понедељак, 26. октобар 2015.

Ruske kape


Ruske kape su  kolaci  koje pravim nekoliko puta godisnje . Obicno ih  pravim kad imamo goste ali i ovako za nas  jer dobro prolaze  i svi ih volimo...
Recept po kome ih  pravim je stari recept nekoliko godina i uzela sam ga iz nekih nasih novina. Pravila sam od ovog recepta i tortu Ruska kapa i bila jako zadovoljna.







Potrebno za patispanj  je;

8 jaja
400 grama secera
14 kasika brasna
8 kasika tople vode
 2 kasike kakao
malo praska za pecivo
 Jaja mutiti sa secerom da postane belo pa dodati vodu ( mozete odvojiti belanca od zumanca i mutiti posebno ali ja nisam to radila za ovaj kolac)
i na kraju dodati brasno kako i pecivo. Smesu sasuti u pleh od sporeta oblozen pek papirom.

 Peci u predhodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni 20 minuta.
Ispeceni i ohladjeni kolac seci casom na kolutove otprilike 5 cm
Spajati po dva koluta filom ( puniti sredinu filom) i filovati okolo spojenog kolaca a zatim valjati u kokos. Napravljene kolace poredjati na tacnu i kada zavrsite sa filovanjem onda premazati cokoladnom glazurom odozgo.

 Fil:

1 litru mleka
6 kasika brasna
6 kasika  gustina
12 kasika secera
2 kesice vanilinog secera
300 grama margarina
i kokos za valjanje ( oko 200 grama)





U litru mleka i 12 ksika secera zakuvati brasno i gustin  i napraviti fil( od te litre mleka odvojiti malo i razmutiti sa brasnom i gustinom)
Ohladjeni skuvani krem sjediniti sa umucenim margarinom tako sto u margarin dodajete po malo krema.
spajati po dva kolutica kremom  i filovati okolo i valjati u kokos. Vec spremljene  kolace preliti glazurom od cokolade odozgo tako da lice na subaricu





 Glazura;

150 grama cokolade otopiti sa malo ulja ili margarina i preliti odozgo.





субота, 17. октобар 2015.

Tocak hlebici sa semenkama


Jako ukusne , jednostavne i brze za pravljenje . Za 20 minuta imate ukusne male hlebice za dorucak ili veceru. Recept je uzet sa jednog Svedskog bloga o hrani i svima se svideo u kuci...Onako vruce sa puterom ili jos bolje sa kajmakom......








Potrebno je za 4 komada;


4 komada
1 kasicica praska za pecivo
2 kasicice soli
1 decilitar ovsanih pahulja
½ dec suncokretovih semenki
½ dec lanenog semena
½ dec bundevinog semena
6 dec brasna
100 grama putera sobne temperature
otprilike 3 dec jogurta / kiselog mleka ( mozda malo vise od 3 dec zavisi koliko stavite koju vrstu semenki )









Postupak:

Ukljuciti rernu na 250 stepeni, pomesati brasno ovsane pahuljice, prasak za pecivo  soli i sve semenke u jednu ciniju. Dodati margarin i izraditi lepo rucnoda se sav margarin sjedini sa suvim  sastojcima.Dodati kiselo mleko ili jogurt i dobicete lepljivo testo. To testo staviti na radnu povrsinu i malo ga premesiti da se ne lepi i podeliti ga na 4 delova.
Formirati okrugle kolacice  rukom otprilike 12 cm  i napraviti rupicu u sredini ( otprilike 3 cm)
Staviti hlebice na pleh sa pek papirom i svaki izbockati viljuskom
Peci u zagrejanoj rerni 12 do 14 minuta na 250 stepeni.
 Pecene hlebice ostaviti neki minut da odmore pre serviranja.


среда, 14. октобар 2015.

Przenice sa nutelom



Przenice pravimo svi verovatno redovno kad nam ostane stari hleba ...Ali ove przenice su ipak posebne  pogotovu interesantne deci.
Ovo sam pronasla pre neki dan na jednom Svedskom blogu koji pratim  i bila odusevljena jer stalno sam u potrazi za necim sto mogu da pravim zajedno sa mojim unukom kad spava kod nas. Ovo je jedan od tih recepta koji ide lako a deca obozavaju da pomazu u kuhinji bar on. Lagano  a tako ukusno za dorucak...Naravno kad je dosao u goste odmah smo isprobali za dorucak....

Potrebno vam je 2 - 3 jaja
1 dec mleka
nekoliko kriski rezanog hleba
nutela
secer i cimet
ulje za przenje
Mozete koristiti neki kiselkasti dzem tipa kajsije ili pomoranze koji pase dobro sa  cimetom i secerom u kombinaciji...


Rezani hleba tipa tost hleba
Odseci stranice  ili koricu na hlebu




Oklagijom istanjiti dobro te kriskice hleba ( pazeci da se ne ostete)


Zatim ih namazati u mom slucaju Nutelom ( to je bio posao mog malog pomocnika u kuhinji i bio je zadovoljan)

Urolati posle tu kriskicu hleba i ponoviti sa svim kriskicama koliko  ih imate




Zagrejati ulje u jednoj serpici ili tiganju...

