понедељак, 3. август 2015.

Svedske kanelbullar / cimet rolnice


Ovo su definitivno  najpopularniji kolaci ovde u Svedskoj i prave se cesto u skoro svim porodicama ,neznam nekog ko nije bar jednom pravio cimet ruzice ....a mogu se praviti i sa vanilom  bez cimeta ko nevoli.
Svaki restoran ih ima a naravno ih ima i u Ikeji ..posto se sad Ikeja otvara kod nas probajte nece se pokajati....pogotovu dok su vruce i dok pazarite u Ikeji privuci ce vas miris cimeta ...
Ja ih pravim nekoliko puta godisnje na razlicite nacine i razlicita punjenja , cak ponekad od iste te smeme napravim pletenicu  ili nesto slicno .
 Mozete ih zamrznuti imati u zamrzivacu i kad vam se jedu samo ih zagrejati na kratko u mikru. Mogu se jesti uz kafu a mozete i sa soljicom mleka..




Z 40 komada rolnica ili 4 pletenice potrebno vam je;


Recept za testo;

50 grama kvasca,
5 decilitara mleka
1 jaje  (za testo plus jos jedno najmanje za premazivanje)
125 grama margarina
1½dec secera ( za testo plus za fil)
malo soli ( vrlo malo )
14- 15 dec brasna ( pocnite sa 14 pa ako treba vi dodajte i to ostalo)
Otopiti margarin/ puter i dodati mleko u to  i kvasac ( ali nesme da bude prevruce) i te tecne sastojke saspite u vec pripremljene suve gde ste stavili deo brasna jaje i secer  ( ja obicno moje mixam u masini)  i zamesite .


Za filovanje ;

secer ( po zelji posto se to posipa  treba par kasika za jedno testo a imamo 3 testa )

cimet

otopljeni margarin ( nikad nisam merila ali otopite najmanje 200 grama pa ako treba otopite ponoivo)  pa ako trba dodajte jos...

vanilin secer
Perl secer ili mlevenih oraha



Zamesiti testo od svih sastojaka ali nesmre da bude tvrdo....ostaiti da naraste 30 minuta....

Testo nesme da bude tvrdo jer onda kolaci budu suvi....

Bolje je staviti manje brasna i poceti sa manje bar 2 dec manje..pa dodajte ako treba  ali nesme ni da se lepi ..otprilike kao kad mesite pogacu...

Kada testo naraste podelite ga u 3 loptice ...a trebate dobiti otprilike 40 kolacica...

 Na ovoj slici sam pokazala samo nargharin / secer  / vanilin secer

Svaku razvuci oklagijom tanko  i premazati otopljenim margarinom / puterom....stavite secer preko toga i cimet ( kao na slici) Slobodno stavite vise i ako curi bice bolje i socnije i mekanije ....



Zamotati / uviti u rolat....mada ovde ima primera kako pravim pletenicu od istog tog testa...

Ako ste se odlucili za obicne cimet ruzice onda isecete  tu urolanu duzinu na najmanje 13 parcica.... te isecene " rolatice" staviti u papirne forme ( ako imate ako ne moze i bez ali obavecno na pek papiru )
Kada ih stavite u papiric onda ih stisnem malo rukom  odozgo ...

Ostaviti da odstoje najmanje 20 minuta  premazati jajetom i staviti perl secer ( ako imate ako ne moze i bez a mozete koristiti i mlevene orahe)

Ovo je varijanta pletenice  koja se pravi tako sto se obicno napravi urola u rolat i onda se makazama sece ( ali ne do kraja) i povlaci se taj iseceni deo jedan desno jedan levo ...



Ovo je varijanta nekog cveta koji se isto sece makazama i formira se neki krug ( to je samo stvar maste mozete ih praviti na vise nacina ) ....






Najjednostavnije vam je napraviti obicno  posto ih mozete smrznuti i imati ih u zamrzivacu i kad vam treba samo ih izvucete...



Vreme pecenja cimet rolnica je 10 minuta na 220 -250 ( zavisi od sporeta ) Uvek prvih nekoliko minuta na 250 pa zadnje minute smanjim na 220 ( naravno rerna mora da se ugreje ranije) Nemojte ih peci predugo i da pregore jer onda ce biti suve ....one treba da budu socne i mekane...

Duzina pecenja pletenice je nesto duza ali ne mnogo za nekoliko minuta...







Нема коментара:

Постави коментар