Godinama pravim cimet rolnice sa raznim punjenjima od cimeta sa puterom pa sa vanilom i puterom , sa dzemom ili pireom od jabuke , ali sad sam prinudjena da isprobam jos nesto potpuno novo za mene sa bezglutenskim brasnom
Sa njim jer je moj najveci deguststor i ljubimica kolaca moja cerka Kristina postala nettolerantna na gluten
Znaci sad vise nije dosta sto sin ima problem sa laktozom , unuka alergiju na orahe , lesnike , bademe , kokos i , sesam i svasta jos nesto sad i ovo sa glutenom
Tako da sam pre neki dan na jednoj svedskoj stranici nasla jako dobre bezglutenske cimet rolnice ili testo za njih ,isprobala i bila zadovoljna
Jeste malo se teze zamesi , mislim da mora u masini za mesenje testa jer se dosta lepi i masina odradi to mnogo jednostavnije
U kombinaciji sa pireom od jabuke je jako ukusno jer ga taj pire iliti dzem od jabuka drzi mekanim
Evo podelicu sa vama recept
Za sada nemam slike ali ce uskoro biti
Za testo
50 gr kvasca
130 grama putera
5 dec mleka
2 kasike psylium ljuskica
2 dec jogurta
1 dec meda
½ dec secera
1 kasicica cimeta
2 kasicice kardemom( moze i bez)
12 decilitara bezglutenskog mix brasna ( pise na paketu da je mix ( otprilike 680 do 700 grama brasna)
Dole na balkanu sam procitala da ima italijansko Nutrefree ili Schär ina njemu pise isto da je mix
A vi sto vec imate tih problema i zivite dole sigurno znate mnogo vise o tome nego ja sto ne zivim dole
Fil
ca 100 grama putera
cimeta po zelji
dzema od jabuka ili pireja od jabuka
Dole u produzetku imate recept za dzem od jabuke koje mozete vrlo lako napraviti
Za odozgo premazivanje umucenim jajetom
A ako zelite mozete nahnadno ukrasiti glazurom od prah secera ( nekoliko kapi vode pomesati sa par kasika secera u prahu i na ohladjeni kolac naneti kasikom)
Postupak pravljenja
Ja moja testa uvek pravim u mixeru/ asistentu ili kako se vec zove ali moze i rucno ko nema Samo ovo brasno je mnogo teze za mesenje pa preporucujem neki mixer
Izmrviti kvasac u jednoj ciniji u kojoj cete mesiti
U drugoj ciniji otopiti puter i dodaj mleko da ne bude pretoplo (37 stepeni) ,to saspi u kvasac i pomesatida se kvasac otopi i onsa u to dodati 2 kasike psylium ljuspica i to sve ostavite 10 minuta da to nabubri
U to dodati jogurt,, med, i ostale sastojke secer, kardemom , cimet
Polako dodajete postepeno tu mesavinu brasna ali ne sve od jednom u nekoliko puta , mozda ne ode sve a mozda od bas toliko
U svakom slucaju po nekoliko put izmedju mesenja dok ne dobijete kozxistenciju kakva treba da bude ne previse lepljiva ali ne ni pretvrda jer onda budu suve
Kada ste zsmesili testo onda ga pokrite i ostavite 10 minuta da odmara
Kada izbacite testo na radnu povrsinu vazno je da imate brasna ispod da bi mogli da radite , ako treba jos malo brasna vi ga izradite sad rukom
Podelite testo na dva dela i prvi deo razvucite na malo vise brasna( ovde preporucuju silikonsku oklagiju ) jer se lakse razvlaci i ne lepi se tako puno
Preko razvucenog testa premazati sa puterom sobne temperature , tanak sloj, onda tanak sloj dzema od jabuke pa cimet preko toga Ako ste stavljali cimet u dzem onda ne morate nahnadno Uvijte sad polagano testo , malo vise zategnuto
Morate paziti da vam se ne pocepa
Isecite sad nozem rolnice/parcice , od oba testa bude otprilike 40 do 45 rolnica
Svaku rolnicu stavite u papir za iste
Pokriti ih i ostaviti da odmaraju 20 minta
Umutiti jaje i premazati pre pecenja i posuti pärlsecerom ( ako ga imate)
E sad ovde postoji secer koji se zove Pärlcocker , to je malo krupniji secer ali ako nema ne mora mogu se kasnije kad se ispeku premazati glazurom od secera u prahu ili samo poseceriti secerom u prahu
Ukljuciti rernu na 240 stepeni i nadosle rolnice staviti u sredini rerne i peci 10 do 15 minuta
Zadnjih 5 minuta morate paziti , sve zavisi kakva vam je rerna
Pecene rolnice pokirt i ostavite da se malo prohlade ako hocete da ih prelivate glazurom ako ne onda navalite
Ako se odlucite za glazuru da stavite ond avam treba
2 decilitar prah secerai
1½ kasika vode
Umutiti rucno secer sa po malo vode da dobijete glatku masu da nije previse retka
Umesto vode mozete iscediti pomorandzu ili limun u secer u prahu
RECEPT ZA DZEM OD JABUKA
Ovaj dzem se sprema jako brzo , najduze traje ciscenje jabuka a sama priprema vrlo brzo bude gotova
Ne znam kako je dole na Balkanu i koliko uopste sprmamo bas ovu vrstu cema ali ovde u Svedskoj je jako popularan
Dole kod nas imamo druge vrste voca i druge favorite sto se tice dzema
Mi ga u familiji volimo za dorucak na hlebu uz topli caj , a pogotovu kad vec imamo nase jabuke treba iskoristiti i napraviti
Ukuse mozete napraviti onako kako vama odgovara
Sa
cimetom , bez cimeta sa kardemomom , bez nje, limunovom koricom , bez
nje ili cak umesto sto sipate to malo vode , mozete sipati sok od jabuke
umesto vode i pojacati ukus dzema (ovo sam pronasla kod Pomoravke na njenom blogu )
Potrebno je
1 kg ociscenih jabuka
korica izrendana od jednog limuna
40 ml soka od iscedjenog limuna
100 grama secera
225 ml vode ( moze i sok od jabuke ako imate u kuci)
1 kesica vanilinog secera
2 kasike cimeta ( moze manje a moze i bez ako ne volite)
1 kasicica kardemom( mozete izostaviti ako nemate)
Pre kuvanja jabuka jako je vazno pripremiti teglice manje u kojima cete sipati dzem
Prvo ih dobro operite i pri kraju kuvanja dzema ukljucite rernu na 100 stepeni i stavite te tegle i poklopce u rernu na nekih 15 minuta
Treba da budu vruce kad ih punite dzemom
Znaci vruc dzem u vruce tegle
zatvoriti
tegle i staviti ih na neki posluzaonik ili karton i pokrite sa nekim
peskirom ( ususkajte te tegle da stoje pokrivene i tako se hlade u toku
noci)
Postupak
Oprane i ociscene ( oljustene) jabuke iseci na sitne kockice
U vecu serpu staviti sok od limuna , izrendani limun , seser , cimet , vanilin secer i na kraju jabuke
Ukljucite ringlu na dosta jako da jabuke krenu da kuvaju nekih 10 minuta mesajuci stalno
Zatim smanjiti temperatur dosta i kuvati mesajuci jis nekih 10 minuta
u medjuvremenu jabuke postaju mekane ali ostce i neke koje se nisu raskuvale
Znaci sve skupa nekih 20 minuta a ona uzeti stapni mixer ako treba i sa njime jos dodatno ih napravite kao pire
Vruc dzem sipati u vruce tegle , pokriti i ostaviti da se postepeno ohlade