среда, 25. април 2018.

Cokoladna fantazija



U potrazi za necim novim pronadjoh nesto jednostavno za pravljenje a idealnog ukusa za ljubitelje cokolade i slatkisa od cokolade A jos naj interesantnije od svega je sto u ovaj kolac ne idu jaja u sta nisam mogla da poverujem gledajuci recept nego sam morala da proverim nekoliko drugih  recepata da  bi shvatila da je tako
Recept sam pronasla na blogu Vikend kuvarica
Jedino sam ja merila na decilitre ne na soljice jer mi je tako lakse jer ovde u svedskoj se koristi ustvari decilitar za merenje suvih sastojaka kaosto su  secer i brasno ....

 Kolac je ukusan i socan i podseca na svedski mokri kolac ili tako zvanu kladdkaku Jedino sad nije nesto na izgledu bas reprezentativan ali ako se svaka kocka dekorise sa malo slaga i mozda nekim vocem bilo bi odlicno Ja nisam nicim dekorisala mislim da je sasvim dovoljno sto ima dobar ukus.....

Doduse i nemam nesto mnogo slika sa postupkom pravljenja ali mislim da za ovaj kolac o nije potrebno jer je jako jednostavno








Potrebno od materijala za testo / patispanj

4 dec mekog belog brasna ( ili 2 soljice brasna soljice treba da budu od po 2 decilitara)

4 decilitara secera ( 2 soljice )

4 decilitara jogurta ( 2 soljice)

1 decilitar ulja ( ½ soljice ulja)

2 kasicice sode bikarbone

2 kasicice prosejanog kakaoa



Ukljuciti rernu na 200

Spremiti okrugli kalup velicine 26 cm Ja koristim kalup kome se skidaju krajevi / obruc

Ili  pravougaoni pleh velicine 25x35 cm


Bilo koji pleh da koristite oblozite pek papirom


U jednu ciniju pomesajte suve sastojke  brasno secer . sodu bikarbonu i kakao  pa u te suve sastojke dodajte ulje i na kraju sipajte jogurt i umutite da se napravi glatka masa i sjedine svi sastojci Ja sam to uradila varjacom i trajalo je vrlo kratko
Pripremljeno testo sipati u formu / kalup koji se odlucite i  stavite u vec zagrejanu rernu  Ja sam pekla 35 minuta  Ali u prvobitnom receptu stoji otprilike 30 do 40 minuta Ali mozete proveriti cackalicom za svaki slucaj da vidite da li je peceno

Dok vam se kolac pece vi pripremite sastojke za cokoladni prelv i stavite na ringlu da se lagano topi i dobija zeljenu gustinu




























Materijal za glazuru/ cokoladni preliv

10 kasika mleka
10 kasika secera
100 grama cokolade
100 grama maslaca
vanilin secer 2 kasicice ili ruma ako zelite












Znaci sve stavite u serpicu sem ruma ako se odlucite da ga koristite njega stavite na kraju otprilike 1 kasiku ruma

Gotov peceni kolac izvucite iz rerne  ali ga nemojte vaditi iz pleha i isecite ga na parcice kocke ili vec kako hocete

Sada vruc kolac koji ste isekli na kocke prelijte tim toplim prelivom ali tako da vam preliv dodje u svaki prorez gde je seceno to mozete opet nozem malo zaseci da bi se preliv slio u te proreze i ostavite jedno sat vremena na sobnoj temperaturi da testo upije sto vise tog preliva i kasnije stavite u frizider da se testo / kolac ohladi

To kad budete prelili  izgledace vam dosta neuredno . pa previse preliva pa pomislicete da je previse i da nece da se stegbe ali se ne plasite sve ce to da se stegne i napravi bas kako terba i seci se se lepo

Ja  sam ovo sad vec pravila treci put ali prvi put sam pomislila da cu ga baciti i da je neuspeo  sve dok se nije stegao i ohladio  

Probajte necete se pokajati


среда, 4. април 2018.

