четвртак, 30. април 2015.

Pita sa makom




Recept za ovu pitu sa makom sam dobila od moje jetrve  prosle godine i vec sam je pravila nekoliko puta.
Potreban materijal;
300 grama maka skuvanog sa 2 kasike secera i 700 ml mleka.
 16 kora  za pitu,
  od tih kora dobicete 4 duzine ( jer u svaku duzinu ( pitu ) idu po 4 kore)
 Za fil;
3 jaja,
2 dec ulja,
 2 dec jogurta,
 2 dec  griza,
 1,5 decilitara secera,
  prasak za pecivo
Postupak;
700 ml mleka staviti sa 2 kasike secera i 300 grama maka da prokljuca i ostaviti da se ohladi . To podeli na 4 dela .
Pita se slaze ovako; Staviti prvu koru pa preko kore staviti fil pa opet kora pa fil pa tek na 4 kori preko cele stavite mak i onda uvijete u rolnu ..Ponovite tako sa ostalim korama . Znaci 4 duzine po 4 kore.Ostavi malo fila za odozgo. Peci na 250 stepeni, 30 minuta,


 Ovaj fil  moze da se koristi sa jabukama ili visnjama isto umesto maka.....


Nutela puzici

Danas sam napravila nutela puzice od testa za cimet ruzice. Zamesila sam isto kao za cimet ruzice samo sam drucacije zavijala testo i ovog puta ga punila nutelom.
 Negde na netu sam pre dve nedelje pronasla ideju i odmah  ih  isprobala ali mi se testo nije svidjalo brzo su se osusile i sutra dan nisu bile dobre. Zato sam danas isprobala sa drugim receptom ...

 Ovo je postupak pravljenja...i ovo su slike prvi put kad sam pravila ...testo je bilo perfektno za razvlacenje bas lepo ali kad su se ispekle meni se nisu svidele ...E sad ja vam pokazujem postupak a vi mozete da uzmete neko testo i recept od nekih kiflica koje volite samo vam dajem ideju da ih oblikujete...


 Razvuce se jedna duzina od testa i sece se testo ...zatim se malo oklagijom ili rukom rastanji

 Stavi se po pola kasicice nutele...

I rukom se zatvori  kruzic
i dobije se jedna loptica koju ostavljam  na stranu  dok  ne zavrsim sve ostale...

 Onda se polagano oklagijom razvuce  testo...
 Zasece nozem kao na slici...


 I zavija kao kiflica i pravi krug od toga...

 Pre pecenja su izgledale ovako...







 Ovako je bilo kad sam ih ispekla.... mozda sam ih predugo pekla




 A recept za ove druge sto sam pravila danas je sledeci:
50 grama kvasca,
 5 dec mleka,
 1 jaje,
 125 grama margarina,
 malo soli
14 do 16 decilitara brasna ( zavisi od brasna)
1½ dec secera.
Nutela za punjenje

 Otopi margarin i sasuti mleko u to i kvasac ( da ne bude prevruce nego mlako)  i sa tim zamesiti ostale sastojke  ( ali bez nutele) . Testo nadolazi 30 minuta,
Postupak uvijanja i pravljenja je prikazan gore u slikama.
Posle uvijanja nadolaze 30 minuta i premazujem ih jajetom i peku se  od 10 do 12 minuta ma250 stepeni.

A sa ovim receptom su izgledale ovako
 Testo je bilo mnogo mekanije...


























уторак, 28. април 2015.

Ledene kocke

Do sad sam pravila dve vrste ledenih kocki i evo sada i trece vrste i mogu vam reci da su sve jako ukusne .
Ledene kocke sa 2 krema , ledene kocke sa visnjama i 1 kremom i bele ledene kocke.... na slici
 Postavicu slike svih 3 razlicitih  a danas cete dobiti recept od jedne ( receprt od belih ledenih kocki je vec napisan ranije)






 Recept
:5 belanaca
5 kasika secera,
5 kasika brasna .
Umuti  sne od belanaca pa dodavati po jednu kasiku secera muteci celo vreme zatim  dodati brasno. Peci na 180 stepeni u nauljenoj  formi otprilike 26 cm . Pecenu  toplu koru preliti sa 250  ml mleka i ostavi da se ohladi ;
FIL ;
 1 puding od vanile
 1 puding od cokolade,
 1 litra mleka,
 4 kasika gustina
,200 grama secera,
 40 grama cokolade,
300 grama grama margarina
 i 300 ml slaga....
Postupak ;
 u pola litre mleka i 100 grama secera zakuvati 1 puding od vanile i 2 kasike gustina

U pola litre mleka i 100 grama secera zakuvati puding od cokolade sa 2 kasike gustina i na kraju dodati u to 40 grama cokolade mesajuci da se otopi.
Te filove ohladiti .  Posebno umutiti  margarin sa preostalih 5 zumanaca i podeli to na 2 dela .
Pomesati margarin i miksati sa pudingom od vanile a drugi isto to uraditi sa pudingom od cokolade. Pokvasenu koru premazati  belim kremom a onda braon kremom i na kraju staviti slag odozgo i izrendati cokoladu...

 Bele  ledene kocke...

Obicne ledene kocke samo sto sam ubacila visnje u krem...



понедељак, 27. април 2015.

Ajvar rolat / Spanac rolat


Dva odlicna rolata koje cesto pravim kad imam goste. Isto koliko su dekorativni toliko su i ukusni....

Recept za spanac rolat je sledeci;
500 grama spanaca obarenog i procedjenog,
 125 grama putera,
 4 jaja,
 100 grama brasna
 malo soli
 i kasicicu praska za pecivo ,
 mladi sir koji moze da se maze na rolat ( sir filadelfija ili nesto slicno )
 rendanog kackavalja
 majonez za premazivanje rolata odozgo
 Postupak ;
Umuti belanca penastou cvrst sneg.Otopi margarin u serpici i dodaj brasno mesajuci kao za besamel sos i dodaj spanac u  to.
 Zatim se dodaju zumanca ( pazeci da ne bude grudvica) i na kraju dodati uz lagano mesanje belanca.Posoliti.
Peci u plehu  sa pek papirom   dimenzija  otprilike 30x25, na 200 stepeni 20 minuta.
Ispecenu koru uvite u mokru krpu i ostavite malo da se prohladi .Ohladjenu koru premazati krem sirom i opet uviti u rolat lagano pazeci da ne pukne i kada je skroz hladan premazati majonezom lagano i narendati kackavalj odozgo i sa strane da bude " cupav".


Recept za rolat od ajvara je;
5 jaja,
5 kasika brasna,
 1 prasak za pecivo,
 2 dec pavlake,
 soli
 4 kasika ajvara,
Umutiti posebno belanca u cvrst sneg . 5 zumanaca mutiti pa dodati pavlake soli ajvara praska za pecivo i brasna pa sve to sjedini sa umucenim snegom od belanaca .
Peci u plehu sa pek papirom  20 minuta na 200 stepeni ( velicina pleha je otprilike 34x 24 )
Ispecenu koru umotati u mokru krpu i ostaviti da se prohladi .
 Ohladjenu koru namazati  krem sirom ( sa ukusom belog luka ako nema da se kupi takav dodajte malo belog luka) , sitno iseckane sunke i zaviti u rolat. Odozgo premazati  pavlakom staviti susam prepeceni i persun za dekoraciju ili vec po zelji kako volite.....