четвртак, 26. јануар 2017.

Hrskava krilca iz rerne




Nesto jako ukusno brzo i jeftinio a uz to moj sin ih voli
.Za divno cudo da se njemu nesto svidja....iz moje kuhinje....ima  desi se ali ima stvari koje i ne proba
Krilca je moja zaova Jovanka spremala skoro kad smo bili kod nje i bukvalno smo se pored ostalog jela mi otimalali za krilca...pogotovu  klinci mislim na sina i na rodjaka Filipa pa i mi sa njima
Jedino je moj muz ostao uzdrzan i drzao se onoga sto je moglo da se sece viljuskom i nozem ali njega to mrzi ali priznao je da je jako ukusno.
Naravno Stefan (sin ) i ja smo odmah otisli i kupili krilca i bacili se na spremanje.



Kupljena i razmrznuta krilca operite i isecite te delove koje nezelite imati na njima obrisite / prosusite na papiru
U medjuvremenu spremite na jednom tanjiru aleve paprike zacina c malo rendanog belog luka persuna oregano  sve sto volite  A ja sam koristila bbq  zacin malo ljutkasti i korisrila grill kridu( mozda toga ima dole )  i  svako krilce okreni sa jedne i sa druge strane i ostavi u jednu dublju ciniju da to meso odstoji nekoloko sati  Mozete ga pripremiti pre podne a peci navece Ja sam doduse spremila vece pre plastala i osravila u frizider preko noci
Napomena kad ih uvaljate u zacine ne stavljajte nikakvo ulje preko njih a nikakvo ulje ni kad se peku trebaju biti suva i hrskava.
Posle par sati odmaranja krilca vadimo iz frizidera uzimamo prezlu koju sad sipamo na tanjir i vadimo jedno po jedno krilce i valjamo u tu prezlu



Dakle ovo su slike kad marinirate ili umacete krilca sa svih strana u te zacine koje volite da jedete

Ostavite da odstoji i onda pripremite prezlu u tanjir
Pileca krilca vadite iz frizidera i valjate u prezle sa svih strana i redjate na pleh jedne do druge Pleh mora biti oblozen pek papirom
,Ukljucite rernu na 250 pa kad se zagreje pecite ih prvih 10 minuta na 250 a zatim jos pola sata 25 minuta na 200 stepeni a moze i manje.
Zavisi koliko su krilca velicine nekad budu bas sitna pa ih  ne treba imati predugo u rerni onda budu suva i lagano izgore.
Moja su bila krupnija i pekla sam ih nekih 35 do 40 minuta sve skupa.
Jesti sa nekim sosom u koji cete umakati krilca ili kao ja samo krilca






Lisnata pogaca sa sirom

Dosta davno sam pronasla ovu pogacu ali nikako da stignem da je isprobam Ja volim da mesim pogace i hlebove pa tako da mi je ovo bio izazov
.Pogacu sam pronasla na blogu La cuisine creative Blog koji ima jako lepe recepte po kojima ponekad napravim nesto i dobijem nove ideje.Jedina razlika u prvobitnom receptu  ovog sto sam ja pravila je da ja nisam koristila mast nego margarin i koristila kiselu pavlaku umesto milertama.
Pogaca je odlicna.
Preporucujem.





Potrebno za testo pogace je:
500 grama brasna
1 kasicica soli ( mada sam ja stavila 2 jer nevolim neslana teasta)
 20 grama svezeg kvasca
50 grama margarina ili putera plus oko 100 grama za premazivanje
3 decilitara vode ili mleka ( ja koristila vodu)



Za nadev koristiti

Prvo vam treba 100 grama otopljenog margarina

A za premazivanje vam treba
500 grama svezeg sira ( ja sam koristila fetu)
 3 kasike pavlake
1  jaje



Za odozgo jaje umuceno i susam za posipanje


 Postupak;

Kvasac razmutite u pola solje vode ili mleka sa kasicicom secera i kasikom brasna
Ostavite da kvasac proradi nekih 10 minuta
U dublju posudu izmesajte brasna soli i dodajte 50 grama putera sobne temperature i u to dodajte taj nadosli kvasac i ostatak vode ili mleka zavisi zasta se odlucite
Zamesite glatko testo Ja mutim u asistentu a onda ga prebacim na radnu povrsinu i podelim na 3 dela
Oblikujte jufkice / loptice i ostavite da odmore 10 do 15 minuta
U medjuvremenu otopite puter na laganoj temperaturi
Razvucite prvu jufkicu velicine oko 30  cm i namazite  je tim otopljenim puterom i urolajte je kao rolat.Tako uradite sa preostale dve jufkice i kada ste dobili 3 rolata sad svaki rolat posebno urolajte u krug kao sto se radi sa pitom napravite puza ( na slikama dole ima postupak)
Pokrijte " puzeve" i ostavite 10 do 15 minuta da odmaraju U medjuvremenu pripremite jednu formu ili tepsijicu velicine 24 do 26  cm


Sada svaki puzic od testa razvucite oklagijom u krug velicine kolika vam je tepsija
Formu / tepsiju namazite margarinom i stavite prvi deo testa
Premazati polovinom fila od sira Zatim stavite drugu koru i stavite preostali fil.Trecu koru razvijte u nesto veci krug za nekih 2 ili 3 cm veci i odsecite taj visak sto ste razvukli da bi dobili trakicu sirine 2 cm Tu trakicu lagano razvucite da se nebi pocepala i nju uvrtite/ upletite spiralno pa stavite na rub pogace( okolo cele videcete na slici dole)
 Pre pecenja je premazati umucenim jajetom i pospite susamom.

