Breskvice , kolacici koje pamtim iz detinjstva koje je moja mama pravila nekoliko puta godisnje
Neznam zasto mi je trebalo toliko vremena da se odlucim da ih napravim sama
Mislila sam da je mnogo teze ih praviti nego sto jeste A tek ukus i secanje na detinjstvo... a tek srece da su uspele i jako lep ukus a i izgled
Jako sam zadovoljna . E sad da li je to pocetnicka sreca ili sta ali mislim da su uspele i da su jako lepe .. videcu kad ih budem pravila ponovo da li ce biti isto tako dobre A verujem da ce biti veoma brzo
Potrebno je ;
2 jaja
2 decilitara secera
1 decilitar otopljenog margarina
½ kesice praska za pecivo
2 ksicice vanilinog secera
350 -360 grama brasna
I jos
crvena boja / zuta prehrambena boja/ ili narandzasta boja
5 do 6 kasika marmelade od breskve / kajsije
kristal secer
Umutiti 2 jaja i 2 dec secera i vanilin secer lagano viljuskom i dodati u to margarin Mutiti viljuskom
i postepeno dodavati brasno predhodno pomesanio sa praskom za pecivo Raditi dok moze viljuskom a onda ostatak rukom dok se ne dobije lepo glatko testo Poceti prvo sa 350 grama brasna a ostatak sacuvajte ako treba dok radite rucno testo
Mesite dok se vise ne lepi za ruke
Od umesenog testa odvajati male , male loptice velicine lesnika a kad se ispeku i spoje budu velicine oraha
Ja sam da bi bila sigurna da sve budu koliko toliko podjednake moje loptice merila i sve su bile otprilike 11 do 12 grama
Na plehu oblozenom papirom za pecenje poredjati loptice sa malim razmakom otprilike razmakom od jednog prsta jer kad se ispeku nadodju malo pa da se ne bi zalepile jedne za druge
Rerna treba biti zagrejana na 200 stepeni ali kad stavite pleh unutra sa lopticama onda smanjite na 180 stepeni
Peci 13 do 15 minuta Moraju da ostanu svetle da se ne bi prepekle
Ostaviti ih neki minut da se prohlade pre nego da ih malim nozicem izdubete sto je vise moguce i napravite rupicu u sredini ( gde ce kasnije doci fil)
Ostatak koji ste izdubili iz sredine stavite u jednu cinijicu i probajte sto sitnije da viljuskom isitnite da nema vecih parcica u tome Kad mislite da ste dobro isitnili onda stavite 5 do 6 kasika dzema koji zelite u to Ali kajsija ili breskva ide odlicno sa tim.
Kad vadite sredinu iz njih pazite da vam ne puknu meni je samo jedna se malo ostetila Zato i ne treba da budu prepecene
Sada kada ste npravili fil vi sa tim filom punite svaku tu rupicu od svih loptica i onda slazete jednu sa drugom i dobijete kolacic i sklanjate eventualno ako ima previse fila
Ako se desi da malo puknu pre pecenja nije strasno jer to se koriguje i sakrije u zavrsnici sa secerom i bojom i ne primecuje se
Pripremite tri male cinije
u jednoj ide secer
druga je za zutu / narandzastu boju
Treca je za crvenu boju
Moje boje su bile u prahu pa sam u njih dodala vode ( dole na slici se vidi)
Pripremite jedan tanjir / tacnu i stavite papir na njega
Uzmete jednu breskvicu i umocite jednu stranu u jednu boju a drugu stranu u drugu boju ili vec kako zelite ali celi kolacic / breskvica treba da se umoci u tu vodu malo i onda slazite na tacnu sa papirom
Preporuka
Kada ste uradili nekih 5 do 7 breskvica onda te sto ste stavili na papir uvaljajte u secer i slazite na drugi tanjir Onda nastavljate sa ostalim kolacicima isto tako dok sve ne zavrsite Ne treba cekati puno da se osuse jer onda nece da se secer lepi za njih ali ne bi trebalo ni da budu skroz mokre kad ih valjate u secer
Zato je najbolje posle nekih 7 zavrsenih valjati u secer
Ako vam se desi kao meni da potrosite sav fil pre nego da napunite sve breskve mozete iskoristiti mleveni keks pomesan sa dzemom isti je efekat,
Ustvari poenta svega je da sto dublje i bolje izdubite svaku lopticu ( pazeci da vam se ne polome) onda cete dobiti vise smese za filovanje a i vise cete imati fil unutar breskvi
Nadam se da sam uspela da objasnim dobro i da nije komplikovcano objasnjenje
Nisam ih izbrojala bas koliko ih je bilo ali mislim da ih je bilo oko 30 komada Evo sad dok pisem , pijem kaficu i uzivam uz breskvice
A i vi cete ako se odlucite da ih napravite
Нема коментара:
Постави коментар