Treba da bude vece da ima testa i strane da se oblozi kalup
Mozda bi bilo dobro da se malo papir pobrasni pre razvlacenja testa na njemu
Testo je dosta tanko ali pri pecenju ce malo da naraste / nabubri To testo izbockajte viljuskom i ubacite ga zajedno sa papirom u pleh i stisnite malo prstima to testo uz stranice kalupa da se lepo osloni i legne na kalup
Pripremite sada i ostatak testa za poklopac Ustvari ukrojite ga odmah da bi ga kasnije samo prebacili preko smese odozgo
Sipajte smesu ( meni je smese bilo previse i nisam se usudila da je stavim celu ali su mozda moje jabuke bile krupnije ) U svakom slucaju forma treba da bude 24 cm
Mada sam mozda i mogla jer je moj kolac bio malo tanji ali sam se bojala ali cu sledeci put probati da stavim sav nadev
Odozgo stavite poklopac od testa i namestite ga da se lepo zalepi za taj nadev
Peci na 180 stepeni oko 30 minuta
Nadev je vec gotov i samo je potrebno da se testo ispece i porumeni
Kolac bi trebao da odstoji najmanje 12 sati a najbolje je ga pripremiti navece i da se hladi celu noc i stegne da bi mogao da se lepo sece
Moze se napraviti dva dana ranije pre serviranj
Pre serviranja moze se posuti cimetom i secerom u prahu
Ja sam ovog puta koristila samo secer u prahu
Izgleda komplikovan a tako je jednostavno ga napraviti Ja sam uzivala i u ukusu i izgledu ovog finog kolaca
Ako se odlucite da ga napravite necete se pokajati sigurno
Izgleda super.Pokusacu i ja da ga napravim.
ОдговориИзбриши