Lagan je isto za pravljenje Svi recepti su otprilike slicni i na istom principu sa malom razlikom Neko ih valja vec gotove u kokos a neko u orahe
Ja sam se ovog puta odlucila za orahe
Recept pronadjen na Colinarci
Potrebno je
30 komada suvih smokvi
150 grama putera
200 grama secera
200 grama mlevenih oraha
2 soljice za crnu kafu vode
200 grama mlevenog posnog keksa
mleveni orasi za valjanje gotovog kolaca
i celi orasi ili polovine za punjenje ( unutra ) smokvi
Smokve potopiti u jednoj cinijici u mlaku vodu i ostaviti 15 do 20 minuta da odstoje u toj vodi
Secer vodu i puter kuvati nekoliko minuta u serpici da se dobije onako karamelizirana smesa a zatim u to staviti orahe i keks i promesati da se smesa dobro izjednaci
Sad kad je gotovo ostaviti na stranu da se ohladi
Sad a dok se smesa hladi vi u medjuvremenu otklonite peteljke od smokvi te smokve sada napunite sa tim polovinala ili celim jezgrima oraha u zavisnosti za sta ste se odlucili da ada se smesa ohladila dobro da moze da se uzme u rukubudu cele jezgre ili polovine ( ja sam stavila polovine)
Kada se dobro smesa ohladila onda uzmete malo od smese u ruci pa tu smesu koju drzite u rucu sad
zavijati i praviti loptice i zavijati krugove valajti ih rukom da se dobije okrugli kolac
Ako se bude lepilo slobodno kvasite ruke vodom svaki put kada treba
A zatim napravljene loptice valjati u mlevene orahe
Gotove kolace staviti na hladjenje u frizider par sati pre serviranja
Pri serviranju isecite ih na polovine
Kolac mozete zamrznuti i ostaviti u zamrzavac sto znaci moze se napraviti ranije za potrebe
Izvuci nekih 2 do 3 sati pre serviranja
Ja sam vrlo zadovoljna i izgledom i ukusom
Prijatno
Stvarno divno izgleda!
ОдговориИзбриши