Recept svedskog kolaca koji sam uzela iz nekih novina
Kolac je odlican za ljubitelje mandel /badem mase
Jedino sto mozda nije popularno kod nas pogotovu leti sto se jaja ne obradjuju termicki
Mada ja godinama pravim ( imam nekoliko kremova za torte )i neke kolace gde se ne kuva krem sa jajima i zasad nisam imala problema
Recept je tu pa koo se usudi neka proba
Kora za kolac
250 grama narendane badem / mandel mase
1 belanac
1 kasika secera
umutiti 1 belanac sa kasikom secera penasto koliko moze i u to dodati izrendanu badem masu .Mozete sve to malo skupa jos mutiti mikserom dok ne dobijete glatku masu
Koristite formu 30 x 20 cm Ako hocete malo deblju koru onda mozete duplirati smesu za koru
Stavite pek papir u formu i polako tanko razvucite pomocu kasike i noza tanki ravnomerni sloj,Peci na 200 c 12 do 15 minuta
Peceni kolac / koru ostavite tako u toj formi da se dobro ohladi
Cokoladni krem
200 grama putera sobne temperature
3 dec prah secera
3 zumanca
3 kasika kakao
2 kasicice vanil secera
Umutiti prah secer i puter u jednu glatku masu Ja koristim mikser
Dodati zumanca , vanil secer i kakao i dalje malo lagano muteci mikserom dok ne dobijete glatku masu
Kada vam se kora dobro ohladila pazljivo da vam se nebi polomila vi je prebacite na tacnu na kojoj cete je filovati Kora mora da bude hladna inace ce vam se krem otopiti ako je i malo mlaka
Kada ste koru lagano prebacili tamo gde ste odlucili onda stavite cokoladni krem preko toga i lepo ga ravnomerno razvucete
Cokoladni dekorativni krem
150 grama crne cokoladei jedna kasika ulja
Stavite cokoladu da vam se otopi na pari ( serpa u serpu) sa kasikom ulja
Pustite da se malo prohladi ali ne ohladi jer onda necete moci da je mazete ali kad se malo prohladila onda je saspite i razvucite po celom kolacu Meni ovog puta nije htela lepo i glatko da se razvuce ali kad se stavi bela cokolada preko to se nije ni primetilo
Ostavite da se dobro ohladi celi kolac pre nego da ga dekorisete belom cokoladom
Bela cokolada
25 do 30 grama bele cokolade
i malo ulja mozda manje nego jedna kasika
Postupak za belu cokoladu je isti kao i za gore na pari
Ostavite da se malo prohladi
Prohladjenom i otopljenom belom cokoladom pravite sare odozgo Ako imate neki sistem i ako ste radili nekad to bice vam lakse Jas sam skroz pocetnik za to pa sam napravila mali " fisek" od malo pek papira i pomocu toga dosla do nekh sara Bitno da je bila ukusna
Lepo se sece u stanglice i kockice i posto je slatka nemoze puno da se pojede.Pozeljno je drzati je u frizideru i zbog jaja a i zbog toga da se bolje seku kockice ili stanglice.
Нема коментара:
Постави коментар