уторак, 7. март 2017.

Seherzada torta / dva recepta


Evo sad na jednom postu dve razlicite torte ili dva razlicita recepta torte seherzada sa turskim keksom.
Svako ko voli kremaste torte bice zadovoljan ovim tortama Naravno ima i oni sto ih nevole Ja i moja deca ih volimo i tako da sam pravila obe varijante..


E sad za vas koji hocete ikoji volite ovu vrstu kremastih torti imate dva recepta na jednom mestu sa turskim keksom samo su filovi razliciti ali se obadve torte zovu isto Seherzada torta

.Prednost je sto mozete ih praviti od pola navedenih mera bez da pogresite a mozete napraviti i obadve za isti povod i odmah uporediti koju verziju vise volite.


Seherzada / torta sa turskim keksom


Ovu tortu svi u kuci volimo da jedemo jer je kremasta, mekana a i lako se pravi to je najbitnije . Prednost je u tome sto se ne pece a moze da se pravi  velicine koliko hocete i zelite u tom momentu. Jedino sto nema keksa svuda da se kupi . Ja meni uvek donosim  iz Srbije kada se vracam sa odmora i kupim toliko da imam da pravim bar 3 do 4 puta godisnje.
Ovog puta sam je pravila cerki za rodjendan i bila je manja sa 20 kekica u jednom redu a bilo je 3 reda .
Vi cete dobiti recept originalni malo veci jer sa vremenom sami ocenite koliko cete napraviti fila ako hocete manju tortu



600 grama turskog keksa
6 pudinga od vanili ili od karamele ( ja rado koristim karamel kada ga nadjem)
1,5 litra  mleka
10 kasika secera
150 grama secera u prahu
250 grama neslanog putera
500 grama slaga
5 decilitara kisele vode
Gore navedeni sastojci idu unutra u tortu. 
Plus slag za dekoraciju po zelji koliko puno hocete isto se muti sa kiselom vodom

Skuvajte 6 pudinga u 1,5 litru mleka ( sa 10 kasika secera) i prohladite. pazeci da se ne zgrudva i stvori korica odozgo ( treba mesati celo vreme dok se hladi)

Umutiti 250 grama neslanog putera sa 150 grama prah secera i to sjediniti postepeno muteci  sa prohladjenim pudingom.
Poredjati keks na posluzaoniku
Umutite slag sa kiselom vodom


Umuceni slag i umuceni krem

Redjati red keksa pa krem pa slag preko toga pa keks...krem ..slag keks




Ja sam tako 3 puta
Ako vam ostane slaga vi ga upotrebite za spaklanje i ukrasavanje torte
Ako ne onda dodatno umutite novi slag





Ovog puta sam bila u skripcu sa vremenom zbog posla i obaveza pa nije bilo nekih specijalnih dekoracija ...sto jednostavnije  to brze ali ukus je bio odlican za nas koji volimo to ne znaci da ce svima da se svidi

Posto moja deca i jedno i drugo imaju alergiju na orahe i lesnike  moje torte su bez toga i vrlo jednostavne da bi oni mogli da jedu i samo ponekad napravim nesto sa orasima kad znam da ima nesto drugo za njih....











Ovako izgleda paket keksa ....za one koji neznaju kako izgleda






Torta sa Turskim keksom








Evo jos jedne torte sa turskim keksom. Na blogu imam jos jedan recept torte sa istim keksom pod imenom Seherzada torta Raazlika  je u filu..... I jedana i druga torta se jako brzo prave i jako su kremaste ko voli takve torte jedino su dosta slatke .Ali i za to ima resenja ne morate puno pojesti.


Ja sam kupila keks kada sam bila dole za Uskrs i sada cu sigurno doneti opet keksa pa sam  ovaj sto imam potrosila   ovog vikenda ...doduse bez ikakvog povoda ili necijeg rodjendana vec samo tako jer je moja deca vole....Pogotovu ovaj recept sa plazmom..njama njam A imali smo i  i rostilj   i gozbe pre odmora..






Potrebno vam je ;

 2 paketa turskog keksa (meni nije otislo celih 2 paketa ja sam stavila 21 keks u jednom redu a imala sam  4 reda) Ali bi vam preporucila da je napravite jos manju naprimer sa 15 kekseva u jednom redu.
To je da bi bila jos socnija U tom receptu po kome sam ja pravila stoji da se upotrbe obadva paketa  keksa ali ja licno mislim da je torta onda puno suva. cak mislim da je i moja mogla da ima vise fila
  .
Paket keksa  je od 300m grama znaci treba vam 2 takva paketa

300 grama mlevenog plazma keksa
600 grama kisele pavlake
250 grama secera u prahu
500  slaga sa ukusom slatke pavlake ili slatke pavlake
kisele vode da umutite taj slag po upustvu

 Ja sam koristila slag krem os slatke pavlake koji sam umutila  sa kiselom vodom.
Mozete dodati kasnije kad napravite fil orahe ili bademe mlevene  malo u fil. ali onda smanjite toliko kasika keksa koliko oraha stavite . Ja nisam jer imam alergicnu decu ali ima jako lep ukus sa  tim probala sam.
Postupak.
Umutite slag u jednoj ciniji sa kiselom vodom
Zatim uzmite jednu drugu vecu ciniju  i saspete kiselu pavlaku i secer u prahu i mutite nekoliko minuta
 Zatim stavite mlevenu plazmu i smanjite brzinu na mikseru i izjednacite plazma  keks i pavlaku .Zatim u to dodajte  najmanje 5 do 6 punih kasika tog slaga u tu smesu sa plazmom.Promesajte dobro i izjednacite te dve smese
.Ostatak umucenog slaga sacuvajte za ukrasavanje torte odozgo.

Poredjati prvi red keksa na tacni/ posluzaoniku koji hocetei stavite nekoliko kasika fila preko keksa i polako razvucite preko svog keksa ,Bice tesko u prvom redu jer ce se keks pomerati ali malo strpljenja.
Zatim stavite drugi red keksa pa fil pa keks pa fila pa keks na kraju.
Preostali slag koji vam je preostao umuceni  isfilujte tortu .Mozda ce vam trebati jos malo slaga ali sami odlucite ja nisam stavila previse odozgo sllaga jer je cela torta kremasta. a i slatka.

Mozete ustvari fil podeliti na 4 dela pa onda da filujete da bi vam bilo ravnomerno i isti svaki sloj.
Torta je bila najbolja 3 dana jer je stvarno bila mekana i ukusna..
Ovo je definitivno nesto sto cu praviti cesce ali cu jos ekperimentisati na temu sta dodati sta oduzeti...ali definitivno ovaj turski keks je pun pogodak a o plazma kremu da i ne pricam mnogo...pa ja neznam mnogo njih koji ne vole plazmu ...neznam mozda ih ima ali ne u mom okruzenju.



Keks,,,,
Kisela pavlaka....

Mlevena plazma.....
..

Mesavina kisele pavlake i prah secera,,,

Dodala plazmu i nekoliko kasika umucenog slaga sa ukusom pavlake....

A onda pakovanje torte....




E najtezi deo je u stvari taj deo kad otvoris frizider i vidis tortu a nazalost moras da cekas najmanje 8 sati da dorta povuce da bi je isekao i poceo gozbu.....




A onda navalite.......










Нема коментара:

Постави коментар