Duze vreme sam posmatrala ovaj fantasticni hleba i na kraju odlucila da ga napravim
Boje su fantasticne i kad je proizvod bio gotov onda sam se pitala zasto sam cekala toliko dugo
Recept je uzet sa jedne Svedske stranice
Mozda hleba nije praktican za svakidasnje koriscenje jer treba vremena napraviti ga ali definivno ako imate malu decu u kuci vredi ih obradovati i nekad imati na stolu ovako nesto Ukus je sladunjav i definivno uz solju kafe / caja sa malo putera prolazi kod svakog
Prednost je sto moze da se napravi i zamrzne i posle za vikend sa decom uzivati u njemu
Dovoljno je samo malo putera i sira i solja caja i eto dorucka ili uzine Naravno ako niste od onih sto morate jesti jak dorucak kao slanina i przena jaja
Ja pocinjem moj dan sa dobrim sendvicem i soljom kafe nista jace
A sada da predjemo na hleba
Ima malo posla oko njega ali kad se jednom napravi ici ce serijski posle
Ovde sam pravila duplo testo to jest dva hleba
Da budem iskrena bojala sam se prvi put da zamesim odjednom duplo testo nego sam zamesila prvo jedno posebno pa posle 10 tak minuta sam zamesila drugo na isti nacin i tako dok sam zavrsila prvo odmah sam presla na izradu drugog
Potrebno je
25 grama kvasca svezeg
2½ decilitara mleka zagrejanog otprilike na 30 stepeni ne toplije
25 grama putera
400 grama brasna
3 kasike secera ( ako hocete sladje stavite vise )
1 kasicica soli
1 zumanac
i plus jos
3 kasike kakao
otprilike 2 kasike mleka
1 kasicica crne prehrambene boje
Dugacka forma za hleba
Zagrejati mleko na 30 stepeni i otopite to malo putera u jednoj cinijici
U to ali da ne bude prevruce stavite kvasac i razmutite ga da se rastopi skroz
Dodati sve sem onih zadnjis sastojaka ( kakao .2 kasike mleka i crna boja to je za kasnije) kad ste dodali sve sastojke sad jednom varjacim rucno i ( moze i u masini ) umutite zamesite sve te sastojke nekoliko minuta
Podelite testo na dva jednaka dela
Napravite lopticu od bele polovine i stavite u jedan tanjiric i pokrijte plasticnom folijom
U drugi deo staviti kakao i mleko i izradite da bude braon Mozda ce vam trebati jos malo brasna ali nemojte preterivati sa njim da ne bude tvrdo testo mozda, vrlo malo
Taj braon deo podelite na pola i jedan deo tog braon dela opet stavite u tanjir i pokrijte plasicnom folijom
U ostatak braon testa staviti crnu boju ( moze u prahu a moze i tecna ) i sad ili rucno ili masinom za mesenje izradite da to testo se izjednaci i za nijansu bude tamnije od onog predhodnog
Isto ga ostavite u jedan tanjiric pokrijte plasticnom folijom
Sad ih ostavite nekih 30 minuta da nadolaze
Nece oni nesto mnogo da porastu da znate da ne mislite da ste nesto pogresili
Posle pola sata stajanja pripremite jedan kalup za hleba koji ste predhodno pomastili
Sva testa stavite na radnu povrsinu i svako testo podelite u po 7 delova
Dva sto su malo veca testa i po 5 sto su iste velicine
Znaci dobicete 2 veca bela 2 veca braon 2 veca crna i po 5 manjih od svih ostalih
Pocnite tako sto cete napraviti sva braon testa u dugacke cigarete /valjkove
Ako imate formu onda ih napravite toliko dugacke kolika je i forma
Onda uzmete sve crna testa i razvucete ih oklagijom u duzine ( kao na slici dole) da bude tako da te braon cigarete / valjkovi stanu u to i onda ga umotajte ( uvijte sa tim crnim testom to braon testo Pre nego da spojite / umotate ta dva testa uzmite malo vode na cekici i namazite to testo pre spajanja da bi se lakse zalepilo
Kad ste napravili branon i crno testo u male valjkove / duzine vi sad razvucite ta bela testa u iste duzine da moze da stane u njih taj braon deo Pre nego da stavite braon testo na belo namazite cetkicom sa malo vode da bi se lakse zalepilo
uvite sad ponovo te braon valjkove a belim testom
Slobodno rukom urolajte i formirajte lepo u trakice duzine forme za hleba po mogucnosti da budu jednake duzine
Ako je imate ako ne probajte na nekom plehu da stavite alu foliju i od nje da formirate formu i u nju onda stavite papir za pecenje i stavljajyte hleba
Pre slaganja u formu opet mozete malo nakvasiti testa da se lake sjedine izmedju sebe
Sad tih 7 trakica slozite u formu tako sto stavite prvo 3 pa onda dve pa na kraju odozgo jednu
Mozete malo pokvasiti vodom jer se koristi dosta brasna pri pravljenju
Ukljuciti rernu na 270 stepeni
a kad se sporet zagreje i hleba stavi unutra onda smanjite na 220C
Peci 25 minuta pazeci da gornji deo ne pregori
Peceni hleba uviti u jedan kuhinjski krpu i ostavite da se dobro prohladi jer ce biti lakse da se sece
I to je to nista teze od toga
Nadam se da cete uzivati u stvaranju ovog lepog hleba
Na kraju kad secete budete toliko radoznali da li ste uspeli
Jedva sam cekala da se hleba ohladi da isecem i vidim da li je kako treba i naravno ono " yes"
sa odusevljenjem
Нема коментара:
Постави коментар