четвртак, 30. мај 2019.

Male sendvic tortice / Smörgåstårta



Ove male sendvic tortice sam pravila za Uskrs i posluzila ih kao prejelo
Mogu se napraviti za rodjendane i  slavlja i svako uzme sebi jednu  Izgledaju jako dekorativno a ujedno su jako ukusne

U principu vam i ne treba neki specijalni recept za njih Mozte ih nafilovati po zelji i dekorisati isto tako

Od kada sam prvi put pre nekih 30 godina  ( mozda i duze jer sam ovde vec dobrih 38 godina) probala svedsku smorgus tortu (smörgåstårta ) ili sendvic tortu postala sam zaljubljenik u nju Imam srece da svi u familiji volimo  pa stoga se desi cesto da pravim za razna slavlja kad imamo goste A napravila sam ih stvarno dosta
 Prvih godina   skoro pa uvek  sam ih pravila sa  sunkom dok zadnjih desetak godina vrlo cesto pravim upravo sa tunjevinom , rakovima i lososom U stvari pravim obicno dve varijante jer ne jedu svi gosti sve
Trazeci neku ideju sta cu za Uskrs ( obicno volim da menjam i serviram na stolu skoro pa uvek nesto novo ,)naletim na nesto dosta slicnog ovom sto sam ja pravila i odlucim se da probam
Ustvari punjenja su bila moja stara proverena jedino sto sam novo uzela to je bilo ono okolo dekorisanje smokijem iovo sa grisinima  A pokazalo se odgovarajuce zuto bas za Uskrs
 Nisam bas onaj tradicionalista sto se tice hrane da mora da bude sarma pecenje i ostalo tradicionalno sto ide za ta slavlja
Obicno zbog sviju nas u familiji sto neki su alergicni neki ne jedu nesto od namirnica  sam morala da napravim  novu tradiciju sa novim jelima koje svi jedemo

No da se vratim malim slatkim sendvic torticama







Posto nemam tacne mere za tih 7 tortica sto sam napravila radila sam odokativno A verujte da moze  Ako zahvali uvek moze na brzinu da se doda i napravi Mozda moze zato sto sam vec ranije pravila
Ali otprilike ovako

1 veliki tost hleb

1 tegla majoneza

Otprilike 5  decilitara  kisele pavlake

4 kuvana jaja

1 glavica sitno iseckanog crvenog / lila luka

4 male konzerve tunjevine u ulju ili vodi ( ja koristim u ulju ali iscedim pre nego da pomesam sa ostalim sastojcima)'

soli i bibera po zelji

malo mirodjije po ukusu sitno iseckane ili samo za odozgo kao na slici kod mene
i kasika rena iz tube ili tegle Ako ne volite ukus n rena ne morate

Za dekoraciju
Sveze mirodjije

Nekih 2 do 3 dec kisele pavlake  za premazivanje tortica okolo i odozgo

smoki  otprilike cela kesica ako je mla onda mozda i dve

nekoliko snita dimljenog lososa ( ako se odlucite za njega i volite taj ukus)

ili rakove

grisini radi dekoracije


Postupak
Kada odlucite koliko cete tortica / sendvica napraviti onda jednom casom ili onim krugom za krofne vaditi krugove Za svaku torticu sam koristila tri kruga
Prvo ocedite i stavite tunjevinu u ciniui gde cete praviti smesu i onda kasikom dodajte majonezu i kiselu pavlaku

 Nemojte sve staviti od jednom mozda vam nece otici sve nego kasikom stavljajte i pomesajte
 Zatim stavite jaja sitno iseckan i seckani luk i sami otprilike vidite koliko treba majoneze i pavlake jer treba da bude kremasto ali ne previse retko  i da curi

Zatim dodajte soli ako treba bibera , mirodjiju ako hocete unutra malo radi ukusa , ren
Kada ste napravili smesu po vasem ukusu onda poredjajte tortice na neki posluzaonik koji mozete imati u frizider i pocnite sa filovanjem / slaganjem

Premazati jednan krug ali nemojte da vam bude previse i curi ali ni premalo onda kad hleba povuce tortice budu suve  Kad napravite jednom bice lakse svaki drugi put cete znati koliko je dovoljno

Preko toga stavite drugi hleba / krug  pa opet stavite smesu  i jos jednom tako  Znaci dva puta filujete tom smesom i stavite hleba treci odozgo preko koga samo stavljate kasnije pavlaku
Treba da vam ostane malo te smese od tunjevine za dekoraciju odozgo( ali kad se skroz naprave i uvaljaju u smoki prvo tek onda se stavlja odozgo

Znaci dva filovanja i hleba odozgo za pocetak

Kad zavrsite sa filovanjem onda izmiksajte u blender smoki da postane kao prah i stavite  na jedan tanjir

Tortice sa strane i odozgo samo premazati kiselom pavlakom dobro  a onda te tortice polako rukom okrecete/uvalajte u taj samleveni smoki
Slika dole

Onda stavite po kasiku te smese sto vam je ostalo na svaku torticu i preko toga stavite losos ili rakove  mirodjiju  grisine ili sta vec sami hocete U ovoj varijanti sa tunjevinom odlicno odgovara krastavac kao dekoracija jer ukusi se utapaju
Tako da ne morate uopste da stavljate losos moze dekoracija od nekog povrca koje volite
Stavite u frizider i posle par sati navalite Ja ih obicno pravim dan ranije i premazem ali dekoraziju mozete pre serviranja da bi povrce ostalo sveze








