Ovo je tradicionalno Skandinavsko pecivo i vrlo je popularno Sprema se celog decembra jer je povezano sa Bozicnim spremanjem
.Pocinje da se pravi oko 1 adventa i naravno najvise se kupuje / pravi za 13 decembar kada je dan Svete Lucije Pa stime se i pecivo formirano u slovo S i zove se Lussekatter ili Lussebulle.
Ja cu vam dati standar recept a vasa masta moze da napravi mozda i vise i bolje nego sto vam ja predstavim .Ovako su izgledala moja peciva koja sam ja pravila sinoc,
Recept;
4 decilitara mleka
50 grama kvasca
0,5 grama safrana ( ako hocete jaci miris i ukus onda stavite 2 packeta to jest 10 grama )
.2 kasicice kardemom
1 kasicica soli
1,5 decilitara ( 10 kasika ) secera
200 grama margarina sobne temperature
rendana kora od jedne pomorandze
ca 12 do 13 decilitara brasna ( to je 69 kasika ravnih brasna)
Postupak:
Pre nego da pocnete da mesite stavite 4 decilitara mleka i safran i kardemom u to mleko i zagrejte malo ( ne previse vruce ali mozete uraditi ranije i ostaviti dok se ne ohladi to je zbog safrana da se otopi)
staviti 12 decilitara brasna u sud za mesenje ( ja mesim u asistentu i uvek najmanje 10 minuta) pa dodati secer, soli, i margarin sobne temperature Staviti izgnjeceni kvasac preko toga i zalijte sa mlekom dok vam se sve to muti .Mesite dugo dodavajuci ostatak brasna. Testo mora da bude jako mekano ali nikako da se lepi .Ja izvucem iz asistenta i rukom zadnji minut izradim loptu koju ostavim da nadolazi 40 minuta.
Kada je testo nadoslo podelim ga otprilike na 20 dela malij loptica koje kad izmerim budu oko 70 grama Nemorate ako nemate vremena moze odokativno.Kada ih podelite vi rukom valjajte loptice i stavljate u pleh na pek papiru pokrijete ostavite da nadolaze 30 minuta
Posle 30 minuta kada su nadosle prstom palcem ili necim drugim napravite udubljrnje rupu u tu lopticu i u tu rupu spusti pripremljenu mandel masu ili mozete koristiti euro krem
Ostavite jos 15 minuta premazite jajetom i staviti u vec vrucu rernu.
Peci na 200 stepeni 10 do 12 minuta ne vise.Treba da budu mekane
Ostavite ih nekoliko minuta da odmore i posle premazite cetkicom sa malo otopljenog putera i valjati ih u secer.
Filovanje / punjenje
200 grama mandel mase
100 grama putera i
7 kasika secera
Umutiti puter sobne temperature sa secerom i dodajte mandel masu narendanu ili na sitne komadice da bi se lakse izmiksala i napravila kremasta masa od sastojaka .
Potrebno je jos kristal secera za posipanje / valjanje i 50 d0 100 grama otopljenog putera za premazivanje vec pecenih peciva.
Mleko safran i kardemom....
Testo pre nego da ga izradim rukom....
Loptice
Loptice napunjene sa mandelmasom
Premazati umucenim jajketom
Pecene premazati otopljenim puterom i uvaljati u secer
posle toga stavlajate grozdje na kolac i ostavite da nadolaze 30 minuta premazite jajetom i peci na 200 stepeni 12 do 14 minuta.Kada se malo odmore posle pecenja samo ih premazati puterom radi sjaja.
Inace one nisu puno slatke pa mozete ako volite sladje staviti malo vise secera.
Postovana videla sam na vasoj bozicnoj trpezi ovaj kolac na sprat koji me podseca na kransekake ali je ovo drugo testo. mozete li da objavite recept za njega? hvala https://1.bp.blogspot.com/-kUTEIxHk_4A/Xmltw-9mUlI/AAAAAAAAN1g/PEQp5jYeymQ6KYj1QzQpIyftHaYnKQkagCEwYBhgLKsgDAMBZVoDqCjSqzt8GA39G_pOZSuKOvsqRmQGDer2-xuzJnmIgicT5ck-dNGhtyxfW3_iCi9V_kcsYpoFLJPfiQ09X_7aIqUkfooQVUO-DndLjIr349KyjhlodsvgEmw--XsDbkqwYre8nrMbclztz7VNJe9YxQ0ij-D4h3IledrUTLCTa0Jfvpbe5IT5bVuRJ-lrukkjLv-wvsQW8whf5QcS0dsS9t9QBK9gXnjY1WauxIYqUBh2jYv8RlAgC_eozhE2AYkq9CLLubw6ko3RUHOy3BYgFjn6Szj0H1-9Us0uGywYB_pRcpnBG6hUO3ZEWaZmvPbCZBYgaV091QQw-C_m6jQSSU-GkvnXCYmbI-W77IwhTy4HIJcO-_Fg3SIMH7_DdvVN-f17-tnJMKRttkSg6cCbySXRYkMhk4VZcWcoTb-d6hH5saCyyRJJgPqE6-WQh9vjQvqu2EdITrho5-mbsqvGhUvDQW4c4hsC1SAZ4Ts2H917vfaaPom0TV-UU2fxZ3XLoFQ0Zd-Ud7QeEfmVwZD_DHVVl39_ZUU4DiNVeLYHmwZJLZrov2MmPR6bxrTKhQCXRkEw3n7cTWl4yZ_YlJyo5wwF5MIzfpfMF/s1600/511.JPG
ОдговориИзбришиPozdrav Jacobinarina
ИзбришиNisam sigurna na koji okrugli kolac mislite Ako je bilo u vidu pogace onda je to pogaca koja je pravljena u 3 dela ili sam napravila od jednog testa pa sam testo podelila na 3 dela i ispekla i onda stavila pogacu preko pogace i doslo je na sprat
Nisam sigurna da li je to ali cu probati da pregledam Bozicne slike da vidim na sta mislite
Inace ako je to onda ima recept pod imenom Pletenic objavljeno 16 marta 2015 godine
Ja sam pravila kao hleba ili kao pogacu ali sam negde procitala da moze da se pravi kao slatki kolac i da se doda med ili secer , suvo grozdje
Nadam se da sam pomogla sa odgovorom
to je to hvala najlepse!
ОдговориИзбриши