уторак, 12. април 2016.

Sarena ravanija / preliveni sareni kolac




Ovo je nesto sto sam nasla na internetu posto sam u potrazi za novim receptima i resila da isprobam Sarena ravanija kako se po receptu zove je orijentalni kolac preliven sa serbetom Predpostavljam da je u Bosni pravljen cesto Kod nas postoji neka zalivena varijanta sa mlekom i to je koh .Deluje jednostavno i lagano za pravljenje a interesantno je za nas sto volimo da experimentisemo,
 Neznam kako vi ali mi imamo svoje favorite kolaca koje malo cesce pavim ali naravno moram da probam nesto novo .....
Ovaj kolac za moj ukus  i ukus moje cerke je odlican  i moze posluziti kao kolac za vikend posto ga bude dosta i imate za oba dana vikenda i plus u slucaju da neko dodje i navrati ne planirano...Jedino je moj muz malo komplikovan on nevoli mnogo kremaste i mekane kolace ali sad to je njegov problem nije nimalo moj ....
Podseca na neku vrstu baklave jer ide malo oraha i preliva se serbetom a pri tom je lepog izgleda saren...




 Potrebno je za 1 koru;
5 belanaca
5 kasika secera
5 kasika brasna
malo praska za pecivo
Umutiti mikserom  belanca i secer da se dobije masa kao za puslice a zatim na kraju dodati brasno i prasak za pecivoKada ste to umutili nemorate koristiti mikser dok stavljate brasno.... Kasikom  polako okrecete i mesate dok dodajete brasno i sjedinite sve da bude penasto.Ostavite na stranu dok pripremate drugo testo...

Potrebno je za koru broj 2;
5 celih jaja
plus 5 zumanaca
10 kasika secera
15 kasika brasna
pola praska za pecivo i rendana korica od jednog limuna
5 celih jaja i 5 zumanaca umutiti sa secerom penasto...kada ste to izmutili dodajte  brasno i pecivo i rendanu koru od limuna.
Kada pripremite te dve  smese pripremite u jednoj cinijici  mesavinu koja ce posluxiti kao neka vrsta fila ---


Posipanje izmedju dva testa; ( fil)

150 grama mlevenih oraha
2 kasike kakao i
 4 kasika kokosovog brasna
To pomesato zajedno u jednu cinijicu i ostavi na stranu


Serbet;
500 grama secera
800 ml vode
Skuvati serbet od ovoga   kuvati 5 minuta.


 Ovde je pomesan kokos orasi i kako zajedno i sa tim se posipa izmedju zutog i belog testa ( ovo dodje kao neki fil)

 Odvojiti belanca od zumanaca u dve cinije....
Umutite belanca i secer i kad je umuceno dodati brasno i pecivo....
Umutiti zumanca , jaja i secer i kad je umuceno dodati brasno i pecivo i rendanu koricu od limuna...
Pleh ili forma velicine 25x 30  ili tepsija broj 30


 


..


 Kada ste napravili oba testa , spremili fil i stavili da se serbet kuva mozete poceti sa slaganjem testa....
Prvo podmazite tepsiju / formu zejtinom ili margarinom ( ja sam stavila pek papir ali ako se odlucite za isto onda kad ispecete morate skloniti papir pre nego da sipate serbet.)
Na dnu tepsije stavite polovinu zutog testa ( druga polovina se ostavlja za odozgo)
Preko tog zutog testa   stavite pola smese od oraha i kakaoa i kokosa pa onda kasikom vadite smesu od belanaca i slazete preko toga dok ima...
Preko te smese opet stavite ostatak smese za fil od oraha , kokosa i kakaoa ..onda razlijete  preostalu zutu smesu...



..

 Saviti u vec zagrejanu rernu i peci na 180 stepeni 20 minuta....Serbet mozete da zalijete  kad je vruc i kolac i serbrt a mozete  jedno hladno drugo vruce ...kazu da obadva postupka daju isti rezultat.Ja sam obadva imala vruca,


 Ovako je izgledao moj peceni kolac.....pre nego da sam ga izbockala ( stapicem za raznjice)a mozda ga mozete iseci na kockice pre zalivanja)

 Serbet je skuvan dok se kolac pekao  ...kuvala sam nekih 3 do 5 minuta...

Gotov proizvod je kod mene izgledao ovako....

Нема коментара:

Постави коментар