Danas sam isprobala i napravila vrlo ukusan dzem od kivija. Recept sam uzela sa nekog Svedskog bloga.
Vrlo cesto imamo kivi u ciniji na stolu koji stoji i truli , da ne bi bacali mozemo ga iskoristiti za dzem. Moze i tvrdji kivi ( moj je danas bio bas tvrd) a moze i od tog mekanog.
Proces spremanja traje nekih pola sata za manju kolicinu dzema i ne oduzima mnogo vremena i nije zahtevno , ako volite da jedete kivi znaci mozete ga imati za dorucak na hlebu.
Ja sam moj isprobala sada za veceru uz caj i bila zadovoljna( sledeci put manje secera)
U mom receptu kolicina je mala i posto nije zahtevno i skupo praviti ga mozete probati sa manjom kolicinom, ukoliko vam se svidi lako je duplirati meru.
Neznam koliko dugo moze da stoji ali u frizideru moze sigurno nekoliko medelja( ako ga ne pojedete pre toga)
Potrebno vam je;
8 kivija ,
1 limun ( izrendana kora od jednog limuna i sok od tog limuna) u receptu stoji 2 decilitara secera ( za moj ukus presladko znaci moze 1,5 dec secera)
Oljustiti i iseci na komade kivi i oprani limun izrendati i ocediti njegov sok i staviti u to 2 decilitara secera i kuvati prvo na laganoj vatri 10 minuta pa pojacati vatru zadnjih nekoliko minuta.
Sve skupa proces kuvanja je od 10 do 15
. Kuvani dzem ce i dalje imati parcice koji se nisu raspali ali se mogu izmiksati stapnim mikserom malo.
Vruci dzem sipati u vrucu teglu. Cuvati u frizideru.
Vrlo cesto imamo kivi u ciniji na stolu koji stoji i truli , da ne bi bacali mozemo ga iskoristiti za dzem. Moze i tvrdji kivi ( moj je danas bio bas tvrd) a moze i od tog mekanog.
Proces spremanja traje nekih pola sata za manju kolicinu dzema i ne oduzima mnogo vremena i nije zahtevno , ako volite da jedete kivi znaci mozete ga imati za dorucak na hlebu.
Ja sam moj isprobala sada za veceru uz caj i bila zadovoljna( sledeci put manje secera)
U mom receptu kolicina je mala i posto nije zahtevno i skupo praviti ga mozete probati sa manjom kolicinom, ukoliko vam se svidi lako je duplirati meru.
Neznam koliko dugo moze da stoji ali u frizideru moze sigurno nekoliko medelja( ako ga ne pojedete pre toga)
Potrebno vam je;
8 kivija ,
1 limun ( izrendana kora od jednog limuna i sok od tog limuna) u receptu stoji 2 decilitara secera ( za moj ukus presladko znaci moze 1,5 dec secera)
Oljustiti i iseci na komade kivi i oprani limun izrendati i ocediti njegov sok i staviti u to 2 decilitara secera i kuvati prvo na laganoj vatri 10 minuta pa pojacati vatru zadnjih nekoliko minuta.
Sve skupa proces kuvanja je od 10 do 15
. Kuvani dzem ce i dalje imati parcice koji se nisu raspali ali se mogu izmiksati stapnim mikserom malo.
Vruci dzem sipati u vrucu teglu. Cuvati u frizideru.
Нема коментара:
Постави коментар