U prvobitnom receptu ne stoji da se ceka da pogaca nadodje ali sam ja odlucila da sacekam 20 minuta pre pecenja
Peci u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 30 do 40 minuta da lepo porumeni


















































уторак, 24. јануар 2017.

Kuglica torta


Torta koju sam pravila pre neki dan zetu za rodjendan .Recept pronadjen negde na  netu ali sam ga pravila  sa malim izmenama. Jako ukusna i ne puno slatka.
Posto je moj sin alergican na orahe ja izbegavam da pravin torte sa orasima ali neki put moram ali sam resila da sledeci put kad pravim ovu tortu napravim zamenu za orahe .




Za ovu tortu potrebno je ;

Kore;

6 belanaca
6 zumanaca
100 grama secera
30 grama mlevenih oraha
30 grama brasna
5 grama praska za pecivo

Fil:
1 litra mleka
3 pudinga od slatke pavlake ili vanile( ja sam koristila slatku pavlaku)
3 kasike gustina ( u prvobitnom receptu je 3 kasike brasna)
150 grama secera
250 grama maslaca
100 grama secera u prahu

Kuglice;

200 grama mlevenog  plazma keksa
200 grama mlevenih oraha
4 kasika kakao
100 grama otopljenog margarina
100 ml soka od pomoranjdze ( 2 vece pomorandze)
100 grama prah secera.

Ganas za odozgo

200 ml slatke pavlake
100 grama cokoade

slag za sa strane






Priprema kore.

Umutiti cvrst sneg od belanaca i secera a  zatim u to dodati zumanca mutiti jos malo pa dodati brasno i orahe i prasak za pecivo.
U formi / kalupu i velicine 24 do 26 cm podmazati samo dno ili staviti pek papir na dno forme.To je zbog da se kora pri  pecenju  na sredini ne bi podigla a stranice spustile  Da bi kora  bila jednaka kad se ispece
Peci na 160 stepeni oko 50 minuta,
Kora je jako lagana i penasta i zato se pece na manjoj temperaturi  Kad se ohladi preseci je na pola da dobijete 2 kore.





U medjuvremenu napravite fil za tortu ovako:

Odvojiti malo mleka od te litre koju ste spremili i razmutite 3 pudinga u to i 3 kasike gustina. Puding po zelji moze vanilin od slatke pavlake ili cak sa kokosom
Ostalo mleko stavite u serpu sa secerom  da  provri i  zakuvajte taj pripremljeni puding sa gustinom
 Ohladite skuvani fil mesajuci cesto i pazeci da se krem nezgusne previse jer bice tesko umutiti ga  Mozete prebaciti krem odmah na neku tacnu ili posluzaonik jer se brze hladi ali obavezno pokrijte plasticnom folijom dok cekate .
Ohladjeni fil pomesajte sa umucenim puterom ( puter umutiti penasto sa secerom u prahu i u to dodavati po malo hladnog krema muteci mikserom)





Ovako napraviti kuglice:

Otopite puter ili margarin i u njega kad se malo prohladi dodajte mleveni keks ( ja sam koristila mlevenu plazmu ) orahe, kakao, secer u prahu i sok od pomorandze ( ja sam iscedila 2 vece pomorandze)
Sve sjediniti prvo kasikom a zatim rukom  i praviti kuglice
 Bude nekih 40 kuglice ali sam  upotrebila nekih 38  Kuglice trebaju biti otprilike 15 grama.


Zatim montirajte tortu ovako

Fil podelite na dva dela.


Prvo ide kora  pa stavite prvi deo fila U taj fil jednu do druge stavite kiglice pa odozgo opet fil i preko njega koru
Stisnite tortu malo rukom odozgo ali lagano preko kore da bi sav krem usao izmedju svake kuglice
Ako ima fila sa strane vi ispaklajte tortu okolo malo sa tim filom ( meni nije ostalo mnogo ali sam razvukla malo i okolo)
Umutite 1 slag sa kiselom vodom po upustvu na kesici i ostavite na stranu
Napravite ganas tako sto cete iseckati na sitno cokoladu i staviti na zagrevanje slatku pavlaku koja treba da se zagreje ali nesme da prokljuca Sa tom toplom slatkom pavlakom preliti tu iseckanu cokoladu i ubacite 1 kasicicu putera u to i kasikom mutite dok se cokolada skroz ne otopi
Ostavite neki minut da odmori i sa tim lagano prelijte tortu odozgo ( kao na slici) Ostavite nekih 20 minuta da se stegne  Onda tim umucenim slagom nafilujte tortu okolo ...
ili mozete celu je nafilovati samo slagom po zelji ...


Sliku pravljenja ganasa nemam ali  bitno je da imate tacne mere.
Pozdrav Jadranka