петак, 28. април 2017.

Metarski kolac









Recept za ovaj kolac imam vec nekih 20 godina i uvek sam pravila po ovom receptu koji sam dobila od zaove Jovanke
Kolac je malo pao u zaborav jer toliko drugog mesim da ne stizem da ga napravim  Nekih 90 tih godina bio je mnogo popularniji i cesce sam ga spremala.
Pre neki dan sam ga pravila ponovo E sad onako iskreno kod mene nije neki favorit ali se pojeo
Moja cerka toliko voli slatkise i uopste nije mnogo izbirljiva za razliku od sina ona jede sve
 Ima favorite ali voli slatkise. Moj muz voli kvasna testa kifle i sve sto je suvo
 Ja volim testa sto se vidi po meni ali imam i ja sta volim da jedem a sta moze da stoji danima pored mene bez da probam.


Ovaj kolac je jako dobar za vise gostiju jer ga ima dosta a isplatljiv je za pravljenje




 Potrebno je napraviti zuto i braon testo / smesu



4 jaja
250 grama secera
250 grama brasna
1 prasak za pecivo
2 male soljice za kafu  ( a to bi bilo otprilike 2 decilitara ulja ukupno)
1  sojica  tople vode

i plus  1 kasika kakao za druu polovinu testa.



Krem;

4 pudinga od vanile
Ovog puta sam imala 2 pudinga od kokosa i 2 od vanile i bilo je odlicno

 1 litra 125 ml mleka
250 grama secera u prahu
250 grama putera neslanog


Postupak

Umutiti jaja sa secerom
.Ja ne odvajam belanca od zumanca nego mutim malo duze dok masa ne pobeli i postane gusta.Zatim dodam vrucu vodu ulje i brasno pomesano sa praskom za pecivo..A   kada dodam te ostale sastojke onda smanjim mikser na najmanju brzinu,
Tu umucenu smesu podelim na dva dela
U jedan deo dodam kakao a drugi ostaje zut.
Ja sam koristila modle / forme za srneca ledja Modle sam podmazala malo uljem i sasula smese u njih
 Posto ja imam dve modle pekla sam obadve od jednom A vi ako imate samo jednu onda prvo ispecite jednu  pa posle drugo koru.
Peci na 180 stepeni nekih 35 do 40 minuta
Ostavite kore pecene da se dobro ohlade pre nego da ih secete na parcice / reznjeve koji se vec ocrtani  Dobicete nekih  35 do 40 parcica skupa jedne i druge boje Ustvari zavisi koliko debelo secete.


U medjuvremenu skuvate 4 pudinga u 1 litru i 125 ml mleka
Ohladite puding ali pazite da vam se ne stvori korica odozgo
Umutite posebno 250 grama putera sa 250 grama secera u prahu  pa sve to sjediniti sa pudingom i napraviti krem.
Preporuka pre nego da pocnete da pravite patispanj skuvajte puding da stigne da se ohladi

Spremite dugacki posluzaonik i slazite kolac
Redjajte naizmenicno zuti patispanj krem braon patispanj krem zuti patispanj  i sve tako dok ima i dok imate mesta na tacni  ( kao na slici dole otprilike)
Stavljajte dosta fila oko jedne kasike izmedju svakog parcerta i lagano oslanjajte pritiscite jedno uz drugo.
Mozete napraviti u dva reda ili dva kolaca na jednoj tacni.Ostavite fil i za sa strane i odozgo da premazete kolac
Otopite cokoladu sa vrlo malo ulja i pavlake i sa tim preliti tolat odozgo i ostavite da povuce i da se omeksa Napravite dan ranije bice najbolje tako kad malo odstoji Kada secete kolac secite ukoso da bi dobili lepe sare 




Glazura ;
150 grama cokolade
2 kasike ulja
2 kasike slatke pavlake ili mleka
 Cokoladu otopiti na ringli u jednoj serpici a mozete i na pari i sa time preliti kolaz i ostavite da se hladi.



















недеља, 23. април 2017.

