субота, 27. јун 2015.

Burek sa gotovim korama ( prazna pita)

Danas smo jeli burek iz domace proizvodnje za dorucak
.Moj recept dolazi od moje snaje Nine i imam ga vec godinma  .Nina ga je pravila jednom za nas kad smo bili na odmoru i svratili kod njih  i ja sam bila odusevljena a secam se njenog komentara da je to prazna pita i jeftina jer neide mnogo sastojaka cak ne idu ni jaja ali jako ukusna.
 Ja ne pravim kore sama za to vec su kupljene...





 Potrebno je ;

500 grama kora
, 400 grama sira,
 kisele vode
 i malo ulja

Sir izmrviti u jednoj ciniji , a u jednoj tepsiji  velicine 30 cm staviti 3 kore na dnu ali tako da kore vire preko tepsije ( da bi mogle kasnije da se preklope/ pokriju  odozgo  ) a  ostale kore koliko ih ima poredjaj na radnu povrsinu i na svakoj stavi po malo sira i zavijaj kao paketice ( kao na slici )  Te paketice poredjaj posle u tepsiji jedan pored drugog ( ali prvo idu one tri kore  pa paketici preko )









 Ovako izgleda kada se slozi, preko toga poprskati sa malo ulja i kosele vode . Preklopiti onim korama sto su virile preko tesije .

 Izbockati nozem i jos malo preliti vodom i uljem .Za vodu i ulje nemam tacno koliko ali  to zavisi koliko volite da vam bude suv/ mastan burek. , Ja sam otprilike recimo upotrebila 1½ decilitar ulja i 2 decilitra   vode.
 Peci na 220 stepeni nekih 25 minuta. ili dok vam ne izgleda zuta i pecena. Posle prcenja vruci burek sam opet prelila samo sa malo kisele vode.


 Ovo je slika od proslog puta.



уторак, 23. јун 2015.

Kuma Jelkine kifle

Ove fantasticne kifle pravim po receptu moje pokojne drage kume Jelke. Tako sam ih i nazvala ...neznam nekog da ih je probao a da mu se nisu svidele . Moja kuma ih je cesto pravila  jer smo ih mi obozavali , kasnije sam i ja pocela da ih pravim tako da su napravljene mnogo puta ...po ovom receptu.
Testo se zamesi dan ranije i stoji u frizideru  ( ja to obicno uradim navece pre spavanja zamesim ) i sutra dan u toku dana pravim kifle. Obicno ih filujem dzemom od sljiva jer sam ih prvi put tako kod nje jela i to me vezuje za divne dane provedene sa kumovima.
 Pored kanell bula ( cimet ruzica) to su jedini kolaci koje moje obadvoje dece vole i jedu. Obicno sam imala problem a i dan danas da napravim kolace a da njih dvoje obadvoje bude zadovoljno...imaju razlicite ukuse.
Mogu da stoje nekoliko dana i nebudu suve to jest budu jos bolje i ukusnije nego kad su vruce jer testo nije klasicno za kifle ( koje su najbolje dok su vruce / ovde je to skoro obrnuto) , mada mozete ih jewsti kakko hocete i vruce i hladne ...odlicne su.

 Potrebno je:
52 kasike brasna
5 kasika secera,
50 grama kvasca svezeg
 izrendana kora od jednog veceg limuna,
 4 jaja,
500 grama margarina sobne temperature,
 vanil secer
i 3 decilitara slatke pavlake

Za punjenje dzem od sljiva
i secer u prahu za valjanje kiflica

Staviti 50 kasiku brasna ( ja mesim u asistentu ) 4 jaja koru od limuna, secer , jaja i margarin a kvasac otopim to jest izgnjecim kasikom u pavlaci i saspen na kraju to i mutim ( mesim ) dodajuci jos te dve kasike brasna ( testo nesme da bude tvrdo) zato treba poceti sa manje brasna.
 Obicbno ga mesim u asistentu nekih 8 minuta pa kad je gotovo onda ga rucno jos malo izmesim . Obicno bude brasna dovoljno ( zavisi koliko punite kasike brasnom) ali ako treba dodajte jos malo.
 Zameseno testo koje bude jako lepe zute boje zavijem u najlon kesu i stavim u frizider da prenoci.
 Sutra dan podelim testo u 5 loptica ..razvlacim svaku lopticu  klasicno kao i  za sve ostale kifle Dzem od sljiva  i uvijam kiflice. Kad imam vremena ja ih secem i pravim male a kada sam u skripcu sa vremenom onda budu i malo vece...

 Kifle pre pecenja stoje 20 do 30 minuta dok ne zavrsite sve
 Kifle se ne premazuju jajetom.
. Zagrejati rernu na 250 stepeni  pa smanjiti na 200 i peci nekih 20 minuta dok ne budu braon

 Pecene kifle pokriti krpom nekih 5 minuta ..i onda valjati ih u prah secer
 Ove kifle u toku damna kada se ohlade obicno stavim ispod zvona ili pod kesu i mogu se jesti nekoliko dana bez da budu suve( one jesu suve ali na neki drugi nacin )budu prhke...


