Ukusno i lagano za pravljenje a tako retko ga se setim
Ne pamtim kad sam ga zadnji put pravila Volim domaci rolat ali samo sa dzemom ne volim sa kremovima.
Recept je uzet iz Svedskih novina davno.
Potrebno je :
3 jaja
2 decilitara secera
2 dec brasna
2 kasicice praska za pecivo
½ dec mleka
Filovanje 2 do 3 decilitara neke marmelade, dzema po zelji Moze i nutelom pa posuti preko nutele mlevenih oraha
Ili onako kako volite
Ukljuciti rernu na 250 C i peci 5 do 7 minuta
Ako koristite ventilator onda na 200 stepeni 8 minuta.
Umutite jaja i secer penasto
Dodati prasak za pecivo i dalje muteci samo smanjite brzinu miksera
Dodajte vec izmereno brasno a zatim mleko i umutite pazljivo sve nekih 20 sekundi na najmanjoj brzini miksera
Pripremite pleh velicine 40 x 30 koji oblozite pek papirom
Vazno je da svo testo razvucete kasikom ravnomerno u plehu
Staviti pleh na sredini rerne da patispanj ne bi izgoreo
Probajte da ne prepecete parispanj ali nesme da ostane gnjetav
Zato je vazno vreme da se prati
Kad izvucete patispanj iz rerne on se malo spusti posle
Dok se patispanj pece pripremite jos jedan papir za pecenje
Kada izvucete patispanj pospite ga sa jedno dve kasike secera i stavite taj novi papir preko njega i polako ga okrenite da secer i papir dodje dole a onaj stari papir na kome je peceno dolazi odozgo
Ako vam se tesko skida ( a skinite ga dok je vruc) uzmite hladnu vodu i cetkicom premazite nekoliko puta po papiri i bice lakse za skidanje
Patispanj okrenite uz pomoc pleha ako vam je tako lakse
U medjuvremenu vam se vec i patispanj prohladio i sad mozete ga namazati odmah dzemom i urolovati pomocu papira
Moze se patispanj urolovati prvo malo bez fila i sacekajte da se ohladi pre nego da filujete ako se plasite da ce vam biti prevruc i fil iscuriti Ali to je vise za neko punjenje nekim kremom ili nutelom treba malo hladjenja ali ako sa dzemom onda vam ne treba ekstra hladjenje
Premazete dzemom i pomocu papira ponovo umotavate pazeci da ne pukne.
Kada ste napravili rolat sad ga stavite tako da kraj rolata lezi dole
Moze se jesti odmah ako ste nestrpljivi a mozete i sacekati
Evo ja cu ga praviti sad u toku dana ponovo..... Jednostavno ukusno i brzo
Нема коментара:
Постави коментар