Ukusan i na oko jako interesantan hlebici Vec dosta dugo ih vidjam po netu i na instagaram stranicama i imam zelju da ih isprobam
Recept ovih hlebica sam uzela od Tanje Djordjevic sa insta stranice pod nazivom tanja_recepti gde ima jako dobrih stvari a posebno hlebova i pogaca.....
Ja sam napravila prvo 4 kako ide po receptu a onda sam sledeceg dana ponovo pravila ali sam napravila samo dva od istog testa
Vrlo sam zadovoljna ukusom ovog hleba a sto je naj bitnije nisam ga mesila dugo i nije moralo u masini vec rucno i i ide brzo sa mesenjem
Hleba je tako dobar a i mekan i treceg dana Ne znam da li je to sto ima kurkume unutrai bude tako mekan
Ja sa jutros doruckovala ( sendvic ) sa tim hlebom koji je mesen pre 3 dana i uopste nije bio mnogo suv kao pojedini hlebovi
Recept:
Testo
450 do 600 grama testa ( u prvobitnom receptu stoji 600 grama brasna ali meni je otislo samo 450 od brasna koje imam kod kuce)
3 decilitara tople vode
1kasicca soli ( ja sam stavila vise jer volim slan hleba)
1 kasicica secera
1 kasika ulja
25 grama kvasca
½ do 1 kasicice kurkume
Rastvoriti kvasac u toplu vodu sa kasikom brasnna i secera u ciniju u kojoj cete mesiti i ostavite da kvasac proradi
U to dodati ulje i kurkumu pa lagano dodajete brasno od te izmerene kolicine
Mozda vam nece otici svo brasno ali je bitno da se zamesi fino glatko testo
Testo ostaviti 1 sat da nadolazi
Testo podelite po zelji na 4 dela ili na 2 ( u zavisnosti da li zelite 4 manja hlebica ili samo 2 veca)
Oblikujte od tih delova loptice i stavite na pleh od sporeta oblozen pek papirom
Malo rukom spljosnuti loptice i ostaviti 10 minuta da testo odmara
U medjuvremenu napravite premaz za premazivanje hlebica ovako :
Premaz koji se premazuje odozgo:
100 ml vode hladne
1 kasicica kakao
1 kasicica suvog kvasca
1 kasicica ulja
soli
palente krupne ( to nisam merila nego sam dodala od prilike) i treba sve sjediniti da se dobije gusca smesa koja ce se premazati preko hlebica i ne sme da bude mnogo gusta a ni previse retka jer ce da klizi sa testa
Poenta je da se ona posle malo prosusi i stvori sare koje podsecaju na zirafu
Znaci ni pre gusto niti retko nesto izmeddju zato ne znam tacno koliko brasna i odmera vode mozete da dodajete po malo dok ne naucite kako
U medjuvremenu ukljucite i rernu na 200 stepeni
Posle 10 minuta pemazati loptice tim premazom i sacekajte da se premaz prosusi opet nekih 10 minuta
Peci u zagrejanoj rerni na 200 stepeni nekih 25 minuta
Premaz ce tokom pecenja da se susi i pukne neravnomerno i stvori sare poput zirafinih sara
Valjda otud i ime Zirafa hleba
Нема коментара:
Постави коментар