Pogaca








.Pogaca koja se koristi / pravi bar par puta godisnje kad imam goste. Jednostavna laka za pravljenje i mekana . Toliko puta sam je pravila i jako sam zadovoljna sa njom a imam jako lose slike  ne uspem nikad da je uslikam
Ovo nije klasicna masna pogaca koja se premazuje sklapa premazuje
 Ovo je obicno testo zameseno koje se kad nadodje razvuce tanko i  onda vadi casom kruzice  umace u ulje i redja u krug ,
Dole cu objasniti malo bolje postupak u svakom slucaju jako lagano bez mnogo cekanja i muka a odlicna i mekana.
Mesi se sa vodom pa moze skroz da bude posna i jedino onda  je ne premazati jajetom


Potrebno je ;

8 do 9 decilitara brasna
malo soli po vasem ukusu
4 decilitara mlake vode
2 kasike meda
3 kasike maslinovog ulja
20 grama kvasca
8 decilitara brasna stavite u ciniju a jedan decilitar ostavite za dodavanje  Stavite sa strane i dodajete pri mesenju.

Za premazivanje pogace ide
Ulje maslinovo ili obicno
 Neznam tacno koliko ide ulja za premazivanje jer ja to stavim u cinijicu i umacem jednu stranu testa koje je vec napravljeno u krugove

persun
beli luk
susam ili vec sta smislite sami
Jaje za premazivanje  odozgo


Ja mesim u masini nekoliko minuta a moze i rucno smo malo duze.
Stavite kvasac u malo  mlake vode i razmutite skupa sa medom 8 dec brasna i soli stavite u ciniju u kojoj cete mesiti i onda taj otopljeni kvasac i vodu dodajte. Mesite sto duze da bi vam testo bilo glatko i lepo.
Ostavite sat vremena da odstoji
 .Dok cekate da testo nadolazi ja pripremim premazivanje za pogacu
 To obicno bude sitno seckani persun ( koji ja vrlo cesto kupim vec smrznuti)  beli luk i maslinovo ulje a moze i obicno
Kada je testo nadoslo sad ga prebacite na radni sto i razvucite dosta tanko ( stavite ispod malo brasna da vam se ne lepi)testo i vadite casom ili modlom kruzice.Te kruzice samo jednu stranu umaknite u ulje i pocnite da redjate okolo daok ne spojite krug
 Ali treba da leze po pola  jedn na  drugi kao na slici da bi izgledalo ovako ako stavite samo malo u krug onda nema ovakvog efekta 

Ostavite da odstoji 30  minuta Premazati umucenim jajaetom i persunom odozgo ili susamom
Peci u vec zagrejanoj rerni 20 minuta na 225 stepeni
Ovde na mojim slikama je dosta velika pogaca jer imam jako veliku tepsiju a i kad imam goste pravim vecu pogacu
 I zato ako se odlucite da pravite u vecoj tepsiji vi pravite jednu ipo meru
  A to znaci  12 do 13 dec brasna 6 dec vode 3 kasika meda 5 kasika maslinovog ulja 30 grama kvasca .....
Kao sto rekoh vrlo ukusna bez nekog veceg cekanja i posla bez premazivanja a dobar efekat a i jos sto je bitnije vrlo mekana i ukusna


Ovde ima nekoliko rzlicitih slika sa razlicitim premazivanjem.Negde samo sa uljem a nege sa zacinima kao ulje / persun / beli luk



Ovo je persun beli luk i ulje....







Ovde je samo ulje i kasnije posuto sa susamom




Ovo je bila Bozicna pogaca pa je zato ovako ukrasena.

субота, 22. април 2017.

Lenja pita sa sljivama



Lenja pita je nesto sto je bilo jako popularno kad sam ja bila mala i moja majka je pravila stalno ..
A onda sam ja jedno vreme nekih 90 godina pravila vrlo cesto dok su deca bila mala a bilo je lagano napraviti imati kolac u kuci kad neko dodje

Bilo je tu raznih recepta koje sam koristila Imala   sam recept moje mame Recept moje tetke koji sam dobila kad sam dosla ovde  Pa onda recept jedne drugarice sam pravila cesto  .Pa onda negde u svesci nadjoh lenja pita sa jabukama i rendanom koricom od limuna ili pomorandze.
U receptu su napisani samo sastojci koji se koriste ali ne i postupak  i nisam bila sigurna dali su mislili da se korica renda u jabuke kao fil ili se stavlja u testo..Ja sam odlucila da stavim u testo .






