Evo ideja za jedan nedeljni kompletni rucak .
Rucak pohovana piletina u kornfleksu
Zapecena boranija na malo drugaciji nacin
Proja
salata od sargarepe i brokolija
Salata od grilovanog povrca u tiganju
za desert moka kocke
Sve to mozete napraviti za jedan rucak gde cete imati ii mesa i puno povrca i zdravu proju uz to ...a jos bolje ako spremite vise i imate za dva dana ( kada radite dobro vam dodje) kao sto sam ja imala
U subotu provela celi dan u kuhinji a nedelja je bio dan za uzivanje sa unucicima ...
Pohovano belo pilece u kornfleksu
Netreba mnogo pisati o tome proces je isti kao i sa brasnom i prezlama jedino sto je u kornfleksu
Izmrviti kornfleks na dosta sitno( ja sam u jednoj kesi stavila kornfleks i izlupala ga cekicem za snicle ) Nemora biti bas jako jako sitno po neka pahuljica kornfleksa mozda i ostane veca
Meso pilece belo isecem na tanke snite i izlupam malo
.Posoliti po ukusu ja upotrebljavam samo soli.
Umutiti dva tri jaja u zavisnosti od koliko mesa imate .
Umakati meso u malo posoljeno i umucena jaja i spistati to u korn fleks pa na vrelo ulje .
Peci sa obadve strane po nekoliko minuta ja sam moje okretala svaku stranu po 2 puta da udem sigurna da bude peceno ali pazeci da ne izgori lagano kornfleks ..
.Znaci na manjoj temperaturi
Pohovano meso pokriti alu folijom kad je ispeceno i cekati vreme za rucak....
Uz pohovano pilece meso napravila sam zapecenu boraniju u rerni .
Do sada sam je spremala na dva razlicita nacina svih ovih godina ( pisacu neki drugi put o tome mozda mada je boranija nase jelo koje svaka zena ima svoj provereni recept )
Ovo mi se ucinilo interesantnim jer nije samo boranija ( ali nije ni pirinac ni kukuruz u njoj) pa cu podeliti sa vama.
Boranija je bez mesa jer sam je imala kao prilog ali vi mozete staviti meso u nju ako zelite.
Izprziti malo crnog luka i sargarepe u jednom dubljem tiganju ili serpici na ulju.
.Dodati belog luka ako volite. Dodati nekih 450 do 500 grama ( toliko sam ja imala) boranije
Dodati 2 krompira iseckana na vece kocke proprziti to sve skupa neki minut a zatim dodati dva oljustena veca paradajza ili malo pelata krupnije seckanog.
Najmanje 2 kasike persuna i zacina c po potrebi .Dodati malo vode nekih 2 do 3 dec .
Dinstati nekih 20 minuta cesto mesajuci i kad voda uvri vi prelijete sa prelivom koji napravite u medjuvremenu.
Preliv ide ovako;
3 jaja umucena sa 2 dec pavlake i 2 ml mleka i to sipamo u indinstanu boraniju promesamo prebacimo u vatrostalnu ciniju i stavimo u rernu
.U rernu nekih 40 minuta na 200 stepeni.
A uz sve to moze dobro doci jedna dobra projara koju sam ja spremila ovako:
3 jaja
1 solja jogurta ( solja je veca za kafu nekih 2½ decilitara) Znaci nije ona mala za tursku kafu
2/ 3 iste te solje ulja
1 solja kukuruznog brasna
1 solja obicnog brasna
1 prasak za pecivo
soli po ukusu
100 grama sira
i mozete dodati 100 grama ocedjenog skuvanog spanaca ( ja ovog puta sam samo koristila sir)
Peci na 180 stepeni
30 minuta
forma treba da bude mala nekih 20 x 20 cm
Salatu ako zelite mozete napraviti o vasem ukusu mada boranija vec ima svega u sebi pa cak nije ni potrebno
Ali evo jednog predloga sa grilovanim povrcem iz tiganja
Mislim da sam ideju uzela od Gvozdene Zivkovic jos davno letos posle odmora Ali moracu da proverim od koga je ali mislim da je od gospodje Gvozdene u grupi Srpski blogeri.
