Ovde imate dve vrste riba i dva jela koja se spremaju vrlo brzo i idealno je za dane kad nemate mnogo vremena a osim toga nije ono klasicno spremanje i pecenje ribe
Moze se koristiti i u dane posta jer pavlaka moze da se zameni sa biljnom pavlakom
Fileti oslica u sosu od paradajza
Rucak na brzinu
Najduze je trajalo skuvati krompir i napraviti krompir pire
Ko voli ribu i cesto je sprema a nije probao na ovbaj nacin toplo preporucujem jer se sprema brzo , kuca se ne oseca puno na ribu posle kuvanja i izbegne se ono przenje
Pre nego da pocnete da spremate ovo jelo ako se odlucite za prilog od krompira onda obavezno prvo stavite krompir da se kuva jer ce njemu trebati vise vremena nego spremanh ribe
File oslica isecen na kocke po zelji koliko hocete Recimo 800 gr ili jedno kilo Moji parcici su bili maleni i neravno iseceni jer su to bili ostaci krajeva od fileja koje sam przila ranije Ali ih je bilo dosta
400 grama paradajza pelata krupno secenog
mirodjije ( koristila suvu) Ali je mirodjija vazna jer daje ukus i bilo bi dobro imati je sveze
kockica secera
margarin
glavica crnog luka
malo belog luka ako volite
vegeta / buljong u kocki
bazilika ( bosiljak) suseni ako nemate svezeg
malo susenog timjana ( moze i ne mora)
2 do 3 dec pavlake za kuvanje
malo belog luka
Ako ne volite ukus timjana ili basilike mozete koristiti mirodju ili samo oregano
Na puteru / margarinu uprzite na tihoj vatri malo crnog luka i belog luka i dodajte paradajza pelata ili ako imate svezeg isecenog na sitnije kockice
Uprzite dobro pa dodajte u to buljona u kocki
Dodajte kockicu secera ( da bi se izgubio onaj kiseli ukus sosa)
Zatim posle par minuta u taj sos od paradajza dodate pavlaku
Dodajte mirodju ili persun ili oregano sta vec ste odlucili Dodajte soli / zacina koje koristite malo bibera i na kraju u to spustite parcice ribe
Poklopite poklopcem i ostavite nekih 15 minuta da se riba krcka u to,m sosu
Nadam se da ste krompir vec skuvali jer njemu treba vise vremena za kuvanje
Kao prilog mozete koristiti i grasak
Drugi recept koji cu pisati je recept lososa u sosu od pavlake i safrana
Ako ne volite ukus safrana ili ga nemate slobodno koristite kurkumu koja daje tu zlatno zutu boju
Losos u sosu od pavlake i safrana
Fileti lososa u safran sosu ili samo u sosu od pavlake sa
zacinima ako nevolite ukus safrana. Jeste da ima specifican ukus ali
tako lepo se slaze sa ovim jelom
Mi u kuci svi volimo safran i
cesto ga spremam sa piletinom
Neznam mozda sam negde u nekom postu i
pisala da moj sin voli pilece fileje u safran sosu sa pavlakom .Kad je
bio mladji stalno je trazio da mu spremam a ja kad nisam imala safran u
kuci ( a desilo se po nekad) sos bi
napravila sa kurkumom zbog boje, mada ona nema neki specificni ukus i
on je bio zadovoljan kad vidi boju....mala prevara ali isplatilo se jer
je to voleo da jede.
Ovo
je nesto sto morate probati .Jeste da losos nije jeftin ali nekad covek
moze sebi priustiti.Brzo se sprema i jede se sa kuvanim krompirom ili
pirincem.
Mozete probati i sa nekom belom vrstom ribe pomesano skupa sa lososom
Mi smo ljubitelji pirinca i kod nas se pirinac jede cesto na razlicite nacine
A sad da se vratimo na spremanje fileta od lososa.
Potrebno vam je za 4 porcije:
600 grama smrznutog fileja lososa
1 mala glavica crnog luka
2 dec belog vina
1 pileca kockica
soli
bibera
6 dec kisele pavlake
1 dec sitno iseckane mirodjije ( moze sveza a moze i smrznuta.)
Ja uvek imam u zamrzivacu smrznutu.
Ja
koristim safran celu kesicu Kesica je 5 grama Mozete staviti i pola kesice
Ali ako nemate
safran ili ne volite ukus onda mozete dodati kurkumu zbog boje,
malo kurkume ( zbog boje ) pola kasicice da bi bilo zuto
1 manja glavica karfiola
Brokoli iseckan na buketice.
Deluje komplikovano i puno sastojaka ali je jako lagano za pravljenje
Isecite losos u 2 centimetara debljine Ili podelite svako parce fileja lososa na 2 do 3 parceta
Isecite crni luk
Izlomite
karfiol na buketice i stavite ga 3do 4 minuta u slanu vodu Ali nemojte
ga prekuvati jer cete ga posle opet kuvati zajedno sa lososom nekih 5
minuta.Mozda ce biti dosta Sve zavisi kako volite da bude vise skuvan
ili manje.
Isto uradite sa brokolijem( mozete sve to koristiti smrznuto ako nemate sveze samo pazite da vam se ne prekuva)'
Uprzite
crni luk na ulju ili na puteru ali da ne pregori. Dodajte safran( ako
se odlucite za safran) ili kurkumu dodajte vino i kockicu za supu sa 1
dec vode Prokuvajte 2 do 3 minuta pa dodajte kiselu pavlaku i
promesajte.U to stavite ribu. i karfiol i ostavite nekih 5
minuta.Nemojte mnogo prekuvati i mesati da vam se losos nebi
raspadao.Ali njemu nije potrebno vise od 5do 6 minuta.Dodajte soli i
bibera .Kad imaknete sa sporeta ubacite jednu saku mirodjije poklopite i
ostavite sa strane neki minut pre serviranja.Jesti sa pastom , pirincem
ili kuvanim krompirom.'
Odlicno za kasni rucak kad dodjete umorni sa posla
Ja sam jedne godine pravila za moju posnu slavu samo sto sam pavlaku zamenila sa pavlakom od soje posnom varijantom