Jos jedan dobar nacin spremanja baklave za one koji ne jedu orahae a vole ukus baklava
Ja sam ovog puta pravila posnu varijantu za Badnji dan a vi mozete praviti sa mlecnom cokoladom i obicnom plazmom i onda bude mrsna
Posto sam pravila nekoliko puta i sa mlecnom i sa posnom cokoladom nisam primetila nikakvu razliku u ukusu
Potrebno je
500 grama tankih kora za pitu/ baklavu
250 grama biljnog margarina
200 grama posne izrendane cokolade
200 grama posne mlevene plazme
Za sirup
650 g secera
650 ml vode
nekoliko kriski isecenih od jednog limuna
Prvo skuvajte serbet / agdu
Secer i vodu sipati u serpu i promesati i staviti da provri od vremena kad je to provrilo kuvati nekih 5 do 6 minuta na srednjoj temperaturi
Pre nego da sklonite dodajte limun isecen na krugove i i sklonite sa strane da se sirup prohladi malo dok vi spremate baklavu
Priprema baklave
Ukljucite rernu na 200 stepeni a kad se rerna zagreje i stavite baklave unutra opnda smanjite na 180
Cokoladu izrendati a keks samleti ( ako vec niste kupili mleveni) i to pomesati u jednoj cinijici
U prvobitnom receptu stoji da se samo jedna kora zavija i puni i onda bas bude kao cigaret baklava , tanka
Medjutim ja nisam posto sam imala dosta kora probala am ovako sa po dve kore Vi mozete ili jedno ili drugo kako hocete
Stavite koru na radnu povrsinu i stavite na prvu koru malo otopljenog margarina pa stavite jos koru preko te Na jednom kraju kore stavite mesavinu keksa i cokolade pa uvijati dosta kompaktno / cvrsto ali ne skroz do kraja
Redjajte po duzini u plehu koji ne treba da premazete uljem jer cemo posle preliti gotove kore otopljenim margarinom i zato ne treba
Moj pleh je bio velicine 35x 25 znaci moze tako otprilike 40x 20
Kada ste potrosili svu smesu od cokolade i keksa onda isecete pazljivo te duzine na 4 dela
Prvo po sredini na pola pa sad te dve polovine jos po na pola
Preliti lepo krajeve , sredinu otopljenim margarinom pogotovu tamo gde je iseceno ( prvo kasikom a posle malo i cetkicom ) da sav margarin udje unutra
Peci u vec zagrejanoj rerni na 180 do 200 stepeni u zavisnosti od rerne nekih 20 do 25 minuta pazeci da vam se ne osisi
Morate da pratite zadnjiih 5 minuta
Vrucu (cim je izvucete iz rerne ) preliteje prohladjenim serbetom lagano sipajucu svvuda po plehu iz dva puta Izgledace da ima previse sirupa medutim baklava to upije
Poredjajte limun odozgo i ostavite na sobnoj temperaturi da se postepeno hladi par sti i kore upiju serbet pa tek onda stavite u frizider
Prijatno
Ja jedino tu baklavu pravim vec par puta zbog toga sto ne koristim orahe u kolace Mada imam na blogu jednu sa makom ali to je sa makom i jogurtom i masna je nije posna ali je jako ukusna isto
Нема коментара:
Постави коментар