недеља, 13. децембар 2015.

Susamlije / kolac sa ratlukom


Ovo je jos jedan posni kolac koji se brzo pravi a malo je neobican. Kombinacija susama i ratluka za one koji vole i jedu ratluk.

Ja sam jedna od tih sto volim ratluk i uvek kad pravim ove susamlije ja pojedem veci deo krajeva pri secenju Ovaj kolac moze dugo da stoji u frizideru i mozete ga napraviti nekoliko dana pre serviranja kao ja za slavu jer uvek bude puno posla pa mi dobro dodju ovi kolaci sto se prave ranije i mogu da stoje.


 Za dve duzine potrebno  vam je ;
500 grama zutog ili belog ratluka
500grama susama
mozda malo ulja
U velikom tiganju ( teflonskom) na tihoj vatri ispeci  susam tako da pocne da dobija braon boju ( bez da izgori) i u to spustiti ratluk ( predhodno iseckan na sto sitnije komade kockice)
Razbijati gnjeciti viljuskom dok se ne izjednaci ( na tihoj vatri) Ratluk ce se valjati na sve strane po tiganju ali ga vi viljuskom mesajte / sjedinjuhte celo vreme sa susamom i kada se masa sjedini ( potrajace malo i bice naporno ali verujte vredi) sklonite sa vatre i podelite u dva dela (a mozete samo jedan da napravite.)valjati prvo u loptu a kasnije tu loptu valjajte u oblik rolata ( kobasice )
Ja koristim masni papir i na njemu to stavim a zatim ruke umocim u malo ulja i valjam na tom pek papiru dok ne dobijem kompaktni rolat koji uvijem u plasticnu foliju ( kao na slici) i kasnije drzim u frizideru da bi se lakse seklo.


 Nisam uspela da uslikam postupak pravljenja jer sam bila sama kod kuce i nije moglo da se to odradi da mi  ratluk i susam nebi izgoreo .Tako da prilazem samo sliku vec kada sam ga stavila na foliju i oprala ruke.
Nadam se da ce vam se svideti jer je vrlo neobican a treba vam samo 2 sastojka.

Нема коментара:

Постави коментар