уторак, 24. јануар 2017.

Kuglica torta


Torta koju sam pravila pre neki dan zetu za rodjendan .Recept pronadjen negde na  netu ali sam ga pravila  sa malim izmenama. Jako ukusna i ne puno slatka.
Posto je moj sin alergican na orahe ja izbegavam da pravin torte sa orasima ali neki put moram ali sam resila da sledeci put kad pravim ovu tortu napravim zamenu za orahe .




Za ovu tortu potrebno je ;

Kore;

6 belanaca
6 zumanaca
100 grama secera
30 grama mlevenih oraha
30 grama brasna
5 grama praska za pecivo

Fil:
1 litra mleka
3 pudinga od slatke pavlake ili vanile( ja sam koristila slatku pavlaku)
3 kasike gustina ( u prvobitnom receptu je 3 kasike brasna)
150 grama secera
250 grama maslaca
100 grama secera u prahu

Kuglice;

200 grama mlevenog  plazma keksa
200 grama mlevenih oraha
4 kasika kakao
100 grama otopljenog margarina
100 ml soka od pomoranjdze ( 2 vece pomorandze)
100 grama prah secera.

Ganas za odozgo

200 ml slatke pavlake
100 grama cokoade

slag za sa strane






Priprema kore.

Umutiti cvrst sneg od belanaca i secera a  zatim u to dodati zumanca mutiti jos malo pa dodati brasno i orahe i prasak za pecivo.
U formi / kalupu i velicine 24 do 26 cm podmazati samo dno ili staviti pek papir na dno forme.To je zbog da se kora pri  pecenju  na sredini ne bi podigla a stranice spustile  Da bi kora  bila jednaka kad se ispece
Peci na 160 stepeni oko 50 minuta,
Kora je jako lagana i penasta i zato se pece na manjoj temperaturi  Kad se ohladi preseci je na pola da dobijete 2 kore.





U medjuvremenu napravite fil za tortu ovako:

Odvojiti malo mleka od te litre koju ste spremili i razmutite 3 pudinga u to i 3 kasike gustina. Puding po zelji moze vanilin od slatke pavlake ili cak sa kokosom
Ostalo mleko stavite u serpu sa secerom  da  provri i  zakuvajte taj pripremljeni puding sa gustinom
 Ohladite skuvani fil mesajuci cesto i pazeci da se krem nezgusne previse jer bice tesko umutiti ga  Mozete prebaciti krem odmah na neku tacnu ili posluzaonik jer se brze hladi ali obavezno pokrijte plasticnom folijom dok cekate .
Ohladjeni fil pomesajte sa umucenim puterom ( puter umutiti penasto sa secerom u prahu i u to dodavati po malo hladnog krema muteci mikserom)





Ovako napraviti kuglice:

Otopite puter ili margarin i u njega kad se malo prohladi dodajte mleveni keks ( ja sam koristila mlevenu plazmu ) orahe, kakao, secer u prahu i sok od pomorandze ( ja sam iscedila 2 vece pomorandze)
Sve sjediniti prvo kasikom a zatim rukom  i praviti kuglice
 Bude nekih 40 kuglice ali sam  upotrebila nekih 38  Kuglice trebaju biti otprilike 15 grama.


Zatim montirajte tortu ovako

Fil podelite na dva dela.


Prvo ide kora  pa stavite prvi deo fila U taj fil jednu do druge stavite kiglice pa odozgo opet fil i preko njega koru
Stisnite tortu malo rukom odozgo ali lagano preko kore da bi sav krem usao izmedju svake kuglice
Ako ima fila sa strane vi ispaklajte tortu okolo malo sa tim filom ( meni nije ostalo mnogo ali sam razvukla malo i okolo)
Umutite 1 slag sa kiselom vodom po upustvu na kesici i ostavite na stranu
Napravite ganas tako sto cete iseckati na sitno cokoladu i staviti na zagrevanje slatku pavlaku koja treba da se zagreje ali nesme da prokljuca Sa tom toplom slatkom pavlakom preliti tu iseckanu cokoladu i ubacite 1 kasicicu putera u to i kasikom mutite dok se cokolada skroz ne otopi
Ostavite neki minut da odmori i sa tim lagano prelijte tortu odozgo ( kao na slici) Ostavite nekih 20 minuta da se stegne  Onda tim umucenim slagom nafilujte tortu okolo ...
ili mozete celu je nafilovati samo slagom po zelji ...


Sliku pravljenja ganasa nemam ali  bitno je da imate tacne mere.
Pozdrav Jadranka
















2 коментара:

  1. Jadranka, ova torta ti je baš lepa a zetu neka je srećan rođendan!

    ОдговориИзбриши
  2. Da torta je lagana za pravljenje a jako je ukusna i svi smo bili zadovoljni Hvala ti draga Zorice sto se javljas i ostavljas komentar Velika je cast imati te za prijatelja a pogotovu sam srecna kad vidim da kad imas vremena ispratis i moje radove.Hvala ti puno Pozdrav!

    ОдговориИзбриши