Kuvane kruske u saftu od secera cimeta i kardemoma
Jednostavno brzo i ukusno.Mozda i bas nije sezona krusaka i malo su skuplje sada nego obicno ali posle svih slavskih novogodisnjih i bozicnih kolaca torti i slatkisa ovo dodje odlicno
lagano i za pravljenje a odlicno u kombinaciji sa sladoledom ili sa karamel sosom
Ako ih ne pojedete odmah mozete ih staviti u teglu pa u friider i imati ih nedelju dana , naravno ako napravite vise
Potrebno vam je 4 kruske
Ja sam birala malo krupnije kruske ali vam ne mogu reci kako se zovu jer nisam gledala nego bilo mi je bitno da lepo izgledaju I ne trebaju biti ni previse mekanje a ne ni tvrde
Znacu srednje mekoce kao kad bi ih jeli
Kruske ocistite / oljustite ali im ostavite peteljke ako hocete da ih servirate odmah sa kremom ili sladoledom i zbog izgleda
Postoji varijanta gde mozete krusku iseci na 4 dela i posle kuvanja u saftu mozete ih imati u tegli i koristiti kad vam treba u narednih dana
4 kruske
7 decilitara vode
3decilitara secera
1 paket vanilinog secera
1 kasicica kardemom
1 limun
1 celi stapic cimeta
Stavite vodu secer cimet vanilj secer i limun isecen na pola ili na krugove da prokuva Neka prokuva neki ,minut pre nego da spustite kruske u to
Ostavite ih nekih 25 minuta da se kuvaju u tome na tihoj vatri za cele kruske
Ako se odlucite za polovine onda ce biti dosta 15 minuta
Sklonite sa vatre i ostavite da se prohladi Ako se odlucite da ih imate u tegli onda te kruske prelite sa tom tecnoscu i ostavite tako
Ako ih jedete odmah moete ih izvuci staviti u casu za desert dodsti sladolet i gostiti se
Ja sam ovog puta pravila domaci karamel i jesli smo sa tim
Isto ukusno kao i sa sladoledom Odlucite sami
Odlicno napraviti u toku dana i servirati navece
Vredi probati svi oni koji vole kruske nece se pokajati
Evo i recept za kola sos prve varijante
Potrebni sastojci za kola sos otprilike 3 dec sosa dobicete od ovoga
2½dec slatke pavlake
2 dec secra
1 dec meda
2 kasike putera
Izmesati sve skupaali bez putera ( puter dolazi na kraj ) u jednoj serpici i prokuvajte uz mesanjeA onda zatim pojacajte temperaturu i kuvajte 10 minuta bez poklopca na serpi dok se ne dobije malo gusca kosistencija Skloniti sa vatre i kad sklonite ubacite tak puter promesajre i mozete ga koristiti cim se ohladi a mozete ga imati u frizideru za sledece koriscenje uz mozda samo sladoled
Ovo je druga varijanta kola sosa
Pripremanje karamel krema ide ovako:
200 grama secera
200 ml slatke pavlake
malo soli
40 grama putera
Stavite secer u dublju serpu i zagrejte ga mesajuci dok se ne otopi i postane zlatan ( serpu mozete vrteti i okretati tako da se brze topi ) Secer treba da postane zlatne boje ali sve jedno nesme da pregori jer onda ce biti jako tesko ga odvojiti od serpe i bice gorak
.Slatku pavlaku sobne temperature ( izvucite je ranije iz frizidera) saspite u taj secer ( pazite jer ce prskati)Mozda ce vam izgledati kao da je secer se pretvorio u kamen medjutim laganim zagrevanjem on se polako topi i sjedinjuje sa pavlakom Kuvajte na laganoj temperaturi mesajuci dok se secer ne rastopi...i pavlaka polako pocinje da se zgusnjava i bude kremasta dodati oko 40 grama putera
Ohladite ga na sobnoj temperaturi saspite u jednu teglu i cuvajte u frizideru.
Ako vam je karamel pregust kada hocete da ga koristite samo ga stavite malo u mikro talasnu i on ce biti mekan opet...
Нема коментара:
Постави коментар