Ovaj kolac sam pre neki dan jela na poslu i bila odusevljena.Za neke je presladak ali ja koja volim kolace i rado pojedem pola kocke / parceta slatkog kolacica/ torte a mozete smanjiti secer ako zelite. Kolac je dobar i izdasan ako odlucite da ga pravite za neko slavlje i serviranje na stolu uz kafu jer bude manjih 24 kockica .
Recept sam dobila od naseg kuvara / pekara na poslu Keneta i rado ga delim sa vama.Podseca na Svedsku kladdkaku ( mokri kolac) za koji vec imam napisan recept samo sto se ovde ne koristi uopste cokolada nego samo kakao ali podseca jako na ukus bas kladdkake. Hvala Kenetu za recept .
Kolac se pravi iz dve smese ili dva testa i vraca se dva puta u renu pa zato stoji da ima dve kore ustvari to nisu kore nego dve smese koje se peku i izlivaju jedna na drugu . Kolac je brzo pravljiv i ne ide puno materijala to su neke stvari koje vec imamo u kuci . Sve sem javorovog sirupa ...ali ne znam mozda moze probati sa medom ako nemate javorov sirup kod kuce.
U svakom slucaju dole kod nas javorov sirup je malo skuplji ali vredi ga imati ...moze se koristiti za palacinke moze te ga staviti u hleba kad mesite kap dva a ima i dosta drugih recepata gde ga mozete iskoristiti....
Jedino mozete smanjiti secer ali ne u prvoj kori nego u onom gornjrm sloju .Kad ga ispecete isecite ga ostrim nozem na kockice i stavite ispod staklenog zvona ili kese da bude mekan i imacete kolac nekoliko dana.
Potrebno je za prvu koru;
175 grama putera
2 dec secera
1½dl kakao
½ dl javorovog sirupa ili meda
malo soli
3 jaja
1½ dec brasna
Potrebno je za drugu koru ili za drugi deo .A ta smesa se zove Toska smesa
75 gr putera
½ dec slatke pavlake
1½ dl javorovog sirupa ili meda
3 dec secera ( preporucujem da stavite ovde 2 dec )
200 grama kokosovog brasna
Ukljuci rernu na 175
Umuti puter i secer kremasto
Dodaj kakao , javorov sirup i so
Dodaj jedno po jedno jaje muteci ina kraju dodaj brasno
Pripremiti formu 20 x 30 i oblozite je pek papirom
Saspite smesu u formu
Peci kolac na sredini rerne 30 minuta Probati sa cackalicom da li je peceno ali bi trbalo da ostane malo mekano unutra ( treba da bude kao mokri svedski kolac vec sam pisala recept za njega ) ali i me mora mozete ga ostaviti 2- 3 minuta duze i bice normalno pecen
Izvucite ga iz rerne i ostavite jedno 5 minuta da odmori dok kuvate fil koji cete staviti preko toga i vratiti u rernu na jos 10 minuta.
Za Toska smesu vam je sledeci postupak
Stavite puter , pavlaku, secer i javorov sirup ( ako nemate probajte sa medom) na laganu vatru i kuvajte 5 minuta
Posle 5 minuta dodajte kokosovo brasno i izmesajte da se sve izjednaci. Saspite toska smesu preko ispecenog kolaca raspodelite ravnomerno i vratite u rernu na 10 minuta
Ohladjeni kolac isecite ostrim dobrim nozem na manje kocke ( dobije se otprilike manjih 20 kockica )Kolac prvo bude tvrd odozgo ali se posle opusti i bude dobar .Drzite ispod staklenog zvona ili ispod pasticne folije da bi duze bio mekan.
Prelep kolac volim ovakve kolace.
ОдговориИзбришиDa stvarno je dobar a posebno za nas sto volimo malo sladje kolace Pozdrav Biljana evo bas sad gledam tvoje radove
ОдговориИзбриши