 One su  definitivno favorit u nasoj kuci...i cesto se sladimo njime.


понедељак, 22. јун 2015.

Rolat od dimljenog lososa

Ako zelite da napravite nesto ukusno i dekorativno i odusevite goste a i sebe ( pod uslovom da volite losos) a da ne potrosite previse vremena na spremanje toga onda je svakako resenje ovo..
Prednost je sto se moze spremiti dan ranije ili cak nekoliko dana i zamrznuti i samo pre serviranja izvuci i iseci. Odlicno za  predjelo  kao hladni bife ili samo to uz  casu vina ....crnim hlebom ili slanim krekerima...

 Potrebno je
 300 grama dimljenog lososa ( isecenog na tanke snite)
2 dec kisele pavlake ,
 2 kasike dizon senfa
1 kasika soka od limuna ( limun iscediti)
malo soli
  malo bibera
seckane mirodjije
ili  2 kasike   sitno seckanog vlasva  vlasca( moze i lila luk sitno iseckan)
i 1 kesica zelatina

 Stavite plasticnu foliju na radnu povrsinu i poredjajte losos ( kao na slici) jedan pored drugog ali da preklapa jedn drugog ( 20x30)
 Kiselu pavlaku, , senf, so, biber, sok od limuna, luk ( za koji se odlucite) , mirodjiju pomesajte i u to stavite zelatin koji ste predhodno razmutili po uputstvu .Mozete koristiti i listice zelatina ako nemate zelatin u prahu ali onda idu 4 lista zelatina  ( pripremljena po uputstvu)
Onda ostavite tu smesu 15 minuta u frizider.

 Namazite krem / smesu od pavlake  preko toga zamotajte kao rolat...uz pomoc plasticne folije  i ostavite na sat vremena u zamrzivac  radi lakseg secenja. Od toga bude 12 do 15 parcica
Mozete pre serviranja garnirati sa rakovima odozgo a moze i bez. Mozete spremiti nekoliko dana ranije i imati ga u zamrzivacu.
 Alternativa za one koji ne vole zelatin ili misle da je komplikovano napraviti sa njim moze se koristiti krem sir umesto pavlake i zelatina a u krem sir mozete dodati isto luk i beli luk i sta vec volite...
Ovog puta sam pravila ovako i muz i gosti su bili zadovoljni ali sledeci put cu probati sa krem sirom.....







петак, 19. јун 2015.

Rupicasti puding kolac



Ovaj kolac sam skoro pronasla na nekom blogu   i jako mi se svidio izgled kolaca , pa sam naravno morala da ga isprobam. Efikasno i elegantno izgleda i ostavlja utisak da ima puno posla a uopste nije tako.
  Nije puno sladak jer se pravi pudingom i sami mozete da odredite koliko secera cete staviti.

Moja cerka voli puno slatko i komentar je bio da je moglo sladje ostali gosti sto ne vole puno slatko su bili zadovolhjni ...bilo kako bilo ostala su jos 4 paarceta kolaca  za sutra.

 U  prvobitnom receptu stoji da idu dva pudinga na litru mleka ja sam stavila 3 pudinga  na 1,3 litre Puding nisam pravila po uputstvu jer sam se plasila da puding ne bude redak .




Recept;
3 jaja,
 1 solja secera,
 1 solja toplog mleka
 1 solja ulja,
 1 ½ solja brasna
 2 kasike kakao,
 1 prasak za pecivo
 i jedan vanilin secer.

I za prelivanje
3 kesice pudinga skuvanog  u 1,3 litre mleka
 10 kasika secera
 i slag za odozgo( mozete sa ukusom jagode ili obican slag.)
Uutiti jaja i secer ( kao za svaki drugi kolac)  pa dodati mleko i ulje, brasno vanilin secer i prasak za pecivo i na kraju kako i promesati rucno ( kad stavite kakao)
 Smesu sasuti u podmazani pleh dimenzija 25x35 ( ja sam imala manji pleh i samim tim je kolac bio malo vislji a i stavila sam pek papir ) Kad sam ispekla kolac ja sam izbacila papir i vratila kolac nazad u isti pleh.
 Zagrejati rernu na 220 pa kad stavite kolac da se pece smanjite na 180 . Pecite 35 minuta.
 Ohladite kolac . Na pecenom ohladjenom kolacu izbusite rupice ( kao na slici) spravom za busenje paprika ili nekim drugim ostrim predmetom .Kruzice koje ste izvadili iz kolaca stavite u jednu cinijicu i izmrvite ( napravite mrvice od toga ja sam rucno uradila jer je bilo mekano i lepo se izmrvilo) .


Skuvajte 3 pudinga sa 10 kasika secera u 1,3 ml mleka

Napravite mrvice od kruzica....( ovde isto se vidi cime sam ja vadila kruzice)

 Vruc puding sipajte prvo u te rupice popunite ih i onda sav taj puding  saspite odozgo....




Mrvice koje ste napravili sipajte preko pudinga po malo i pravite koru od toga i lagano rukom  stisnite da se to zalepi za puding...

Preko toga stavite slag po ukusu ....
I voce koje zelite moze ribizle , jagode maline......