субота, 9. децембар 2017.

Rolat


Ukusno i lagano za pravljenje a tako retko ga se setim
Ne pamtim kad sam ga zadnji put pravila Volim domaci rolat ali samo sa dzemom ne volim sa kremovima.
Recept je uzet  iz Svedskih novina  davno.



Potrebno je :

3 jaja
2 decilitara secera
2 dec brasna
2 kasicice praska za pecivo
½ dec mleka


Filovanje 2 do 3 decilitara neke marmelade,  dzema po zelji  Moze i nutelom pa posuti preko nutele mlevenih oraha
Ili onako kako volite



Ukljuciti rernu na  250 C  i peci 5 do 7 minuta
 Ako koristite ventilator onda na 200 stepeni 8 minuta.


Umutite jaja i secer penasto
Dodati prasak za pecivo i dalje muteci samo smanjite brzinu miksera

Dodajte vec izmereno brasno  a zatim mleko i umutite pazljivo sve nekih 20 sekundi na najmanjoj brzini miksera

Pripremite pleh velicine 40 x 30  koji oblozite pek papirom

Vazno je da svo testo razvucete kasikom  ravnomerno u plehu

Staviti pleh na sredini rerne da  patispanj ne bi izgoreo

 Probajte da ne prepecete parispanj ali nesme da ostane gnjetav

Zato je vazno vreme da se prati



Kad izvucete patispanj iz rerne on se malo spusti posle

Dok se patispanj pece pripremite jos jedan papir za pecenje

Kada izvucete  patispanj pospite ga sa jedno dve kasike secera i stavite taj novi papir preko njega i polako ga okrenite da secer i papir dodje dole a onaj stari papir na kome je peceno dolazi odozgo
Ako vam se tesko skida  ( a skinite ga dok je vruc) uzmite hladnu vodu i cetkicom premazite nekoliko puta po papiri i bice lakse za skidanje
 Patispanj okrenite uz pomoc pleha ako vam je tako lakse


U medjuvremenu vam se vec i patispanj prohladio i sad mozete ga namazati odmah dzemom i urolovati pomocu papira

Moze se patispanj urolovati prvo malo bez fila i sacekajte da se ohladi pre nego da filujete ako se plasite da ce vam biti prevruc i fil iscuriti Ali to je vise za neko punjenje nekim kremom ili nutelom treba malo hladjenja ali ako sa dzemom onda vam ne treba ekstra hladjenje
Premazete dzemom i pomocu papira ponovo umotavate  pazeci da ne pukne.

Kada ste napravili rolat sad ga stavite tako da kraj rolata lezi dole
Moze se jesti odmah ako ste nestrpljivi a mozete i sacekati

Evo ja cu ga praviti sad u toku dana ponovo..... Jednostavno ukusno i brzo









Нема коментара:

Постави коментар