понедељак, 18. април 2016.

Tri lece i domaci karamel krem







Ovaj kolac vec dosta dugo cirkulise po internetu i dugo se spremam da ga pravim ali nikad da dodje na red posto uvek zaboravim da kupim kondezirano mleko i tako se oduzilo...I na kraju sam ga ipak napravila i ja sam bila odusevljena ukusima..i znam da cu ga jako cesto praviti..
.Naravno moram prokomentarisati utisak mog muza jer on degustira moje kolace i sve vise postaje  probirljiv kao tipa ovo je slatko ovo je presladko , ovo je mnogo mekano , ovo ti je malo suvo....i tako vrlo cesto...Neznam sta da kazem izgleda da  se previse uziveo u ulogu degustatora / kriticara ...moracu da pronadjem nove degustatore koji nesmeju da me kritikuju.Salu na stranu uporedio je sa kohom jer jako podseca na koh samo je sladje zbog karamela...ali karamel nemorate koristiti ako necete ...

Razliciti ukusi . Puni ukusi  2  vrste mleka  i slatke pavlake napravili su specifican puni ukus .Meni je to bilo jako ukusno podseca na nas koh ali bas te razlicite vrste mleka daju tu drugu notu ..plus na sve to dolazi ko voli domaci karamel  
Kolac mislim da dolazi iz naseg komsiluka ,nisam sigurna ali mislim da je Albanski  ili bar je tamo popularan   a i u  Crnoj Gori i u Makedoniji medjutim negde sam procitala da je isto jako popularan  u juznoj Americi ...

Potrebno vam je za kolac:

6 jaja
100 grama secera
200 grama brasna tipa 400
pola kesice praska za pecivo i
vanil secera 2  do 3 kasicice

Za preliv patispanja

400 ml slatke pavlake
300 ml kondeziranog mleka
800 ml obicnog mleka

Za serviranje :
karamel krem


Postupak pravljenja je
Od belanaca napravite cvrst sneg polako dodavajuci secer i vanil secer  ( kao za puslice)  i onda dodajte jedno po jedno zumance  muteci celo vreme.Postepeno dodajete brasno sa praskom za pecivoali onda iskljucite mikser i mutite / okrecite varjacom da sjedinite smesu sa brasnom .
Smesu ulijte u formu oblozenu pek papirom
Moja forma je bila velicine 30 x 20 otprilike
.Peci na 180 stepeni 20 do 25 minuta .Ispeceni patispanj pustite nekoliko minuta da se ohladi i skloniyte ga / izvucite ga  iz formr / tepsije
Kolac izbockajte nozem ili stapicem za raznjice na vise mesta  da bi posle lakse upio tri mleka

U formu / tepsiju ulijte na dno slatku pavlaku pa onda taj kolac okrenite naopako ( taj neravni deo sto je bio gore dok se pekao stavite sad dole )  i stavite preko te slatke pavlake i ostavite da odstoji desetak minuta.
U medjuvremenu izmesajte obicno mleko i kondezirano mleko i sa njim prelijte izbockani kolac odozgo  Pustite da odstoji  tako pokriveno plasticom folijom ili aluminijum folijom dok se hladi i sva mleka se sjedine  ..
Za ovaj kolac se koristi  karamel krem odozgo pri serviranju.Mozete kupiti karamel krem i servirati a mozete napraviti i sami  Dole pri kraju ima recept za domaci karamel krem.
Neko sipa karamel odmah po celom kolacu  i tako ga kasnije servira a neko kolac zadrzi takav kakav jeste a karamel stavlja samo pri serviranju ko koliko hoce ...kada se kolac servirai preko njega  direktno u tanjiricu preko stavi karamel onda bude gusci bolji i sjajniji ...ali a vi mozete uriditi po vasem izboru ja sam malo prelila odmoh sa karamelom ali sam onda odlucila da sacekam da ga prelijem pre serviranja jer je efekat mnogo bolji..







Ovde je sasuta slatka pavlaka  pa je onda stavljen kolac preko toga ...












Posle toga pomesati obicno mleko i kondezirano mleko i preliti kolac odozgo ...










Pre serviranja preliti karamelom....








A sad  isto jos jedan recept :
Karamel krem

Ovo je domaci karamel krem koji se koristi za ovaj kolac
 Sad nisam sigurna dali se premaze odmah  preko kolaca koji je upio sva ta mleka ili se stavlja nahnadno kad se kolac servira ...nisam sigurna jer nekoliko razlicitih recepta je bilo i svaki je bio samo jede se sa karamel kremom ali bez objasnjenja kako se stavlja i kad.
 Ja sam uradila ovako kad sam servirala kolac onda ko hoce stavi sebi karamel  a ako vam ostane karamel mozete ga  iskoristiti  za sladoled i naravno moze da stoji u frizideru najmanje nedelju dana.







Pripremanje karamel krema ide ovako:

200 grama secera
200 ml slatke pavlake
malo soli
40  grama putera
Stavite secer u dublju serpu i zagrejte ga mesajuci dok se ne otopi i postane zlatan ( serpu mozete vrteti i okretati tako da se brze topi ) Secer treba da postane zlatne boje ali sve jedno nesme da pregori jer onda ce biti jako tesko ga odvojiti od serpe i bice gorak
 .Slatku pavlaku sobne temperature ( izvucite je ranije iz  frizidera) saspite u taj secer ( pazite jer ce prskati)Mozda ce vam izgledati kao da je secer  se pretvorio u kamen medjutim laganim zagrevanjem on se polako topi i sjedinjuje sa pavlakom Kuvajte na laganoj temperaturi mesajuci dok se secer ne rastopi...i pavlaka polako pocinje da se zgusnjava i bude kremasta dodati oko 40 grama putera
Ohladite ga na sobnoj temperaturi saspite u jednu teglu i cuvajte u frizideru.
Ako vam je karamel pregust kada hocete da ga koristite  samo ga stavite malo u mikro talasnu i on ce biti mekan opet...

Нема коментара:

Постави коментар