Leopard hleba / leopardbröd






Duze vreme sam posmatrala ovaj fantasticni hleba i na kraju odlucila da ga napravim
Boje su fantasticne i kad je  proizvod bio  gotov onda sam se pitala zasto sam cekala toliko dugo
Recept je uzet sa jedne Svedske stranice

Mozda hleba nije praktican za svakidasnje koriscenje jer treba vremena napraviti ga ali definivno ako imate malu decu u kuci vredi ih obradovati i nekad imati na stolu ovako nesto Ukus je sladunjav i definivno uz solju kafe / caja sa malo putera  prolazi kod svakog

Prednost je sto moze da se napravi i zamrzne i posle za vikend sa decom uzivati u njemu
Dovoljno je samo malo putera i sira i solja caja i eto dorucka ili uzine  Naravno ako niste od onih sto morate jesti jak dorucak kao slanina i przena jaja

Ja pocinjem moj dan sa dobrim sendvicem i soljom kafe  nista jace
A sada da predjemo na hleba

 Ima malo posla oko njega ali kad se jednom napravi ici ce serijski posle

Ovde sam pravila duplo testo to jest dva hleba
Da budem iskrena bojala sam se prvi put da zamesim odjednom duplo testo nego sam zamesila prvo jedno posebno pa posle 10 tak minuta sam zamesila drugo na isti nacin i tako dok sam zavrsila prvo odmah sam presla na izradu drugog




Potrebno je


25 grama kvasca svezeg
2½ decilitara mleka zagrejanog otprilike na 30  stepeni ne toplije
25 grama putera
400 grama brasna
3 kasike  secera ( ako hocete sladje stavite vise )
1 kasicica soli
1 zumanac

i plus jos

3 kasike kakao

otprilike 2 kasike mleka

1 kasicica crne prehrambene boje

Dugacka forma za hleba




Zagrejati mleko na 30 stepeni i otopite to malo putera u jednoj cinijici
U to ali da ne bude prevruce stavite kvasac i razmutite ga da se rastopi skroz

Dodati sve sem onih zadnjis sastojaka ( kakao .2 kasike mleka i crna boja to je za kasnije) kad ste dodali sve sastojke sad  jednom varjacim rucno i ( moze i u masini )  umutite zamesite sve te sastojke nekoliko minuta

Podelite testo na dva jednaka dela
Napravite lopticu od bele polovine i stavite u jedan tanjiric i pokrijte plasticnom folijom

U drugi deo staviti kakao i mleko i izradite da bude braon Mozda ce vam trebati jos malo brasna ali nemojte preterivati sa njim da ne bude tvrdo testo mozda, vrlo   malo

Taj braon deo podelite na pola i jedan deo tog braon dela opet stavite u tanjir i pokrijte plasicnom folijom

U ostatak braon testa  staviti crnu boju ( moze u prahu a moze i tecna ) i sad ili rucno ili masinom za mesenje izradite da to testo se izjednaci i za nijansu bude tamnije od onog predhodnog

Isto ga ostavite u jedan tanjiric pokrijte plasticnom folijom

Sad ih ostavite nekih 30 minuta da nadolaze

Nece oni nesto mnogo da porastu da znate da ne mislite da ste nesto pogresili




Posle pola sata stajanja pripremite jedan kalup za hleba  koji ste predhodno pomastili

Sva testa stavite na radnu povrsinu i svako testo podelite u po 7 delova

Dva sto su malo veca testa i po 5 sto su iste velicine

Znaci dobicete 2 veca bela 2 veca braon 2 veca crna  i po 5 manjih od svih ostalih


Pocnite tako sto cete napraviti sva braon testa u dugacke cigarete /valjkove
Ako imate formu onda ih napravite toliko dugacke kolika je i forma

Onda uzmete sve crna testa i razvucete ih oklagijom u duzine ( kao na slici dole) da bude tako da te braon cigarete / valjkovi stanu u to i onda ga umotajte ( uvijte sa tim crnim testom to braon testo  Pre nego da spojite / umotate ta dva testa uzmite malo vode na cekici i namazite to testo pre spajanja da bi se lakse zalepilo









Kad ste napravili branon i crno testo u male valjkove / duzine vi sad razvucite ta bela testa u iste duzine da moze da stane u njih taj braon deo Pre nego da stavite braon testo na belo namazite cetkicom sa malo vode  da bi se lakse zalepilo

uvite sad ponovo te braon valjkove a belim testom
 Slobodno rukom urolajte i formirajte lepo u trakice duzine forme za hleba po mogucnosti da budu jednake duzine
Ako  je imate ako ne probajte na nekom plehu da stavite alu foliju i od nje da formirate formu i u nju onda stavite papir za pecenje i stavljajyte hleba



Pre slaganja u formu opet mozete malo nakvasiti testa da se lake sjedine izmedju sebe

