U potrazi za necim novim pronadjoh nesto jednostavno za pravljenje a idealnog ukusa za ljubitelje cokolade i slatkisa od cokolade A jos naj interesantnije od svega je sto u ovaj kolac ne idu jaja u sta nisam mogla da poverujem gledajuci recept nego sam morala da proverim nekoliko drugih recepata da bi shvatila da je tako
Recept sam pronasla na blogu Vikend kuvarica
Jedino sam ja merila na decilitre ne na soljice jer mi je tako lakse jer ovde u svedskoj se koristi ustvari decilitar za merenje suvih sastojaka kaosto su secer i brasno ....
Kolac je ukusan i socan i podseca na svedski mokri kolac ili tako zvanu kladdkaku Jedino sad nije nesto na izgledu bas reprezentativan ali ako se svaka kocka dekorise sa malo slaga i mozda nekim vocem bilo bi odlicno Ja nisam nicim dekorisala mislim da je sasvim dovoljno sto ima dobar ukus.....
Doduse i nemam nesto mnogo slika sa postupkom pravljenja ali mislim da za ovaj kolac o nije potrebno jer je jako jednostavno
Potrebno od materijala za testo / patispanj
4 dec mekog belog brasna ( ili 2 soljice brasna soljice treba da budu od po 2 decilitara)
4 decilitara secera ( 2 soljice )
4 decilitara jogurta ( 2 soljice)
1 decilitar ulja ( ½ soljice ulja)
2 kasicice sode bikarbone
2 kasicice prosejanog kakaoa
Ukljuciti rernu na 200
Spremiti okrugli kalup velicine 26 cm Ja koristim kalup kome se skidaju krajevi / obruc
Ili pravougaoni pleh velicine 25x35 cm
Bilo koji pleh da koristite oblozite pek papirom
U jednu ciniju pomesajte suve sastojke brasno secer . sodu bikarbonu i kakao pa u te suve sastojke dodajte ulje i na kraju sipajte jogurt i umutite da se napravi glatka masa i sjedine svi sastojci Ja sam to uradila varjacom i trajalo je vrlo kratko
Pripremljeno testo sipati u formu / kalup koji se odlucite i stavite u vec zagrejanu rernu Ja sam pekla 35 minuta Ali u prvobitnom receptu stoji otprilike 30 do 40 minuta Ali mozete proveriti cackalicom za svaki slucaj da vidite da li je peceno
Dok vam se kolac pece vi pripremite sastojke za cokoladni prelv i stavite na ringlu da se lagano topi i dobija zeljenu gustinu
Materijal za glazuru/ cokoladni preliv
10 kasika mleka
10 kasika secera
100 grama cokolade
100 grama maslaca
vanilin secer 2 kasicice ili ruma ako zelite
Znaci sve stavite u serpicu sem ruma ako se odlucite da ga koristite njega stavite na kraju otprilike 1 kasiku ruma
Gotov peceni kolac izvucite iz rerne ali ga nemojte vaditi iz pleha i isecite ga na parcice kocke ili vec kako hocete
Sada vruc kolac koji ste isekli na kocke prelijte tim toplim prelivom ali tako da vam preliv dodje u svaki prorez gde je seceno to mozete opet nozem malo zaseci da bi se preliv slio u te proreze i ostavite jedno sat vremena na sobnoj temperaturi da testo upije sto vise tog preliva i kasnije stavite u frizider da se testo / kolac ohladi
To kad budete prelili izgledace vam dosta neuredno . pa previse preliva pa pomislicete da je previse i da nece da se stegbe ali se ne plasite sve ce to da se stegne i napravi bas kako terba i seci se se lepo
Ja sam ovo sad vec pravila treci put ali prvi put sam pomislila da cu ga baciti i da je neuspeo sve dok se nije stegao i ohladio
Probajte necete se pokajati