Ovo je varijanta sa sunkom to jest curetinom Posto moj sin ne jede losos onda sam imala i ovu varijantu


Za punjenje sa curetinom ili nekom sunkom ide skoro pa isto samo umesto tunjevine sunka i umesto rena mozete staviti kasiku senfa
Sunka za dekoraciju paradajz krastavac jaja po zelji 

 Dole ispod slika ovih malih tortica ubacicu stare slike od ranijih velikih sendvic torti koje sam pravila pa mozda dobijete inspiraciju od njih

































Slike iz arhive uslikanih sendvic torti koje sam pravila Doduse zadnjih godina sam pocela da slikam nisam uvek to radila






 Ovo je bila novogodisnja slana sendvic torta

 Ove su bile za neke rodjendane









Verovatno cete dobiti inspiraciju a punjenja mozete da uskladite po vasem ukusu










недеља, 12. мај 2019.

Irski hleb sa sodom i raznim dodacima



Ovo je Irski tradicionalni hleb koji se pravi sa soda bikarbonom Hleba koji moze svako da napravi i oni sto znaju da mese i ne znaju jer ne zahteva strucnjake za testo a ujedno su otrpilike sastojci koje imate u kuci

Postoje verzije gde se pravi samo beli hleba , mesavina razenog i belog ,slatki  , hleba sa semenkama , hleba sa medvedjim lukom i mnogim raznim dodacima







Ima dosta alternativa sa cime moze da se pravi

Ideju za ovaj hleba sam videla kod insta prijateljice Crljenvesna i privukao me izgledom
Hvala Vesni za odlicnu ideju i verujem da cu cesto praviti ovu vrstu hleba

Posto recept nije bio napisan ja sam pronasla na nekoj svedskoj stranici  i isprobala ga
Ustvari mislim da je taj kuvar sto je napisao dosta recepata bas ovog hleba na ovoj strani gde sam uzela upravo neki Irac
 I  pravila sam ga vec dva puta za nedelju dana

Prvi put samo jedan i imali smo dva dana za rucak muz i ja uz boraniju I mogu reci da je odlican i kad odstoji i sutra dan'

Danas sam napravila dva jedan nama jedan sinu posto je on poceo da se zdravo hrani i da trenira i sad odjednom jede nesto sto nikad u zivotu nije hteo da proba Pa tako i ovaj hleba kada sam ga pravila on je uzeo jedno minijaturno parce nepoverljivo da ga proba I posle je narucio kad pravim da napravim jedan i za njega ali ne okrugli nego u obliku vekne da sece na kriske i pravi sendvice

No da se vratimo na hleba

Ja sam u startu imala jedan problem a to je da nisam imala medvedji luk / sremus nije ga bilo ni u prodavnici pa sam se ipak odlucila da ga napravim ali sa mladim lukom ili percima mladog crnog luka  i malo semenki suncokreta

Recept sam kao sto rekoh uzela sa neta gde postoje nekih desetak raznih ali ja sam se odlucila za ovu kolicinu brasna i tecnosti
Hleba uopste nije veliki ali posto e kompaktan nemoze puno ni da se pojede i brzo budes sit Podseca dosta na nase pogace sa sodom samo sto sam u ovome stavila krupno mlevenog razenog brasna pomesanog sa belim

Moram reci da ja dosra  pravim sa jogurtom i sa sodom hlebove i pogace jer volim taj ukus a i prozes  spremenja je mnogo brzi nego klasicni hleba

Evo sada recepta po kome sam ja pravila


450 grama krupno mlevenog razenog brasna

belog brasna  180 grama

soda bikarbonat 1½ kasicica

kefir ili jogurt ja imala jogurt izmedju 350 i 450 ml jogurta i ja sam upotrebila sve ( mislim zbog ovog grubog razenog brasna)

soli 1do 2 kasicice

malo sunokretovih semenki jednu kasiku i pune dve kasike sam imala sitno naseckana perja od mladog crnog luka









To je sve

Sada ide ovako

Pomesati brasna sodu i soli  , luk i semenke pa na kraju dodajte jogurt
Aka pravite sa nekim drugim brasnom na primer ako je fino mleveno mozda ne treba svih 450 ml jogurta
U svakom slucaju ja sam malo varjacom mutila dok je islo ali sam onda prebacila na radnu povrsinu i malo rukom ga doradila
Malo je lepljive strukture ali uspete da ga formirate u okruglu veknu koju stavite na plek oblozen  pe k papirom
Nemojte ga mnogo praviti tanak nego napravite jednu kupolu od njega i zasecite ga dosta dubogo skalpelom po sredini ds se dobije krst kao po njemu jer kad se hleba pece bice lakse ispeci se i plus ce dobiti lep rustican izgled
Pre nego da sam ga stavila u rernu ja sam ga malo posula brasnom odozgo











Ugrejte rernu na 200 stepeni  i stavite hleba koji trbate peci do 40 do 45  minuta
peceni hleba sam uvila u kuhinjsku krpu i ostavila da se prohladi pre rucka
Alternativa vekne je za mazanje i sendvice a ovaj okrugli uopste nismo sekli nozem nego "lomili" rukom kao pogacu uz kuvano jelo
Muz i ja smo ga imali 3 dana za rucak i bio je odlican 

Mislim da je ubedljivo najbolji u kombinaciji sa filadelfija sirom namazan za dorucak

Sada sam um potrazi za sremusem da probam i sa njim

Ovih d ana idem u potragu za sremusom ako ga nadjem da napravim sa njim  Javljam rezultat