Potrebno je za testo:


150 grama margarina
2 jaja
250 grama secera
1 vanilim secer
1 prasak za pecivo
oko 500 grama brasna
5 -6 kasika mleka
Narendana korica od jednog limuna




Umutiti margarin i secer  . vanilin secer dobro pa dodati jaja i rendanu koricu od limuna i na kraju dodavato brasno malo po malo  koje ste pomesali sa praskom za pecivo .Meseci i dodavajuci 5 kasika mleka.
Mozete mesiti rucno celo vreme Ali ce trebati vremena i bice vam teze a ja obicno zamesim u  mojoj masini i onda ga posle samo malo rucno izradim da bude glatko.
Izradjeno glatko  testo podelite na 2 dela
Razvucite prvo jednu koru oklagijom koju stavite na dno forme / pleha u koji cete peci .On treba da bude otprilike dimenzija 20 x 30
 Zavisi koliko visoku ili tanku lenju pitu zelite Mozete uzeti manji ili veci pleh

Onda odozgo stavite pripremljenu smesu  visnje . jabuke ili sljive ili samo neki dzem to zavisi od vas
Sada razvucete i drugo testo i spretno polagano stavite preko toga ( slika dole) Meni je islo  dosta dobro i nije bilo vecih  problema.
Malo ga rukama stisnite da se izjednaci inace nekad se i pocepa pa ga onda malo rukom izglacamo

Nekad umutim samo belanac  ( dok zumanac sacuvam za nesto drugo a mozete premazati i celim umucenim jajetom  )dobro penasto i premazem lenju pitu odozgo da bi izravnala te neravnine a nekada ne jer ona i treba da izgleda malo starinska rusticna Jer i onako preko toga dolazi secer u prahu
Peci od 20 do 25 minuta

Prvo ukljucite rernu na 200 stepeni pa ako treba zadnjih minuta smanjite na 180 a mozda necete morati da smanjujete

.Zavisi od sporeta  u svakom sluvcaju treba da porumeni i dobije braon zlatnu boju.



Potrebno za fil:

Voce po vasem izboru ja sam sada pravila sa sljivama koje sam imala u zamrzivacu i bilo je bogami mao vise od kg.
Mozete koristiti jabuke. visnje ili sljive
Ja sam imala oko kilogram sljiva podeljenih na polovine u zamrzivacu. Plasila sam se  da ce biti tvrde i suve ako ih stavim samo tako kao  sto bi stavila visnje ili jabuke odlucila sam da ih malo prokuvam
Nisam napravila dzem od njih ali su bile mekane ( videcete sliku dole)
  A  vi mozete da uradite kako hocete


A onda spontano kako samo ja umem odlucila da napravim sa jagodama koje su bile u zamrzivacu i bile su jako krupne.pa sam morala da i njih malo prokuvam da bi se opustile I posto je bilo vodeno ja sam stavila jedan puding od vanile u te jagode i dobila kremu...Nije bilo lose
I jednu sa jabukama i cimetom....
Tako da sam napravila 4 lenje pite  i  kada sam ih ispekla isekla na kocke nesto stavila u zamrzivac nesto dala deci i tako

Vi mozete napraviti sa cim hocete ovo su samo bili predlozi
 Ustvari ovo je bilo to sto sam imala u kuci a resila da ispraznim zamrzivac Ispraznila sam ga od raznog voca i napunila raznim lenjim pitama.



















Ovo gore je ta prva koja je napravljena sa sljivama


A ovo su napravljene nahnadno

Onda sam se setila da imam alu forme koje se peku i koriste u rerni i ispekla u njih Lagano nema pranja tepsija samo se baci kasnije ali i moze  kad se ohladi direktno staviti  u zamrzivac.
Ja imam ove forme uvek u kuci manjei  vece velicine jer nekad napravim previse kolaca ili hrane pa kad cerka radi i ne stize pored dece ponekad dobije gotov kolac u ovoj formi.