понедељак, 20. јун 2016.

Bonti kolac / torta














Veoma ukusna torta / kolac ( zavisi kako ih isecete ) koja ukusom podseca na bonti cokoladice, posebno za one sto vole kokos kao ja.
Unuk  je imao rodjendan  a voli cokoladne kolace i onda sam odlucila da ga obradujem sa ovom torticom U principu to je klasicna kladkaka ili na nasem svedski mokri kolac ( koji ja vrlo cesto pravim na razlicite nacine   ) i recept je  vec na blogu .
 Moja cerka je pronasla recept i dala ideju i ja se spremam vec dosta dugo da ga isprobam ali nikako da stignem.


Priprema se brzo  za nekih 30 minuta sve skupa ali mora da odstoji  plus 2 sata u frizideru da se stegne. Od ove kolicine se dobiju od prilike 10 do 12 parcica.
Potrebna vam je forma od 22 cm najbolje sa stranicama koje se skidaju .

Potrebno za koru od torte je;

150 grama putera
3 jaja
2½ dec secera
2 kasicice vanil secera
vrlo malo soli ( uzeti malo u prste)
0,75 dl kakao
2 dec brasna
 Otopite margarin u serpici pa ga malo prohladite ...mozete ga otopiti do pola pa onda skloniti sa ringle i topiti postepeno onda ce se brze ohladiti.U ohladjeni / mlaki  puter dodajte 3 jaja vanilsecer ,  secer i malo soli Mutite rucno ili mikserom na najslabijoj brzini dok se to ne izmesa lepo.Zatim u to dodati kakao i brasno i opet ukljucite mikser na laganu brzinu i umutite brzo mozda nekih minut  do 2 minuta.
Kada se sve to lepo izjednacilo saspite to u tu podmazanu kokosom formu i peci na 175 stepeni 20 minuta.Ako vam je forma manja onda pecite minut dva duze ako je 22 cm onda je dosta 20 minuta.Kolac ne treba da bude skroz suv nego malo vlazan i mokar unutra.Ako se odlucite da ne bude mokar onda ga pecite 2 minuta duze.


Kada ispecete kolac izvucite ga iz rerne i ostavite da se hladi nekih pola sata.Ne morate ga vaditi iz forme nego ga ohladite u njoj.

Potrebno za fil od kokosa:

180 grama kokosa
1 konzerva od 400 grama kondeziranog mleka
Kada se kolac ohladi saspite kondezirano mleko u jednu cinijicu i stavite kokos u to.Pomesajte i izjednacite to kasikom da se stvori kompaktna masa i brzo prebaciti ravnomerno preko cokoadne kore.Ja sam i kasikom i rukom malo pomogla da se to izjednaci

Cokoladna glazura:

200 grama cokolade za kuvanje ili mlecne
2 kasike ulja
i 0,5 dec mleka ili pavlake
plus nekoliko kasika kokosa za posipanje preko cokolade za garniranje.

Kada ste sasuli kokosov fil preko onda stavite na laganu vatru 200 grama cokolade i nekoliko kapi ulja i malo mleka da se cokolada otopi ali pazite da se ne naprave grudvice .Ustvari to je obicna cokoladna glazura koja ide odozgo i koju vec sigurno svaka domacica zna. Tu cokoladu sasuti preko belog fila od kokosa i preko toga stavite malo kokosa odozgo.
Gotovu tortu stavite u frizider i narednih dva sata zaboravite na nju.
Ovaj kolac / torta moze da stoji u frizideru 7 dana ( naravno ako se ne pojede pre toga)




Namazati formu puterom otopljenim i pospite malo kokosa po formi ( kao na slici)otprilike 2 kasike putera / margarina i 3 kasike kokosa


Otopite puter u serpici...


Prohladite ga i u to dodati jaja , secer, soli i vanilinog secera.


 Dobijete izjednacenu masu i u to saspete brasno i kakao


 Mutite na najmanjoj brzini nekih 2 minute

 Dobicete ovakvu masu


 Koju cete sasuti u pripremljenu formu sa stranicama koje se skidaju...

 Peci na 175 stepeni najvise 25 minuta
A moze i krace ako hocete da vam kolac bude mekan i mokar unutra...

 Ispeceni kolac  ohladite ...

 Pripremite kokos i kondezirano  mleko



 To izgleda ovako...

 To staviti preko braon kolaca i kasikom i rukom stisnuti da se ta masa izjednaci..i bude kompaktna svuda



 Preko toga stavite otopljenu cokoladu...koju raspodelite brzo da se ne stegne


 Preko toga posuti nekoliko kasika kokosa

 I ja sam imala cokoladice koje su ostale od proslave rodjendana i iskoristila za dekoraciju ali ne mora lepo i ukusno je i bez toga.
Mozda samo problem bude naci kondezirano mleko kod nas mada ga verovatno ima u bolje snabdevenim prodavnicama .Zato kad naletite na to onda kupite nekoliko da imate kod kuce ..naravno ako vam se svidja ukus kolaca sa kondeziranim mlekom.


Нема коментара:

Постави коментар