Sad tih 7 trakica slozite u formu tako sto stavite prvo 3 pa onda dve pa na kraju odozgo jednu
Mozete malo pokvasiti vodom jer se koristi dosta brasna pri pravljenju







Osavite da odstoji izmedju 60 do 90 minuta  pokriveno plasticnom folijom ili kuhinjskom krpom

Ukljuciti rernu na 270 stepeni

a kad se sporet zagreje i hleba stavi unutra onda smanjite na 220C

Peci 25 minuta pazeci da gornji deo ne pregori

Peceni hleba uviti u jedan kuhinjski krpu i ostavite da se dobro prohladi jer ce biti lakse da se sece
I to je to nista teze od toga
Nadam se da cete uzivati u stvaranju ovog lepog hleba
 Na kraju kad secete budete toliko radoznali da li ste uspeli
Jedva sam cekala da se hleba ohladi da isecem i vidim da li je kako treba i naravno ono     " yes"
sa odusevljenjem


















понедељак, 2. април 2018.

Kifla pogaca



Ovo je jos jedna pogaca u nizu pogaca koje sam pravila po recepu sa bloga Minjina kuhinjica
 Mozda ste primetili  da obozavam kvasna / dizana testa i da ih cesto pravim A izgleda da mi idu od ruke
I izgled i ukus odlican
Mozete zamesiti i po nekom vasem receptu a umotati je ovako
Ja volim da isprobavam razlicita testa nisam od onih koji se bas pridrzavaju i kazu meni ne treba recept to je jednostavno Volim da pogledam novi recept i isprobam a naravno i nove ideje





Ovo je pravljeno za probu i meni ce posluziti ove godine kao Uskrsna pogaca
 Doduse za  ovaj prvi koji dolazi katolicki  Uskrs jer za  nas pravoslavni  cemo biti dole  u Srbiji pa za tih nedelju dana ne verujem bas da cu mnogo spremati
Nadam se da cu biti pozvana negde na rucak




Recept

250 ml mleka
1 kasiica secera
45 grama kvasca
1 jaje ( zumanac ide u testo a belanac za premazivanje pogace)
50 grama putera ( u prvobitnom receptu stoji mast mozete i to ja licno nemam mast u kuci i ne koristim nikad mast pa sam napisala puter )
2 kasicice soli ( ja uvek stavim vise pa sam zato stavila 2 jer nevolim testa bez ukusa ili su slatka ili slana nema treceg)
450 gram brasna

i jos 3 kasike putera za mazanje
onaj preostali belanac za odozgo i susam i lan ako zelite




Zagrejati malo mleko da bude toplo i stavite kasicicu secera i kasiku brasna sa kvascem u to mleko i ostavite nekih 10 minuta da kvasac proradi kao i za ostala testa koja se prave tako
Saspite to mleko u jednu ciniju u kojoj cete mesiti i dodajte zumanac  puter sobne temperature
, so i ostatak brasna i zamesite testo Ja moje pogace i hlebove uvek mesim u asistentu  ( jedino one tanke bez kvasca  mesim rucno  )
Ostavite da odstoji 30 minuta

Nadoslo testo podelite na 3 jednale loptice I svaku lopticu razvucite iste velicine Otprilike velicine  jednog tanjira na primer Ja sam tako uradila

Prvi deo razvucenog  testa  premazite  puterom / margarineo u zavisnosti sta koristite a zatim stavite drugi deo testa  i premazite opet pa stavite i treci deo razvucenog testa
Sad sve to razvucite u jos malo veci krug ( da bi mogle kifle da se savijaju )
Onda sad to jos jednom premazite sa ostatkom putera i onda nozem ili sekacem za picu iseci  na 6 trouglova ( na slici dole vidite kako)
Sad svaki trougao uvijate u kiflu i kad ste zavili sve kifle  onda ih presecite na pola da bi dobili 12 polovina kifli
 Sad slazite u jedan pomasceni kalup velicine 26 sa rupom po sredini Ako nemate takav kalup bitno je da velicina kalupa bude otprilike takva a sto se tice rupe u stedini uvek mozete staviti jedno veliko zguzvano parce alu folije od kojeg ste predhodno napravili loptu
Vazno je da kad slazete slazet tako da uzi deo kifle dodje prema sredini ( slika dole)
Ostaviti nekih 30 minuta
Premazati  umucenim belancetom  i posuti susamom i lanom

Peci 25 minuta na 200 stepeni