понедељак, 16. октобар 2017.

Kolac od mandel mase





Recept svedskog kolaca  koji sam uzela iz nekih novina
 Kolac je odlican za ljubitelje mandel /badem mase

 Jedino sto mozda nije popularno kod nas pogotovu leti sto se jaja ne obradjuju termicki
 Mada ja godinama pravim ( imam nekoliko kremova za torte )i   neke kolace gde se ne kuva krem sa  jajima i zasad nisam imala problema


Recept je tu pa koo se usudi neka proba









Kora za kolac


250 grama narendane badem / mandel mase
1 belanac
1 kasika secera
umutiti 1 belanac sa kasikom secera penasto koliko moze i u to dodati izrendanu badem masu .Mozete sve to malo skupa jos mutiti mikserom dok ne dobijete glatku masu
Koristite formu 30 x 20 cm Ako hocete malo deblju koru onda mozete duplirati smesu za koru
Stavite pek papir u formu i polako tanko razvucite pomocu kasike i noza  tanki ravnomerni sloj,Peci na 200 c 12 do 15 minuta
Peceni kolac / koru ostavite tako u toj formi da se dobro ohladi








Cokoladni krem

200 grama putera sobne temperature
3 dec prah secera
3 zumanca
3 kasika kakao
2 kasicice vanil secera


Umutiti prah secer i puter u jednu glatku masu Ja koristim mikser
Dodati zumanca , vanil secer i kakao i dalje malo lagano muteci mikserom dok ne dobijete glatku masu
Kada vam se kora dobro ohladila pazljivo da vam se nebi polomila  vi je prebacite  na tacnu na kojoj cete je filovati Kora mora da bude hladna inace ce vam se krem otopiti ako je i malo mlaka
Kada ste koru lagano prebacili tamo gde ste odlucili onda stavite cokoladni krem preko toga i lepo ga ravnomerno razvucete








Cokoladni  dekorativni krem

150 grama crne cokoladei jedna kasika ulja


Stavite cokoladu da vam se otopi na pari ( serpa u serpu) sa kasikom ulja
Pustite da se malo prohladi ali ne ohladi jer onda necete moci da je mazete ali kad se malo prohladila onda je saspite i razvucite po celom kolacu Meni ovog puta nije htela lepo i glatko da se razvuce  ali kad se stavi  bela cokolada preko to se nije ni primetilo
Ostavite da se dobro ohladi celi kolac pre nego da ga dekorisete belom cokoladom




Bela cokolada
25 do 30 grama bele cokolade
i malo ulja mozda manje nego jedna kasika

Postupak za belu cokoladu je isti kao i za gore na pari
Ostavite da se malo prohladi

Prohladjenom i otopljenom belom cokoladom pravite sare odozgo Ako imate neki sistem i ako ste radili nekad to bice vam  lakse Jas sam skroz pocetnik za to pa sam napravila mali " fisek" od malo pek papira i pomocu toga dosla do nekh  sara  Bitno da je bila ukusna
Lepo se sece u stanglice i kockice i posto je slatka nemoze puno da se pojede.Pozeljno je drzati je u frizideru i zbog jaja a i zbog toga da se bolje seku kockice ili stanglice.









Нема коментара:

Постави коментар