субота, 29. мај 2021.

Slana galeta sa tikvicama i sirom

Ovo je nesto sto sam pravila vec mnogo puta a nikako da stignem da napisem recept i ubacim ga na blog

Nesto jako ukusno za ljubitelje tikvica  mada  moze da se koristi i drugo povrce kao na primer paprika ,paradajz i luk , masline,  u stvari  onu kombinaciju koju vi volite  da jedete

A mozete zamesiti testo i galetu napuniti slatkim punjenjem

 

 Sledeceg puta cu probati sa pecenom paprikom umesto tikvica da vidim kakav ukus ima

Recept sam prosle godine  pronasla na instagram stranici Crljenvesna to jest Vesna Beca Posle toga sam nekoliko puta pravila dok sam imala tikvice ali kao sto rekoh moze da se eksperimentise sa povrcem 

Dobro je za veceru uz neku salaticu a moze se servirati na stolu  ako imate goste pa pripremite razna posluzenja onda ce vam i ova galeta biti savrsena za takvo posluzenje uz neko meso na tanjiru 

Testo je jako dobro i kada se umesi stoji nekih pola sata u frizideru dok se ne spreme ostali sastojci za punjenje








Potrebno je za jednu galetu 

160 grama brasna

110 grama hladnog putera

60 ml kisele pavlake

malo soli

2 kasicice limunovog soka

60 ml hladne vode

U ciniji stavite brasno i soli pa u to dodajte hladni puter isecen na  listice i sjedinite rukama puter i brasno do zrnaste forme a zatim u to dodajte pavlaku i hladnu vodu i sok od limuna 

To mozete uraditi mikserom na brzinu ili rucno da dobijete glatko testo Umeseno testo  uvijte u plasticnu foliji i stavite u frizider na pola sata

 

 

 



 

U medjuvremenu  pripremite sastojke cime cete puniti to testo / galetu

1 veca tikvica (izrezite je na krugove malo ranije da odstoji i odstranite tu vodu ako je pustila)

100 grama sira  ja sam koristila feta sir koji dobro isitnim a moze i mozarela i rikota isto da se pomesa sa tim ako imate

3 lasike maslinovog ulja

malo belog luka

otprilike 100 do 120 gr  grama kisele pavlake 

so biber , soli po ukusu

dosta bundevinih i suncokretovih semenki za odozgo

I jos jedno jaje ili zumanac samo za premazivanje galete / testa okolo

 

 

 



 

Usitnite sir  i pomsati sa kiselom pavlakom i jos nekim sirom ako zelite da ukusi budu  bogatiji

Oljustite tikvicu i iecite na tanke krugove

U maslinovom ulju stavite ispesovani beli luk po zelji

Sada ukljucite rernu na 200 stepeni 

Pripremite pleh sa papirom za pecenje

Na pobrasnjenoj radnoj povrsini razvucite testo  velicine oko 30 cm oklagijom pa ga polako prenesite na pleh sa papirom 

Od tog spremljenog sira ostavite vrlo malo za preko tikvica ali ako necete ne morate mozete sve upotrebiti i staviti ispod tikvica Ja sam podelila i imala sam i za preko tikvica malo

Kada ste razvukli testo  onda taj sir razvucite lagano po testu ali ne do krajeva nego ostavite 2 do 3 cm  praznog testa po rubovima

Na sir stavite tikvice u krug ( slika dole) staviti negde negde taj preostali sir i ulje sa lukom

Preko toga ako volite bundevine semenke , suncekretove i susam i sada te krajeve polako preklapati prema tikvicama   sve u krug 

Umutiti zumanac i premazite rub testa ( te krajeve koje ste savili )

Peci nekih 35 minuta na 200 stepeni








Нема коментара:

Постави коментар