Jedan plavi patlidzan iseci na krugove i isprziti sa obadve strane po malo u tiganju na malo ulja
Zatim isto to uradite sa jednom do 2 crvene paprike koje ste isekli po duzini i otklonili semenke
Isprzite po minut dva sa obadve strane
To uradite i sa dva do 3 paradajza ( ali ja mislim da paradajzu netreba uopste przenja)
Sve to slozite jedno preko drugog u jednu ciniju i posolite
Spremite preliv od malo ulja jabukovog sirceta malo persuna i belog luka Preliti to .Moze stajati dva tri dana u frizideru ako spremite vise .Inace tako je dobro i ako vas je vise u kuci onda se pojede za jedan rucak,
Ili ako volite kuvanu sargarepu sa brokolijem sa belim lukom u ulju
Skuvati nekoliko sargarepa isecenih na kolutove posebno
Zatim sluvati malo manje ( krace kuvanje brokolija)
Procedite
posolite i zacinite uljem i sircetom i eto zimske salate.
I naravno nikako bez nedeljnih kolaca Mozete napraviti sta volite i hocete ali ja sam ovog puta pravila Moka kocke ( koje vec imam na blogu Ovoje jedan drugi recept
Pa da nebi vi trazili okolo evo jos jednom recepta za njih
Naravno ako se odlucite za njih,
Mi ih jako volimo i mogu da stoje nekoliko dana i ostanu mekane
A i one su favorit kolaci moga sina Stefana.
Za testo je potrebno
150 grama
1½ d lmleka
3 jaja
3 dl secera
1 vanil secer
1 dl kakao
2 kasicice peciva
4 dec brasna
Otopiti puter / margarin Ostavi da se prohladi i sipaj u to mleko
Umutiti jaja i secer penasto
Pomesati brasno kakao pecivo i vanilin secer
Umuceni secer i jaja dodavati naizmenicno brasno ( suve sastojke) sa prohladjenim puterom i mlekom Sve izmesati ravrnomerno i sipate u formu oblozenu pek papirom. Forma velicine 30 x 20
Peci na 175 stepeni 20 minuta.
Peceni kolac pospite malo kristal secerom preko otprilike jednom kasikom i okrenite ga i mozete odstraniti papir a i ne morate
Ja nisam
Ako se odlucite da sklonite papir vi ga onda ponovo vratite nazad u formu da bi dalje zavrsili kolac
To sklanjanje papira je vise radi izgleda ali ja uvek moj kolac isecem na kocke i stavim u tanjir pa tako da je sve jedno.To je vise za one koji serviraju kolac direktno i onda seku kockice.
Glazura:
75 grama putera
5do 6 kasika skuvane jake kafe
2 kasike kakao
1 kesica vanil secera
5 dec secera u prahu
Otopiti puter / margarin dodaj kafu kakao vanil secer i na kraju prah secer Mozete umutiti rucno da razbijete grudvice a mozete mikserom minut dva,
Kada ste kolac izvukli iz rerne i posecerili malo kristal secerom stavite glazuru odozgo ( kolac mora biti u gormi da se nebi glazura razlila) Zatim preko toga staviti kokos pahuljice odozgo.
Mozete odstraniti krajeve radi lepseg izgleda i pojesti ih sami ako kolac servirate gostima a mozete ga iseci kako zelite
Kolac umotati u plasticnu foliju ili cuvati ispod zvona zbog zadrzavanja vlaznoosti / mekoce kolaca Izadje dosta kocki tako da mozete imati celi vikend a uz to i pocastiti nekog drugog sa njime semvas same.
Nadam se da sam vam malo doprinela u komponovanju celog menija za jedan subotnji / nedeljni rucak
Prijatno
Нема коментара:
Постави коментар