Ove male sendvic tortice sam pravila za Uskrs i posluzila ih kao prejelo
Mogu se napraviti za rodjendane i slavlja i svako uzme sebi jednu Izgledaju jako dekorativno a ujedno su jako ukusne
U principu vam i ne treba neki specijalni recept za njih Mozte ih nafilovati po zelji i dekorisati isto tako
Od kada sam prvi put pre nekih 30 godina ( mozda i duze jer sam ovde vec dobrih 38 godina) probala svedsku smorgus tortu (smörgåstårta ) ili sendvic tortu postala sam zaljubljenik u nju Imam srece da svi u familiji volimo pa stoga se desi cesto da pravim za razna slavlja kad imamo goste A napravila sam ih stvarno dosta
Prvih godina skoro pa uvek sam ih pravila sa sunkom dok zadnjih desetak godina vrlo cesto pravim upravo sa tunjevinom , rakovima i lososom U stvari pravim obicno dve varijante jer ne jedu svi gosti sve
Trazeci neku ideju sta cu za Uskrs ( obicno volim da menjam i serviram na stolu skoro pa uvek nesto novo ,)naletim na nesto dosta slicnog ovom sto sam ja pravila i odlucim se da probam
Ustvari punjenja su bila moja stara proverena jedino sto sam novo uzela to je bilo ono okolo dekorisanje smokijem iovo sa grisinima A pokazalo se odgovarajuce zuto bas za Uskrs
Nisam bas onaj tradicionalista sto se tice hrane da mora da bude sarma pecenje i ostalo tradicionalno sto ide za ta slavlja
Obicno zbog sviju nas u familiji sto neki su alergicni neki ne jedu nesto od namirnica sam morala da napravim novu tradiciju sa novim jelima koje svi jedemo
No da se vratim malim slatkim sendvic torticama
Posto nemam tacne mere za tih 7 tortica sto sam napravila radila sam odokativno A verujte da moze Ako zahvali uvek moze na brzinu da se doda i napravi Mozda moze zato sto sam vec ranije pravila
Ali otprilike ovako
1 veliki tost hleb
1 tegla majoneza
Otprilike 5 decilitara kisele pavlake
4 kuvana jaja
1 glavica sitno iseckanog crvenog / lila luka
4 male konzerve tunjevine u ulju ili vodi ( ja koristim u ulju ali iscedim pre nego da pomesam sa ostalim sastojcima)'
soli i bibera po zelji
malo mirodjije po ukusu sitno iseckane ili samo za odozgo kao na slici kod mene
i kasika rena iz tube ili tegle Ako ne volite ukus n rena ne morate
Za dekoraciju
Sveze mirodjije
Nekih 2 do 3 dec kisele pavlake za premazivanje tortica okolo i odozgo
smoki otprilike cela kesica ako je mla onda mozda i dve
nekoliko snita dimljenog lososa ( ako se odlucite za njega i volite taj ukus)
ili rakove
grisini radi dekoracije
Postupak
Kada odlucite koliko cete tortica / sendvica napraviti onda jednom casom ili onim krugom za krofne vaditi krugove Za svaku torticu sam koristila tri kruga
Prvo ocedite i stavite tunjevinu u ciniui gde cete praviti smesu i onda kasikom dodajte majonezu i kiselu pavlaku
Nemojte sve staviti od jednom mozda vam nece otici sve nego kasikom stavljajte i pomesajte
Zatim stavite jaja sitno iseckan i seckani luk i sami otprilike vidite koliko treba majoneze i pavlake jer treba da bude kremasto ali ne previse retko i da curi
Zatim dodajte soli ako treba bibera , mirodjiju ako hocete unutra malo radi ukusa , ren
Kada ste napravili smesu po vasem ukusu onda poredjajte tortice na neki posluzaonik koji mozete imati u frizider i pocnite sa filovanjem / slaganjem
Premazati jednan krug ali nemojte da vam bude previse i curi ali ni premalo onda kad hleba povuce tortice budu suve Kad napravite jednom bice lakse svaki drugi put cete znati koliko je dovoljno
Preko toga stavite drugi hleba / krug pa opet stavite smesu i jos jednom tako Znaci dva puta filujete tom smesom i stavite hleba treci odozgo preko koga samo stavljate kasnije pavlaku
Treba da vam ostane malo te smese od tunjevine za dekoraciju odozgo( ali kad se skroz naprave i uvaljaju u smoki prvo tek onda se stavlja odozgo
Znaci dva filovanja i hleba odozgo za pocetak
Kad zavrsite sa filovanjem onda izmiksajte u blender smoki da postane kao prah i stavite na jedan tanjir
Tortice sa strane i odozgo samo premazati kiselom pavlakom dobro a onda te tortice polako rukom okrecete/uvalajte u taj samleveni smoki
Slika dole
Onda stavite po kasiku te smese sto vam je ostalo na svaku torticu i preko toga stavite losos ili rakove mirodjiju grisine ili sta vec sami hocete U ovoj varijanti sa tunjevinom odlicno odgovara krastavac kao dekoracija jer ukusi se utapaju
Tako da ne morate uopste da stavljate losos moze dekoracija od nekog povrca koje volite
Stavite u frizider i posle par sati navalite Ja ih obicno pravim dan ranije i premazem ali dekoraziju mozete pre serviranja da bi povrce ostalo sveze
Ovo je varijanta sa sunkom to jest curetinom Posto moj sin ne jede losos onda sam imala i ovu varijantu
Za punjenje sa curetinom ili nekom sunkom ide skoro pa isto samo umesto tunjevine sunka i umesto rena mozete staviti kasiku senfa
Sunka za dekoraciju paradajz krastavac jaja po zelji
Dole ispod slika ovih malih tortica ubacicu stare slike od ranijih velikih sendvic torti koje sam pravila pa mozda dobijete inspiraciju od njih
Ove su bile za neke rodjendane
Нема коментара:
Постави коментар