среда, 18. март 2015.

Pletenica ( moze posluziti kao svecana Uskrsnja pogaca)


Evo jedne jako popularne pogace koju sam pravila mnogo puta a dobila sam i mnogo pohvale za nju a dosta njih je trazilo i recept. 
Ovo je pogaca koja moze da se iskoristi sad za Uskrsnje praznike da se nadje na vasoj trpezi.

Recept; 1kg brasna,
 50 gr kvasca
 soli
 malo secera
 2 kasike sirceta
 2 jaja
1,5 dl ulja
1/2 litre mleka
 i jedno jaje za premazivanje.

Razmutiti kvasac u pola solje toplog mleka dodati kasicicu secera, i
malo brasna, od svih tih sastojaka zamesiti testo i ostavi 20 minuta da
odmara 

Napraviti 6 loptica i svaku razvuci u pravouganu koru i zaviti
kao rolat , znaci 6 takvih i onda dve po dve uplesti zajedno i dobiju se
3 pletenice 

.Od sredine redjati pletenicu i sve tri staju u formu
okruglu od 24 cm.ostaviti sat vremena da naraste i zatim premazati
jajetom ili samozumancetom 

.Stavi u donji deo hladne rerne i peci 15
minuta na 250 stepeni a zatim jos pola sata na 200.
 Ovo je postupak pravljenja pogace...






11 коментара:

  1. Hvala draga.Pogaca je stvarno super ja sam stvarno bila odusevljena prvi put kad sam je pravila a i gosti su bili odusevljeni i ukusom i izgledom.

    ОдговориИзбриши
  2. Predobra,vec par godina po istom receptu pravim za Uskrs,svaki put porasteeee😁

    ОдговориИзбриши
  3. Prelepo izgleda a i ukusan je. Može da se pravi i slatka varijanta.

    ОдговориИзбриши
  4. Evo pravim, javljam kad bude degustirana. Hristos Voskrese.

    ОдговориИзбриши
  5. Pravila,extra.dva dana zaredom🙈

    ОдговориИзбриши