Umocite svaku u jaje i spustajte u vrelo ulje . Ne treba ih dugo peci samo da porumene  ( ja sam moje malo prepekla jer sam morala da pazim celo vreme sta moj mali pomocnok radi pa mi se omaklo)




Pripremite secer i cimet  i  vruce przenice uvaljajte u to







Mogu se jesti sa mlekom ili moze sa jogurtom u koji ste dodali malo vanile
Moze ko voli da im doda javorov sirup  ili med..
Prijatno!

понедељак, 12. октобар 2015.

Kolac od jabuke



Perfektno u ovo doba kad ima puno jabuka i odlicno za nedeljno posle podne u drustvu familije i prijatelja. Lagano za pravljenje i skoro da sve sastpjke uvek imamao u kuci pa ako se najave iznenadni gosti isto eto laganog a ukusnog kolaca.
Ja sam ga ove jeseni pravila vec 3 puta kad nemam ideju sta cu. Moze se jesti  kao kolac uz kafu i caj a moze i kao desert sa vanilj sosom / kremom kad gosti dodju .....



 Ovo je Svedski recept uzet iz jednih novina a pravila sam ga i sa sljivama...
Potrebni sastojci za jedan kolac otprilike 20tak parcica ( u zavisnosti koliko velike parcice secete)

Potrebno je:
50 grama margarina otopljenog
2 jaja
3½ dec secera
6 dec brasna
1 kasicica praska za pecivo
oko 2 dec jogurta

 Za filovanje
 6 oljustenih jabuka
2 kasicice cimeta
2 kasike secera
80 do 100 grama margarina isecenog na male kockice
secer u prahu za posoipanje posle pecenja ili vanil sos


 Pre nego da krenete sa kolacem oljustite jabuke i isecite ih na kolutove  i pomesati ih sa secerom i cimetom i ostaviti da odstoje 10 minuta dok pravite patispanj / testo



 Otopi margarin u serpici i ostavi da se  ohladi
Umuti jaja i secer da postane belo
Pomesaj brasno i pecivo
Sipati brasno ,. margarin i jogurt naizmenicno u umucena jaja i secer
Sasuti testo u formu / tepsiju velicine 25x35predhodnooblozenom pek papirom.



Pripremljene jabuke zabadati jednu do druge   u smesu i tako sa svim jabukama ( moje jabuke su bile srednje velicine i sve su stale bas u ovu velicinu forme)
Kada slozite sve jabuke preliti sa onom tecnoscu sto je ostala i stavite preko jabuka margarin isecen na sitne kockice ( kao na slici)
Ja sam stavljala perl secer ( a nemorate) jer ga nema svuda da se kupi . Perl secer daje samo krckavi osecaj secera po malo a inace se i on otopi .





Kolac peci na 200 stepeni nekih 25 do 30 minuta Pre sluzenja kad se malo ohladi posuti ga prah secerom ili ga jesti sa vanil sosom ....Jako je ukusan i mekan i drugi dan ( naravno ako ostane)












петак, 9. октобар 2015.

Francuska pletenica



Davno nisam jela ovako dobar hleba kao ovaj.Tako jednostavno a ukusno .Poenta svega izgleda da jeste ta da ga treba sto duze mesiti ( ja sam mesila u asistentu). Posto od ove kolicine bude 2 hleba  ja sam malo experimentisala kad sam podelila testo na pola u jedno stavila saku krupno seckanih oraha...moze  ali ne mora.
Inace recept je uzet iz Sveskih novina i glasi ovako:
2 vekne
40 grama kvasca
50 grama otopljenog margarina
5 decilitara mleka
2 kasike meda
14 do 15 decilitara brasna
1 ½ kasicice soli
1 jaje za premazivanje
 mak za posipanje odozgo









Otopi margarin  i u to dodaj mleko  ali nesme da bude prevruce..
Izmrvi kvasac u jednu vecu  ciniju  ( u kojoj cete zamesiti to) i dodati u to med i soli i malo od tog mlakog mleka  i sa tim razmutite / otopite kvasac
Dodajte svo mleko i dodajte po malo brasna  meseci celo vreme i dodavajuci brasno. Izradite glatko ali ne previse tvrdo testo . Ja sam podelila na pola odmah i u jedan deo stavila saku oraha.... ostavite da odstoji 30 do 40 minuta.Izvucite testo na radnu povrsinu i ta dva testa podelite svako na 3 dela...Od ta dva testa dobicete 6 delova  od kojih  cete svaki da razvucete / rulate u duzine kao na slici



 Onda uzmete 3 dela od kojih ispletete pletenicu .
 Stavite na pleh obloxen pek papirom i ostavite da odstoji 40 minuta.
Premazite jajetom i pospite makom
Rernu zagrejati na 200 stepeni
Peci u donjem delu rerne na 200 stepeni nekih 25 minuta.Pokriti pri kraju alu folijom ako primetite da vam brzo dobija boju.
Otaviti da malo odmori pre secenja....