Ovaj kolac je uzet sa Svedskog bloga i ova torta je vrlo popularna ovde u Svedskoj pretezno preko leta se pravi sa jagodama Ja sam je nekoliko puta jela kod drugih ali je nisam nikad napravila sama .Ali kad sam se odlucila onda sam je pravila dva puta za veoma kratko vreme
Ova torta ima nekoliko imena kao na primer Britta torta, Pinokio torta, U svakom slucaju kolac je odlican mekan socan a podseca na puslica tortu
.Mogu se koristiti razne vrste voca a pretezno se pravi leti i aktuelna je ovde kao letnja torta sa jagodama Kazu da je dobra i sa kivijem i sa bananama
Ja sam vise za klasiku jagode ili maline ali to je stvar ukusa.
Moze se staviti slag odozgo kao ukras ali za moj ukus bude puslica mekana pa sam se stoga odlucila za varijantu bez fila / slaga odozgo . Vi mozete odluciti sta hocete sami.
Ubacila sam nove slike jer sam je skoro opet pravila
Samo za razliku od prvih dva puta sada sam pekla dve kore po 5 jaja umesto sto sam je sekla na pola .
Znaci dve velike kore od pleha od sporeta ako hocete veliku tortu
Ko ne voli slag moze da koristi slatku tecnu pavlaku ( koju sam ja sada koristila zadnji put kad sam pravila ) Torta je bila namenjena jednoj baki za rodjendan a svedjani ne vole slatke torte i obicno u svoje vocne kolace stavljaju tu slatku pavlaku koja se ovde zove Grädde
znaci ako se odlucite za slag onda je nasa klasicna sa slagom ako se odlucite za slatku pavlaku ne znam mozda ne bi bilo lose da stavite taj neki ucvrscivc koji mislim da se kod nas zove cremfix
U ovoj drugoj varijanti sam stavila isto pre nego da sam je stavila da se pece listice badema preko Mozete i ne morate
Ja ih za mene ne koristim jer moj sin i unuka imaju alergiju na njih
Ovako je izgledala moja zavrsena torta mozda ne bas najlepsa dekoracija torte ali akcenat je stavljen na ukus torte i nema potrebe menjati nesto jer imam utisak da bi ta hrskava puslica odozgo postala mnogo mekana
,Samo malo secera u prahu i kakao je dovolan .....ili neka vocka
Recept i postupak pravljenja:
Kora se muti/ pravi posebno zumanca posebno belanca . ...
ali se pece ujedno...
100 grama putera sobne temperature
1½ decilitra secera
5 zumanca
½ decilitra mleka
2 dec brasna
2kasicice praska za pecivo
Umutiti puter sobne temperature sa secerom dok ne pobelii dodavati jedno po jedno zumance muteci celo vreme Dodati brasno i prasak za pecivo.
Staviti pek papir na ravni pleh od sporeta pa namazati i pek papir i pleh okolo gde papir ne dostize.. ( radi lakseg skidanja puslice sa pleha jer ce u suprotnom lako puci i izmrviti se)
Umucenu smesu rastanjiti na ravnom plehu od sporeta Nisam isla do ivica pleha vec sam malo ostavila prostora praznog okolo
Zatim umutite belanca ili puslicu i stavite preko tog prvog zutog dela.
Pravljenje drugog puslica dela koji ide odozgo
5 belanaca
2½ decilitara secera
Mutiti belanca sa polovinom secera dugo pa dodati ostatak secera i mutiti sve skupa nekih 10 minutaTo mora da bude dobro umuceno i cvrsto
Taj sne premazati preko prvog dela i staviti na pecenje u sporet.
Peci 40 minuta na 150 stepeni
Ohladjenu koru iseci na pola da se dobiju dve kore .Kora ce biti neravna i ne bas lepa na izgled ali tako je sa puslicom.
Potrebno vam je jos
400 grama slg kreme koju sam jednom mutila sa kiselom vodom a drugi put sa mlekom ( vi probajte sami sta volite)
Otprilike 400 grama sumskog voca ili jagoda
Umutite slag po upustvu i filujte preko prve kore ( ako necete da koristite slag za odozgo onda stavite sav slag izmedju kora) stavite voce po zelji preko toga i onda stavite drugu koru stisnite malo
.Mozete je jesti isti dan a ja sam moju spremala dan ranije
.Dekoracija secer u prahu odozgo.
Ovako dobro mora sne da bude umucen od vbelanaca za koru