Ovo je jedan jako ukusan kolac a lagan za pravljenje i ne ide mnogo sastojaka ...
Potrebno je za malu torticu / kolac
Forma sa stranicama koje se sklanjaju, Velicina forne moze biti od 22 do 24 cm
Ukljuciti rernu na 175 stepeni pre nego da krenete da mutite kolac
Ovo se ovde racuna kao torta u Svedskoj i pravi sepretezno u okruglom kalupu kojem se skidaju stranice. .Za nase pojmove je vise kao kolac jer nema nikakvog fila izmedju ali kod Svedjana je to torta sa prelivom odozgo
,Cak mislim da je ovo tipicno Skandinavski kolac jer ga ima u Finskoj mozda malo drugacije a u Danskoj je slicam i ima preliv od kokosa i zove se drömkaka . Vrlo je popularan po restoranima i poslasticarama uz kafu.
A sad nastavljamo sa receptom.
Potrebno je;
100 grama margarina otopljenog na tihoj vatri i onda ostavite na stranu da se prohladi
2,5 dc brasna
1 kasicica praska za pecivo
3 jaja
2 decilitara secera
Forma 22 do 24 cm
Peci na 175 stepeni.
3 jaja i secer mutiti u pocetku na najslabijoj brzini na mixeru a zatim pojacati jacinu dok ne dobijete penasto testo. znaci nekih 2 do 3 minuta.Kada se dobro umutilo onda opet smanjite brzinu i dodati brasno i prasak za pecivo i na kraju otopljeni puter .Mutiti jos mozda minut dok se ne izjednaci puter sa ostalim sastojcima i dobije se lepa smesa..
Formu namazite puterom i posuti prezlama dole i sa strane po formi.Sasuti tu umucenu smesu i peci na 175 stepeni 20 minuta
U medjuvremenu dok pecete kolac tih dvadeset minuta napravite ovu Toska smesu za odozgo preko kolaca
Potrebno vam je jos i ovo:
50 grama putera ili margarina
1 dec secera
100 grama badema na listice( ima da se kupi u malim kesicama)
1 kasika brasna
2 kasike slatke pavlake
U serpici maloj stavite sve sastoke i otopite puter i ostavite da malo se ukuva nekih 2 do 3 minuta mesajuci kasikom celo vreme.
Kada je proslo 20 minuta izvucite kolac i pojacajte temperaturu na sporetu na 200 stepeni i prelijte koac koji ste izvukli sa tom drugom glazurom i vratite u sporet na temperaturi od 200 stepeni nekih 10 minuta da kolac dobije lepu zlatnu boju
Нема коментара:
Постави коментар