петак, 23. септембар 2016.

Pita sa jabukama



Evo jos jednog recepta za pitu sa jabukama u nizu recepata koje vec imate ...ali uvek volimo da probamo nesto drugo i novo.
Ovo sam dobila od moje Tanje i delim rado sa vama.




Potrebno vam je ;

12 kotra za pitu
nekih 7 do 8 rendanih jabuka
FIL,
2  case kiselog mleka ( ja sam koristila jogurt jer jogurt uvrk imam u kuci a kiselo mleko retko kupujemo jer ga ne volimo)
1  casa zejtina
2 case secera
2 case griza

 Sastojke za fil izmesajte u ciniji a jabuke izrendajte i stavite u drugu ciniju


 Pripremite 12 kora ali kad ih otvorite podelite koliko vam treba ostatak stavite za sledecu pitu a ove sto cete koristiti pokrite da vam se nebi susile.

 Ja sam na velikom plehu od sporeta stavila pek papir i polako zavijala kore slazuci ih 3 jedne na drugu...

 Prvo stavite prvu koru na koju nanesete svuda po malo  fila i razvucete kasikom a zatim stavite drugu koru ...preko druge kore stavite trcu koru prekok koje samo stavite / rasporedite te izrendane jabuke ( jabuke ne treba cediti jer u njih se ne stavlja secer i samim tim su suve ne  puste nikakvu vodu ( u svakom slucaju moje nisu mozda je bila takva vrsta jabuka)

 Kada ste stavili na trcu zadnju koru vi je urolajte i stavite u pleh po duxini.Tko  uradite sa ostalim korama Od ove smese izadje 4 rolata / duzina.

 Ja sam probala sa 5 ali mislim da je socnije sa 4  tako da preporucujem 4 rolata da dobijete od tog fila a jabuke mozete staviti koliko volite da vam bude bogato....P
 Peci na 220 u zagrejanoj rerni nekih 10 minuta a onda smanjitwe na 180 do 200 0 stepeni jos 15 minuta Pecite najduze 30 minuta da pita dobije zlatno zutu boju.
Ja sam je ostavila desetak minuta da odmori pod peskirom i onda posecerilaprah secerom.....Da u jednoj od kora sam isto stavila preko jabuka cimet jer ja obozavam cimet i to je bilo samo za mene a vi ako volite kombinaciju cimeta i jabuka mozete staviti.....





 Dekoracija za slikanje je bila moje cvece iz moje baste ....


I naravno da se pohvalim malo sa mojim cvecem iz baste ..posto sam prvi put  sadila ovo cvece od semena i jako sam ponosna na to.Ja znam da je mnogim zenama to sasvim normalno i to rade svake godine ...meni je ovo prvi put da sam sama sejala presadila posle u bastu i sve ostalo
Obicno sam kupovala vec polugotove rasade i sadila ali ovo je posebno bar za mene koja nisam to pre radila i zivim u gradu gde nisam imala sansu za tako nesto
.Verovatno sam pisala da smo uzeli nesto sto ja zovem basta to je kolonistuga koja se iznajmljuje svake godine za nadoknadu i mozes saditi sta hoces
 .Sada sam imala paradajz , pasulj koji sam vec kuvala imala samo za jedno kuvanje i mnogo paradajza .Paradajz je malo propao tako sto je pao po zemlji idok smo se mi vratili sa odmora vec  je prezreo. pa smo dosta bacili ali ima i jos onog sto tek sad je dobar a i brali smo pre odmora. Imali smoo i zukini, rotkvice ,persun, sargarepu , salatu a najvise mladog luka koji smo stvarno do zadnjeg iskoristili.
Posto sam posadila ceri paradajz bas je bio malen i moram ispricati nesto interesantno
Ja cesto radim posle podne i nemam  uvek vremena  da odem moj muz je isao i zalevao i brao i jednog dana kad je dosao ja ga pitala kako izgleda paradjz kaze on meni  " da evo ubrao sam nekoliko nego su nesto maleni pigmeji negde smo nesto pogresili " Eto to je dokaz koliko smo pocetnici.
A da ne zaboravim imamo maline i imali smo jagode ali cemo za sledecu sezonu kupiti i jedno i drugo malo vise.
Ali znam da cu imati punnnnnnnnnno cveca.

 Posto je ovo bila prva godina za mene i mog muza skroz nesto novo skoro da nismo znali sta se kad sadi i radi ali smo imali volju
.Cerka obozava tako nesto pa nam je ona ustvari bila ta podrska da uzmemo to
.Nadam se da cu sledece sezone znati malo vise sta kad se sadi i naravno mnogo mnogo vise cveca koje me mnogo vise interesuje jer bi volela da mogu stalno nesto da uberemu vazu
.Ali sigurmo cu negde na prolece kad pocnu pripreme pisarti mozda nesto o tome .



Sledeci post ce biti sigurno nesto sa paradajzem pa cu iskoristiti da stavim slike mog " pigmej paradajza " kako ih je nazvao moj muz....a mozda ce biti jos nekih slika sve sta je bilo u basti ove prve godine.
Zelim vam prijatan vikend ......I moj ce biti prijatan ali radn posto radim ovog vikenda.
Pozdrav

2 коментара:

  1. Obozavam ovu pitu...ja u fil dodam mlevene orahe,suvo grozdje i po malo cimeta,i vanilin secer,mmm

    ОдговориИзбриши
  2. Odlicno Milanka hvala na ideji ja je nisam do sad tako pravila ali sledeci put cu probati sa suvim grozdjem
    Moj sin je alergican na orahe pa ih ne koristim cesto ali mogu misliti da je ukus savrsen
    Pozdrav

    ОдговориИзбриши